G4Media.ro

Consiliul UE cere statelor membre să ia măsuri pentru combaterea efectelor muncii…

Foto: Pexels.com

Consiliul UE cere statelor membre să ia măsuri pentru combaterea efectelor muncii precare asupra sănătăţii mintale

Miniştrii Muncii din Uniunea Europeană au cerut luni să se adopte măsuri pentru a combate repercusiunile muncii precare asupra sănătăţii mintale, este una dintre concluziile aprobate în cadrul reuniunii ce a avut loc luni, la Luxemburg, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Concret, statele membre sunt „invitate să promoveze politici pentru o muncă de calitate, pentru a combate precaritatea”, să „consolideze sistemele publice care protejează sănătatea mintală în muncă” şi să promoveze „investigaţii privind sănătatea mintală în muncă”, se menţionează într-un comunicat al Consiliului UE.

Miniştrii au solicitat, de asemenea, statelor membre „să sprijine angajarea sau reintegrarea în muncă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, precum şi să sprijine lucrătorii independenţi şi IMM-urile „în prevenirea riscurilor psihosociale la locul de muncă”.

În plus, ţările membre au invitat Comisia Europeană „să reflecteze asupra unei politici adecvate pentru a aborda riscurile psihosociale la locul de muncă”, care „să ţină cont de dreptul la deconectare, ca măsură de prevenţie” şi să „consolideze coordonarea iniţiativelor naţionale privind riscurile psihosociale la locul de muncă”.

Totodată, au cerut partenerilor sociali să continue dialogul social „pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”.

Consiliul a precizat că luni au fost adoptate primele concluzii privind relaţionarea dintre muncă şi sănătatea mintală, „cu atenţie specială asupra muncii precare”.

„Lupta împotriva precarităţii este unul dintre principalele antidoturi pentru prevenirea riscurilor psihosociale la locul de muncă. Aceste concluzii reprezintă un pas important în recunoaşterea repercursiunilor asupra sănătăţii mintale şi pentru promovarea activă a bunăstării psihologice a lucrătorilor”, a declarat, în comunicat, vicepreşedintele adjunct şi ministru spaniol al Muncii, Yolanda Diaz.

Anul trecut, 27% dintre persoanele care lucrează în Uniunea Europeană sufereau de stres, depresie şi anxietate, conform informaţiilor prezentate de Consiliu, care a adăugat că expunerea la „anumiţi factori de risc relaţionaţi cu stresul şi problemele mintale a crescut mai mult ca urmare a pandemiei de coronavirus”.

„Sănătatea mintală şi munca sunt strâns interconectate. Sănătatea mintală este un aspect important în capacitatea şi productivitatea la locul de muncă şi, ca atare, riscurile psihosociale pot fi dăunătoare pentru sănătatea mintală. În special, munca precară, care include locurile de muncă prost plătite şi fără protecţie, poate da naştere la probleme precum anxietatea şi depresia”, a indicat instituţia comunitară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...