G4Media.ro

Conducta Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze naturale, pentru prima…

Conducta Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze naturale, pentru prima dată

Operatorul controversatei conducte Nord Stream 2 a anunţat luni demararea operaţiunii de umplere cu gaz, pentru prima dată, transmite DPA, citată de Agerpres.

Luna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Pentru ca livrările să înceapă, conducta trebuie umplută cu gaze naturale.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Un grup de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei. Ei au suspiciuni faţă de „eforturile Gazprom de a face presiuni” asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

„Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa”, se arată în scrisoare.

Executivul comunitar a confirmat primirea scrisorii şi a anunţat că va răspunde în timp util.

Oficialii din Parlamentul European citează o serie de incidente, inclusiv recentele închideri ale unor facilităţi de producţie ale Gazprom şi au anunţat că firma a refuzat să rezerve capacităţi de transport a gazelor naturale prin conductele existente.

„Toţi aceşti factori ne permit să suspectăm să avansul record al preţurilor gazelor naturale din Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieţei de către Gazprom”, se arată în scrisoare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Noi pământenii nu putem decât sa ne bucuram ca doua națiuni reușesc sa coopereze pt binele comun. Chiar dacă nu-i suferim nici pe nemți nici pe ruși trebuie sa acceptam ca au tot dreptul sa facă afaceri.
  Teoretic prețul gazului trebuie sa se ieftineasca dacă Europa primește gaz din mai multe surse.

  • Aici vorbim de altceva. Rusia nu mai e nevoita sa alimenteze Ucraina (care era conditia tranzitarii tarii lor). Prin urmare pot incepe sa faca presiuni si sicane si mai mari asupra ucrainenilor. Germania stia asta, dar s-a bagat in joc cu rusii, desi puteau primi gaz prin aceeasi conducta ca si ucrainenii. Pe de o parte instituie sanctiuni impotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei iar pe de alta parte colaboreaza cu rusii asa incat acestia sa poata sa faca presiuni asupra Ucrainei. Haide sa vedem acum cate sanctiuni mai impun nemtii cat timp rusul sta cu mana pe robinetul direct catre ei…

  • Sa fim corecti, zic…parca se intamplau mismashuri cu conducta aia pe teritoriul ucrainei. Ba chiar parca au santajat ca opresc gazul…eroare mare..i-au bagat in garda pe nemti &co a caror industrie nu se poate opri.
   Dupa revolutia portocalie americanoizii(nu americanii) si-au plantat lachei pacol…deci inca u motiv ca gazul sa treaca pe altundeva.

 2. In timpul asta noi luptam cu comunistii imaginari.