G4Media.ro

Conferință internațională organizată de guvern pe tema traficului de persoane / Premierul…

sursa foto: Pexels

Conferință internațională organizată de guvern pe tema traficului de persoane / Premierul Ciucă: Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul are toleranţă zero

Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul României are toleranţă zero, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Premierul a adresat, marţi, un mesaj la conferinţa internaţională „Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons” organizată de Guvern, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Senatul României şi International Justice Mission.

Mesajul premierului a fost prezentat participanţilor la reuniune de Mădălina Turza, consilier de stat.

„Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme şi îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetăţenii noştri, inclusiv un număr disproporţionat de mare de copii şi femei. Aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent victime ale traficului de persoane, iar aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este văzut, adesea, ca o formă de sclavie modernă şi, din păcate, este una dintre formele de criminalitate cu creştere accelerată, inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii, dar şi criza COVID 19 au generat riscuri şi provocări suplimentare la nivel european şi internaţional”, a afirmat Nicolae Ciucă în mesajul său.

Acesta a subliniat că în ultimii ani peste 14.000 de victime au fost raportate la nivelul UE, dintre care 72% sunt femei şi fete, iar copiii reprezintă aproape un sfert, adică 22% dintre victimele înregistrate.

„Marea lor majoritate au fost traficate în scopul exploatării sexuale şi aproape trei sferturi dintre traficanţii înregistraţi, puşi sub urmărire sau condamnaţi, sunt bărbaţi, marea lor majoritate cetăţeni ai UE. Traficanţii se adaptează constant şi adesea îşi schimbă metodele în timp real. Aceştia exploatează persoanele cu resurse insuficiente, pe cei neprotejaţi şi pe cei mai vulnerabili. Ştim deja că pandemia de COVID a dus la exploatarea crescută a copiilor în mediul online şi a avut un impact negativ semnificativ asupra eforturilor de prevenţie, urmărire penală şi protecţie a victimelor”, a afirmat premierul în acelaşi mesaj.

El s-a referit şi la efectele produse în urma conflictului din Ucraina, care a determinat milioane de persoane să-şi părăsească ţara.

„Exact aceste tipuri de situaţii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanţi pentru a transforma victime involuntare, oameni aflaţi în situaţii dificile pentru a-i forţa la prestarea de servicii sexuale în scop comercial sau muncă forţată sau chiar servitute domestică”, a explicat Ciucă.

Faţă de cele arătate, şeful Executivului a transmis că este imperios necesar ca autorităţile să-şi păstreze angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de avea capacitatea, disponibilitatea şi curajul de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere ale sale: prevenţie, combatere şi protecţie a victimelor.

El a reliefat că evenimentul organizat de Guvern în colaborare cu Senatul abordează curajos „două teme nevralgice” în lupta împotriva traficului de persoane, respectiv reducerea şi incriminarea cererii şi combaterea traficului de persoane facilitat de noile tehnologii şi a subliniat că România susţine activ măsurile propuse de la nivelul UE.

„România este una dintre primele ţări care a avut tăria să incrimineze cererea, respectiv clienţii serviciilor furnizate de victimele traficului de persoane şi tot România a generat şi primele precedente în acest sens la nivel european. Tocmai de aceea, consider că este deosebit de important să continuăm acest proces şi să susţinem demersurile Comisiei Europene de a incrimina cererea la nivel european „, a afirmat Ciucă.

Totodată, premierul a subliniat şi necesitatea implicării celor mai buni specialişti IT în lupta contra traficului de persoane.

„Avem nevoie de cei mai buni specialişti în aceste domenii pentru a dezvolta soluţii de siguranţă în mediul virtual, dar şi de propuneri de politici publice şi legislative care să aducă în discuţie responsabilitatea furnizorilor de conţinut şi platforme online”, a afirmat Ciucă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Păi să facă completare la ION…
    România este o țară frumoasă cu oamenii frumoși care sunt furați, umiliți și traficați.