G4Media.ro

Consiliul Concurenței respinge acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine și…

Bogdan Chiritoiu vorbeste in timpul conferintei "Cooperarea inter-instituţională în beneficiul mediului de afaceri şi consumatorilor", eveniment organizat de Consiliul Concurenţei, joi, 19 aprilie 2018. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Consiliul Concurenței respinge acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine și acuză Parlamentul că nu a adoptat legi pentru creșterea concurenței și scăderea comisioanelor

Consiliul Concurenţei anunță într-un comunicat de presă că nu a primit nici o sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor. Precizările instituției vin ca răspuns la acuzațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, care declarase că marile bănci țin intenționat România în stare de subdezvoltare.

Mai mult, Consiliul Concurenței acuză voalat Parlamentul că nu a implementat recomandările sale pentru creșterea gradului de concurență din piața bancară și pentru scăderea comisioanelor bancare. ”Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”.

De notat că precizările instituției vin după ce și Liviu Dragnea, președintele PSD, a acuzat duminică într-un discurs la partid că băncile străine ar avea o înțelegere pentru manipularea ratei dobânzii interbancare (ROBOR).

Consiliul Concurenței arată că are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operational şi pe piaţa de leasing financiar şi a creditului de consum din România. În cadrul investigaţiilor s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale, această acţiune fiind cea mai amplă investigaţie a instituţiei. Rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora şi luarea unei decizii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Consiliul Național al partidului, că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva „lăcomiei” bancare.

„Sistemul bancar este un sistem de la care orice ţară şi orice popor aşteaptă să sprijine economia. Adică să facă profituri băncile, Doamne ajută, dar să facă profituri sprijinind economia, pentru că te gândeşti: domnule, dacă sprijini economia, se dezvoltă, au mai mulţi clienţi, deci o să facă şi mai mult şi mai mult şi mai mulţi bani! Nu sprijină economia. Şi eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii. (…) Deci sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi (…) avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus liderul PSD, citat de Agerpres.

Foto: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (InquamPhotos / Adel Al-Haddad)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. Sa speram ca oamenii de onoare, punctual, oriunde acest lucru e posibil, vor incepe ofensiva corectitudinii impotriva minciunii marsave a mafiei de la putere. Ca doar nu i-a fascinat pe toti Dragnea precum cocostarcul pe broaste si stau toti paralizati !!!

  • Sa speram ca oamenii de onoare, care au inteles ce jocuri fac derbedeii useristi ciolosisti si satana de la BNR, aia in cardasie cu chioru’, vor curata mai repejor tarisoara de securistoizi si vor vota, daca nu in proportie de 70, macar in proportie de 80% PSDeu’!

  • @asistat: Sa speram ca oamenii de onoare nu isi pierd vremea cu un postac derbedeu, gen „asistat”

 2. Nu-l mai bagati in seama pe imbecilul ala, in felul asta nu faceti decat sa adaugati greutate afirmatiilor lui. Este ca un animal prins in cusca care rage si guita, in curand se va alege praful peste numele, reputatia si amintirea lui.
  Haideti sa ne vedem fiecare de treaba lui, ignorandu-l complet pe paranoicul asta debil mintal. sa-si faca sedintele p**ii cu toti viermii din jurul lui. Romania si societatea romaneasca trebuie sa mearga inainte, sa ignore maimutoi d-asta insignifianti care se agata cu disperare de prezent incercand s-o infraneze.

 3. ba Chiritoiu, tie ti-e bine? cum indraznesti sa contrazici pe liderul suprem? Ia vezi … acusica zbori din post … si o trimite si pe volguta peste tine sa te spurce, impreuna cu radulescu si chelul ala .. stefanescu … pune-te pe investigat … ce draq .. vine valcov si-ti explica el economie

  • Au incercat acum vreo 4 luni sa-l schimbe pe Chiritoiu, dar nu le-a iesit. Cancerul PSD inca nu a afectat Consiliul Concurentei. Din pacate insa, multe alte institutii sunt afectate…

 4. Păi Dragnea nu are competență în nici un domeniu al administrației. E doar propagandă și demagogie pentru proști. Nu a spus el ca e inginer și ca poate vorbi de masini până dimineața.

 5. Treziti-va, oameni buni! Draknea & Co nu pot arunca cu r..t fara să răspundă pt prostiile pe care le spun și le fac, nu pot distruge tot ce a mai rămas în țara asta devalizata tot de ei…
  În doi ani au pârjolit tot, acum vor căuta țapi ispășitori..fundul sacului se vede din ce in ce mai mult, au ras și rezervele, acum poftesc la privați și companiile care încă au rămas în picioare în Romania

 6. CE TREABA AU CU BANCILE? EI CARA CU PUNGA, GEANTA SAU MASINA CHITELE DE BANI. ALBI CA NEAUA. ASA CUM LE VA FI CAZIERUL IN CATEVA SAPTAMANI.
  TODIRELE, S-A COMANDAT AMNISTIE SI GRATIERE LA FRAPIEREA. AI GRIJA SA NU LE LIPSEASCA CEVA.

 7. Chiritoiule, cred ca de azi ti se numara zilele!