G4Media.ro

Consilierii lui Biden și Erdogan au discutat despre aderarea Suediei și Finlandei…

Sursa foto: NATO.int

Consilierii lui Biden și Erdogan au discutat despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO și anexările ilegale din Rusia într-o întâlnire neanunțată

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi au discutat despre „progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat, informează Reuters.

Sullivan şi Kalin, a căror întrevedere nu fusese anunţată în prealabil de mass-media, au discutat de asemenea despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

Turcia, ţară membră a NATO, face echilibristică diplomatică de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Ankara se opune sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi are relaţii apropiate atât cu Moscova, cât şi Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. Totodată, Turcia a criticat invazia rusă şi a trimis drone Ucrainei.

Suedia şi Finlanda au înaintat cerere de aderare la NATO în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, însă Turcia, aliat în cadrul NATO, a exprimat îngrijorări cu privire la candidaturile lor.

După ce Ankara anunţase că se opune intrării celor două state în NATO, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat în luna iunie un memorandum prin care cea din urmă îşi dă acordul pentru aderarea primelor două la Alianţă. Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat imediat apoi că va bloca din nou aderarea lor, considerând că guvernele de la Stockholm şi Helsinki nu şi-au respectat promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei, în special extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate ”teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În timpul întrevederii de duminică, Sullivan şi Kalin au discutat de asemenea despre sprijinul SUA şi Turciei „pentru negocieri de pace între Armenia şi Azerbaidjan” şi „despre importanţa dialogului şi a diplomaţiei în soluţionarea dezacordurilor în Mediterana de Est”, se mai spune în comunicat.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Greu de lamurit sultanul !
  Are atitudine. Se trage dintr-un mare imperiu.
  Nu curata oua la nimeni.
  Discuta de la egal la egal cu ceilalti aliati, oricine ar fi acestia.
  Asa mi-ar placea sa-i vad si pe conducatorii mei.
  Dar, ginion, noi nu avem radacini imperiale. Dimpotriva.

  • Conducătorul tău e Putin, care a transformat Rusia ta într-un vasal al Chinei. Asta e suveranitate la voi? Hahahah

 2. Sclavii Valahi care se trag din Rromi si au fost slugi la turci vor si ei sa fie bagati in seama …mai bine mergeti se behaiti in fata guvernului sa cersiti 100 lei la pensii si salarii , sefii de triburi din tara si-au marit lefurile ..