G4Media.ro

Compozitorul argentinian Jorge Milchberg, celebru pentru „El Condor pasa”, a murit la…

captura youtube

Compozitorul argentinian Jorge Milchberg, celebru pentru „El Condor pasa”, a murit la Paris

Muzicianul și compozitorul argentinian Jorge Milchberg, celebru pentru că a adaptat și înregistrat în anii 1960 „El Condor pasa”, care a devenit probabil cea mai cunoscută melodie andină din lume, a murit la Paris la vârsta de 93 de ani, a anunțat vineri, 26 august, ambasada Argentinei, potrivit Le Figaro.

Jorge Milchberg, născut la Buenos Aires în 1928 din părinți polonezi, dar care trăia în Franța din 1955, a murit pe 20 august, însă decesul său a fost anunțat abia vineri de către familia sa și ambasadă.

Pianist de formație clasică, dar și un interpret de charango (o chitară andină ciupită) de renume mondial, Milchberg a fost membru și director artistic timp de aproape 60 de ani al „Los Incas”, un grup emblematic de muzică andină fondat în anii 1950 la Paris, care a efectuat turnee internaționale, a precizat ambasada într-un comunicat. Los Incas, cunoscuți și sub numele de Urubamba, au înregistrat „El condor pasa” (Condorul trece) în 1963, apoi din nou cu aranjamente de Milchberg și versuri de Paul Simon, o versiune cântată de duo-ul folk newyorkez Simon și Garfunkel, sub titlul „If I could”, în albumul „Bridge over troubled water” (1970).

Tema piesei „El Condor pasa” a fost preluată inițial dintr-o zarzuela, o piesă muzicală cu același nume, creată în 1913 de compozitorul peruan Daniel Alomia Robles, dar într-o versiune orchestrală. Versiunea pentru micul ansamblu a lui Milchberg și piesa de titlu a lui Simon și Garfunkel, care a devenit un standard folk, au contribuit la faima spectaculoasă a piesei „El Condor pasa”, care a avut nenumărate versiuni, și au dus la un interes reînnoit pentru muzica latino-americană.

Site-ul Los Incas subliniază că Milchberg a prefigurat „abordarea de aranjare și adaptare a muzicii tradiționale, popularizată acum în muzica mondială”, dar nemaiîntâlnită în anii 1960 și 1970. Jorge Milchberg va fi înmormântat în orașul său natal, Thénisy (Seine-et-Marne), a precizat ambasada.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. ANALIZE • 26 AUGUST 2022 • FLORIN MARINESCU • 380 VIZUALIZĂRI • 0 COMENTARII
    pésame

    • Și la ce te aștepți? O astfel de știre nu provoacă răspunsuri la comentariile tale sau dopamină, are rost să scrii ceva?