G4Media.ro

Consiliul General al Capitalei a adoptat rectificarea bugetară/ Spitalele COVID vor primi…

Consiliul General al Capitalei a adoptat rectificarea bugetară/ Spitalele COVID vor primi bani pentru suplimentarea paturilor la ATI/ Datoria Termoenergetica, diminuată cu 300 de milioane de lei

Consiliul General al Capitalei a adoptat ,în şedinţa de marţi, cu 44 de voturi favorabile şi o abţinere, un proiect de rectificare bugetară, introdus pe ordinea de zi suplimentară, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de către PMB, dar şi diminuarea datoriei către ELCEN a Termoenergetica, în baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor, transmite Agerpres.

„Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilităţi – adulţi şi copii – şi celelalte pe care le cunoaşteţi, pentru nou-născuţi, pentru femei însărcinate, pentru familii monoparentale şi pentru limitarea abandonului şcolar. Se acordă de către PMB toate aceste stimulente, însă limita prevăzută în buget a fost deja atinsă şi a fost nevoie ca noi să extindem această limită. De asemenea, limita a fost atinsă pentru subvenţia la căldură şi pentru subvenţia pentru transportul public”, a precizat edilul general, Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu a anunţat că grupul social-democrat va ataca în instanţă hotărârea care vizează mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzând că acesta nu respectă prioritatea arieratelor şi ar putea prejudicia bugetul de stat.

„Aţi înţeles să ascundeţi prin acest raport de specialitate o manevră tehnică pe care dumneavoastră vreţi să o faceţi, în complicitate cu cei care v-au ajutat să ajungeţi primar, respectiv cei de la Ministerul Finanţelor, acel giumbuşluc financiar prin care eu am înţeles că nu mai vin banii pe care îi datora Guvernul Primăriei, ci din acte, dintr-o manevră – să spunem, tehnică – ajung practic în puşculiţa ELCEN, în felul acesta îndepărtându-ne de la legea bugetului de stat şi de la ordinea de priorităţi. Trebuie să înţelegeţi că bugetul Municipiului Bucureşti are o serie de arierate, pe care noi trebuie să le achităm. (…) Ştiu că v-aţi consultat îndelung cu ministrul Finanţelor, însă vă rog să aveţi în vedere (…) consilierii PSD vor ataca în instanţă această chestiune”, a spus Bădulescu.

Nicuşor Dan a replicat că, prin acest mecanism, datoria Termoenergetica se diminuează de la 450 la 150 de milioane de lei.

„Acolo unde spuneţi că o să atacaţi, e vorba de 300 de milioane pe care, prin mecanismul SWAP de compensare, Guvernul i-a acordat Bucureştiului din datoria pe care o are către Termoenergetica. Deci, practic, din acest moment, datoria către Termoenergetica, care era undeva la 450 de milioane de lei, a ajuns undeva la 150 de milioane de lei, prin acest mecanism de compensare”, a explicat edilul general.

La rândul său, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Vasile Apostol, a arătat că aproximativ 24 de milioane de lei de la capitolul „Bunuri şi servicii” de la ASSMB vor fi transferaţi către spitalele COVID, pentru a creşte numărul de paturi ATI.

„La acest moment, în cele 6 spitale declarate COVID de către Ministerul Sănătăţii avem la dispoziţie 78 de paturi ATI. Intenţionăm să înfiinţăm 10 paturi ATI la Spitalul Sf. Ştefan, 16 paturi ATI la Spitalul Victor Babeş şi alte 25 de paturi ATI la Spitalul Colentina, pentru care, la acest moment, din perspectiva demersului, am depus documentaţia privind eliberarea certificatelor de urbanism, în vederea documentaţiei ISU, documentaţie incipientă demersului. Transferul se raportează la sume ce se alocă spitalelor. Vor merge aproximativ 5 milioane de lei către Spitalul Victor Babeş pentru investiţia în paturile ATI, 2 milioane pentru Spitalul Colentina, 500.000 pentru Spitalul Sf. Ştefan, 500.000 pentru Malaxa, 800.000 pentru Spitalul Cantacuzino, care are începând de acum două săptămâni opt paturi COVID”, a precizat Apostol.

Conform hotărârii adoptate, veniturile la bugetul local se diminuează cu 191 de milioane de lei (ajungând la 6,83 miliarde lei). Cheltuielile Primăriei Capitalei se diminuează cu 242 milioane lei.

Cheltuielile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi suplimentate cu 54 de milioane de lei, iar ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale cu 39 de milioane de lei.

În schimb, cheltuielile Administraţiei Străzilor vor fi diminuate cu 40 de milioane de lei, ale Centrului pentru Seniori cu 3,1 milioane lei, ale Clubului Sportiv Municipal Bucureşti cu 8,9 milioane lei, iar ale Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public cu 22,6 milioane lei.

Pe 28 noiembrie, Nicuşor Dan anunţa că, până la sfârşitul lunii decembrie, va fi compensată datoria de 400 de milioane de lei către ELCEN. Primarul general afirma că PMB nu şi-a achitat la timp subvenţia către operatorul ei (RADET, iar ulterior Termoenergetica), iar acesta nu şi-a putut plăti datoriile către ELCEN, care nu a putut achita mai departe către Romgaz şi alţi furnizori.

„Ce am reuşit să facem este să accesăm din punctul de vedere al Primăriei şi al Termoenergetica mecanismul SWAP de compensare a datoriilor pe care autorităţile locale le au către operatori care, la rândul lor, datorează bani către ANAF şi mai departe, partea ELCEN, care a accesat un al doilea mecanism în situaţia în care un organism are o datorie la stat şi şi-o plăteşte într-un termen, 15 decembrie, i se şterg penalităţile, deci ambele mecanisme sunt făcute ca să cureţe situaţia financiară atât pe partea de autorităţi locale, cât şi pe partea de operatori, astfel încât fiecare dintre ei să poată să acceseze fonduri europene”, a declarat Nicuşor Dan.

sursa foto: Nicușor Dan/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Nicule, da’ vaucere pentru patine nu ne dai? Ca noi asa ieream obisnuiti de duamna primar, manca-i-am gura ei, ca tare ne e dor de ea.

 2. In loc sa trimita peste mafiotii din Radet DNA si DIICOT le da bani sa se potoleasca! Ba daca nu ai solutii la mafie pleaca dracu, va spun are divezi Nicusor sa ii trimita maine in puscarie dar nu vrea, de ce ?.,,,.

  • De ce dă bani la mafie ? Toată lumea știe de ce.
   Pentru că timp de 30 de ani, toti primarii in loc să reabiliteze sistemul de termoficare, au livrat populației caldură de 3 ori mai ieftină, subventionată cu bani de la buget. Bani care nu mai ajungeau in veci la Radet. Așa s-a ajuns ca Radet sa aibă un miliard de euro inainte de insolventa.
   Iar povestea continua și azi. Gigacalorie e 140RON in loc de 495RON cat e pretul de productie.
   Asta a fost mare jaf național, dar, deh, n-are nimeni curaj sa-i spună omului că ori stă in frig, ori trebuie să plătească o factură de trei ori mai mare.
   Se poate traduce cu ușurință drept mită electorală continuată de la revolutie pana azi.
   Și da, e clar de Diicot, DNA, Parchet, pluton de executie, etc. etc.

 3. Daca află UE de mânăria asta, e grav. La CFR marfă s-a făcut manevra asta, iar acum Comisia Eurpoeană obligă România să recupereze 570 milioane care reprezinta practic ajutoare de stat ilegale. Guvernul nu poate sa dea bani unei firme aiurea, chiar si de stat fiind. Banii ăștia trebuiau achitati de Primărie.

  • Numai ”guvernul meu” pus de mafia PCR-FSN-PSD ”putea sa dea bani unei firme aiurea”, la sparangheliștii ăia securiști nu mai era ”manevra”.

  • Mai trolezi mult aiurea in tramvai ? Spune ceva inteligent daca ai ce. Daca nu ai, mergi in la tine in rusia și trolează acolo cît vrei.

  • O avea nevoie șparanghelistul sputnikar de tovarăși de trollat sau ce ”aiurea in tramvai” crede că disimulează când toată lumea l-a văzut că e o conservă putinistă pentru că: îî vine verde în gură când vine vorba de UE sau de US, îl doare ficatul când aude de libertăți, drepturile omului și alte alea, se exctă la moaște, astea fiind numai câteva din ce se poate constata din postările lui. E atât de veche tehnica asta securistă, cu ”ba tu ești”, că nu mai păcălește pe nimeni, nu mai suntem în anii 1990.

 4. Deci….se poate…

 5. Uite minciuni, de aia nu vrea nicusor sa rezolve mafia pd pdl pnl si psd din Radet! Au aflat ca le-au pus plangere la DNA! E sabotaj programat la cei de mai sus au probleme minore pe retea! Dar cum DNA si DIICOT dorm… Le-am dat dovezi materiale e indubitabil: https://www.stiripesurse.ro/elcen-anunta-caldura-in-calorifere-in-48-de-ore_1538440.html

 6. Tupeu de psd-ist: sa nu-ti platesti datoriile cit ai fost calare pe primarie si sa faci git cind noul primar le plateste. Nici macar un lichid de gura intre ochi nu merita astia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.