G4Media.ro

Compania petrolieră americană Exxon spune că lumea nu va reuși să limiteze…

Sursa foto: Pixabay

Compania petrolieră americană Exxon spune că lumea nu va reuși să limiteze creșterea temperaturii globale sub 2°C până în 2050

Se estimează că petrolul și gazele naturale vor acoperi în continuare mai mult de jumătate din necesarul de energie la nivel mondial în 2050, adică 54%, a declarat luni companie petrolieră Exxon Mobil, în condițiile în care lumea nu va reuși să mențină creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius, scrie Reuters.

Cel mai mare producător american de petrol estimează că lumea va ajunge la 25 de miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) legate de energie în 2050, potrivit perspectivei sale energetice publicate luni.

Această cifră este de peste două ori mai mare decât cele 11 miliarde de tone metrice despre care Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite (ONU) spune că ar fi necesare în medie în scenariile sale privind limitarea creșterii temperaturii cu cel mult 2°C.

„O tranziție energetică este în curs de desfășurare, dar nu se întâmplă încă la scara sau în calendarul necesar pentru a atinge ambițiile de emisii nete zero ale societății”, a declarat producătorul.

Exxon asigură mai puțin de 3% din cererea zilnică de țiței la nivel mondial, iar în luna mai acționarii săi au respins cu o majoritate covârșitoare apelurile pentru măsuri mai puternice de atenuare a schimbărilor climatice.

Agenția Internațională a Energiei (AIE) afirmă încă din 2021 că trebuie direcționate resurse mult mai mari către tehnologiile de energie curată pentru ca lumea să fie pe drumul cel bun pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Doar două dintre cele 55 de tehnologii necesare pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050 sunt „pe drumul cel bun”, a declarat Exxon citând AIE. Emisiile vor scădea doar cu 25% până în 2050, pe măsură ce cresc opțiunile cu emisii mai reduse, a precizat compania, sub scenariile dorite.  În general, Exxon estimează că emisiile de CO2 legate de energie vor atinge un vârf de peste 34 de miliarde de tone metrice cândva în acest deceniu, pe măsură ce economiile și cererea de energie vor crește, iar apoi vor scădea la 25 de miliarde de tone metrice în 2050.

Exxon investește 17 miliarde de dolari pe o perioadă de șase ani, până în 2027, în tehnologii cu emisii reduse de carbon, cum ar fi captarea și sechestrarea carbonului și hidrogenul. Compania afirmă că aceste două tehnologii, care în prezent nu sunt comerciale, reprezintă o promisiune semnificativă pentru sectoarele greu de decarbonizat în scenariile IPCC Lower 2°C.

Cea mai mare parte a capitalului este direcționată către reducerea emisiilor de carbon ale operațiunilor sale și ale unor terțe părți. Spre deosebire de colegii săi europeni, Exxon a rămas departe de sursele regenerabile consolidate, cum ar fi energia eoliană și solară. Se așteaptă ca energia eoliană și solară să asigure 11% din aprovizionarea cu energie a lumii în 2050, de cinci ori mai mult decât contribuția actuală.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. sa le multumim. au avut, personal, grija de asta.

    • Daca citeai articolul (dar na, e greu..) citeai ca ei asigura doar 3% din consumul mondial de petrol.