G4Media.ro

Comuna în care aproape toți locuitorii s-au vaccinat anti-COVID. Primarul spune că…

Comuna în care aproape toți locuitorii s-au vaccinat anti-COVID. Primarul spune că puterea exemplului a contat foarte mult: „Pentru noi e o bucurie, atât cât poate să fie într-o pandemie” / Cum arată centrul de vaccinare din Râciu – FOTO

În comuna Râciu din județul Mureș aproape toți locuitorii s-au vaccinat anti-COVID. Rata de vaccinare este de 92% în localitate, un record la nivel național. Primarul comunei, Ciprian Alin Belean, a declarat, pentru G4Media.ro, că exemplul celor foarte hotărâți să se vaccineze a contat foarte mult.

„În ceea ce priveşte localităţile din judeţul Mureş, rata de vaccinare raportată la populaţia cu domiciliul în Târgu Mureş este de 32%, ceea ce este o rată bună la nivel naţional, este similară cu majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ. De asemenea, dacă ne uităm la populaţia eligibilă din Târgu Mureş, rata de vaccinare este de 36%, chiar peste, dar foarte interesant, în Mureş sunt localităţi care au o rată de vaccinare de peste 90%. Localitatea Râciu – peste 92% rată de acoperire vaccinală, este un lucru extraordinar, acest lucru coincide cu faptul că în acea localitate există un centru de vaccinare. Dar este foarte important că oamenii au înţeles că trebuie să meargă să se vaccineze. În Miercurea Nirajului există o rată de acoperire de vaccinare de peste 86%”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureș, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Primarul comunei Râciu, Ciprian Alin Belean, a declarat, pentru G4Media.ro, că fost o surpriză să afle că localitatea deține un record la nivel național.

Cum s-a ajuns aici?

În luna martie, autoritățile locale, împreună cu prefectura Mureș și cu implicarea medicilor din comună și din localitățile învecinate au amenajat un centru de vaccinare cu ser de la compania Pfizer. Comuna Râciu este la 25 de kilometri de Târgu Mureș, iar între reședința de județ și cel mai apropiat oraș unde există centru de vaccinare era o distanță de 60 de kilometri.

Comuna Râciu are circa 3.600 de locuitori. Primii s-au vaccinat cei care erau foarte deciși să se imunizeze. Apoi a funcționat exemplul.

Am vorbit cu oamenii, le-am zis ce ar fi mai bine ca să scăpăm de minunea asta și alegerea a fost la ei. Eu m-am vaccinat, am postat și pe rețelele de socializare, pentru că noi, primarii, trebuie să dăm exemplul. Cei care erau mai sceptici i-au văzut și pe vecini că s-au vaccinat și consătenii au înțeles că e important vaccinul dacă țin la sănătatea lor. S-au implicat și medicii de familie din comuna noastră și dintr-o comună vecină. S-au mobilizat toți medicii din zonă, tot personalul. Vine medic și de la Târgu Mureș. Pentru noi este o bucurie, atât cât poate să fie în pandemie. Dar ne bucurăm că râcenii dau dovadă de spirit civic. Mi-aș dori să fie un exemplu pentru toată țara”, a declarat pentru G4Media.ro primarul Ciprian Alin Belean.

Acesta a spus că la centrul de vaccinare din comună s-au imunizat până acum peste 5.000 de persoane, pentru că au venit oameni și din localitățile din jur și chiar și din alte județe: Sibiu, Cluj, Harghita.

Cum arată centrul de vaccinare din Râciu:

Această prezentare necesită JavaScript.

Foto sus: Primăria comunei Râciu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Marea Revolutie Agrara a cuprins localitatea Pecica, unde recoltatul ARNului a depasit 10 tone la hectar si araturile de toamna sunt efectuate in procent de 80%.

  Pe de alta parte, ce prosti sunt basarabenii! Si la ei s-a terminat covidul, desi nu au vaccinat apropae nimic.

 2. Nu mai sta pe gânduri, doar treci Nistru și ai ajuns în Basarabia.

 3. Bravo lor!
  Sper sa dea un exemplu si pt alte comune!

 4. Remarcabil ! Felicitari tuturor locuitorilor !!

 5. cheia vaccinarii cu succes la tara reiese din articol: Implicarea medicilor de familie! Impreuna cu primarii. Un medic de la tara are mult mai multa trecere si încredere din partea oamenilor decât 100 de spoturi media sau afise.

 6. ,,Pentru noi e o bucurie, atât cât poate poate să fie în pandemie” Succesul în politică și administrație este dat în primul rând de bun simț. Primarul ăsta merită să i se pună poza atât la guvern cât și la parlament și în toți copacii din dealul Cotrocenilor sau parc ce-o fi ăla.

 7. Vaccinați ca Riciu ..sănătoși CARICIU !
  Comuna Râciu ține să rămână sus , sus de tot, în rândul comunelor din România și asta nu de acum ci de mult. Că au reușit să ia fața orașelor în lupta cu pandemia arat că acolo sunt oameni hotărâți, este demn de toată aprecierea. Este comuna în care s-a născut Gheorghe Șincai.
  Felicitări lor și poate prin exemplul lor vor reuși să convingă și alte comune să se vaccineze .

 8. Am uitat. Nu a fost nevoie de manelele lui : Jan de pe craca sau Florin din carmangerie, ,,,….; A fost suficient exemplul celor in care oamenii au incredere.

 9. Basme la ordinea zilei!
  Circul…continua!