G4Media.ro

Consiliu European încheiat azi, la numai 25 de minute de doborârea recordului…

Consiliu European încheiat azi, la numai 25 de minute de doborârea recordului celui mai lung summit al UE

Recentul Consiliu European de la Bruxelles, început vineri şi încheiat marţi dimineaţă, ar fi putut deveni cel mai lung summit din istoria Uniunii Europene dacă ar fi durat cu 25 de minute mai mult, notează DPA.

Cel mai îndelungat summit UE datează din decembrie 2000 şi a fost găzduit de oraşul francez Nisa. Negocierile de atunci între liderii statelor membre au durat 91 de ore şi 45 de minute, potrivit calculelor UE.

În timpul acelei reuniuni la nivel înalt, liderii celor 15 ţări membre la acea vreme au negociat un nou tratat care a contribuit la stabilirea principiilor pentru extinderea Uniunii Europene, pentru a include Malta, Ciprul şi ţările central şi est-europene.

La acea vreme, a avut loc o dezbatere intensă privind modalitatea în care extinderea blocului comunitar va schimba sistemul de vot în Consiliul UE.

Summitul UE pentru aprobarea planului de relansare economică post-coronavirus era prevăzut iniţial să se desfăşoare pe parcursul a două zile, 17 şi 18 iulie. Dificultatea negocierilor a făcut însă ca reuniunea să se încheie marţi în zori.

Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.

Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pragmatic, tragand linie, s-ar putea ca treaba asta sa avantajeze unele tari, dar eu am ceva indoieli. Inainte de asta, trebuie sa ne intrebam: totusi, de ce s-au inteles „liderii” UE sa bage tarile la inchisoare distrugand si drepturile omului si fiziologia societatii si economia?? COVID-19 se putea gestiona mult mai inteligent, cu actiuni targetate la grupurile vulnerabile, si eventual cu masuri de restrictie temporara graduala si mai ales LOCALA.
    Deci de ce s-a distrus, pentru ca apoi sa creze justificarea pentru CRESTEREA PUTERILOR BIROCRATIEI si interferenta statului in economie??
    In cazul Romaniei, ce poate face statul pentru stimularea economica este in primul rand reducerea birocratiei, facilitarea constructiei infrastructurii nationale, si mai ales stimularea CERCETARII STIINTIFICE, dezvoltarii tehnologice, si inovatiei. A facut statul asa ceva? Nu. In schimb se baga sa „conduca” economia, adica sa distorsioneze si economia si societatea si tot.

    Deci ce facem noi aici, ne intoarcem la economia planificata???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.