G4Media.ro

Conservatorii obţin o victorie în alegerile legislative din Iran, marcate de un…

Sursa foto: ATTA KENARE / AFP

Conservatorii obţin o victorie în alegerile legislative din Iran, marcate de un absenteism record în ultimii 45 de ani

Conservatorii urmează să-şi consolideze controlul în Parlamentul iranian în urma unui dublu scrutin, legislativ şi la Adunarea Experţilor de vineri, în care prezenţa la vot a fost de 41%, un nivel de absenteism-record în ultimii 45 de ani, relatează AFP, transmite News.ro.

Dublul scrutin de vineri, în vederea alegerii a 290 de deputaţi şi 88 de membri ai Adunării Experţilor, însărcinată cu desemnarea liderului suprem, a mobilizat aproximativ 25 din cei 61 de milioane de alegători iranieni, într-o ţară cu 85 de milioane de locuitori, potrivit presei.

Nicio estimare independentă a rezultatului scrutinului nu era disponibilă duminică, la două zile după scrutine, când numărarea voturilor continua.

Nivelul prezenţei la urne era principala miză a acestor alegeri, considerate un test pentru putere, deoarece ele sunt primele alegeri după vasta contestare care a zguduit Iranul după moartea în septembrie 2022 a tinerei Mahsa Amini, arestată din cauza nerespectării unui cod vestimentar strict.

Date arătau o tendinţă a unei scăderi marcante a prezenţei la vot, care a fost de 42,57% în precedentele alegeri legislative, în 2020, organizate la începutul crizei declanşate de pandemia covid-19.

Acest nivel era deja cel mai mic de la proclamarea Republicii islamice, în 1979.

Autorităţile s-au felicitat, cu toate acestea, de nivelul prezenţei la urne, care arată că ”planul de boicotare a alegerilor urzit de inamici din străinătate” nu a funţcionat.

Acesta este ”un nou eşec istoric al inamicilor Iranului după revoltele” din 2022, saluta sâmbătă preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dacă și la noi vor veni la vot ca de obicei, cei 30% captivi Sistemului, atunci tot pensii speciale vom avea, tot speciali vom avea , tot nedrept va fi Statul.