G4Media.ro

Compania Nord Stream 2 a dat în judecată Uniunea Europeană

Compania Nord Stream 2 a dat în judecată Uniunea Europeană

Compania Nord Stream 2, controlată de gigantul rus Gazprom, a dat în judecată Uniunea Europeană, joi, pentru noua directivă adoptată în acest an, spunând că pune în pericol miliarde de euro investiți în proiect. Decizia vine după ce cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord în ultimele luni, scrie Politico.

„Nord Stream 2 a decis să solicite tribunalului să stabilească dacă Uniunea Europeană încalcă angajamentele sale de drept internațional și să emită o decizie prin care să solicite Uniunii Europene întreruperea acestei încălcări”, a spus Sebastian Sass, reprezentantul UE pentru Nord Stream 2.

Context: Directiva reclamată de compania Nord Stream 2 a fost adoptată pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE și a fost rezultatul eforturilor României, Poloniei și Franței, care au vrut să întârzie un proiect esențial pentru Rusia, Germania, Austria și Olanda.

Gazoductul Nord Stream 2, construit de Gazprom și un consorțiu de firme europene, e o conductă extrem de controversată, despre care state precum România, Polonia, Marea Britanie și țările baltice cred că va crește dependența UE de gazele naturale rusești. Apărătorii cei mai puternici ai gazoductului sunt Germania (beneficiarul major al gazelor), Austria și Olanda. În Germania, principalul promotor este SPD, partidul fostului cancelar Gerhard Schroder, acum angajat al Gazprom. Unul dintre adversarii majori ai Nord Stream 2 este SUA, care vor să împiedice creșterea dependenței Europei de gazul rusesc, dar urmăresc și creșterea exporturilor de gaze lichefiate americane spre UE. Nord Stream 2 urmează să aducă gaze naturale de la Vîborg (Rusia) în portul german Greifswald (Marea Baltică), ”sărind” Ucraina și inundând piața europeană cu gazul rusesc. Construcția gazoductului încalcă flagrant politica asumată a UE și a NATO de reducere a dependenței Europei de gazele rusești, deseori folosite de Moscova ca un instrument politic.

Foto: Traseul Nord Stream 2

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Conducta e o „scula” a Rusiei in eforturile ei de a sugruma Ucraina. Germaniei si celorlalti gnomi care-i tin partea le zornaie banii-n cap si, ca de obicei, putin le pasa de „inapoiatii din est”.
  Interesul nostru e ca Rusia sa fie mai spre est, Ucraina, fiind un „tampon” trebuie sprijinita sa reziste.

  • Hai că esti cam prost. E normal bă să îi intereseze pe nemți de țara lor. Dacă în romanica nu interesează pe nimeni de tine cu toate că ai votat pe cineva competent, nu înseamnă bă că trebuie să îi intereseze pe nemți de bunăstarea ta. Râd de noi și rușii și nemții și toate țările dezvoltate din cauza corupției. Realitatea este că în cursa dezvoltării nu stă nimeni după după o țară prinsă în evul mediu iar dacă tu dai vina pe alții străini pt esecul din țara ta pt care ești responsabil in mod direct încă odată: ești chiar prost. Terminati bă odată cu prostiile și cu postarile de cacat. Astfel de știri sunt postate să vedem cum lumea în jurul nostru se schimbă, se leaga noi tratate și legături economice si noi ne uităm cu dinții la gard cum ne ocolesc banii pt că suntem o țară de hoți și curve.

 2. De fapt, cred eu, nici macar creerea dependentei energetice a EU fata de Rusia nu este prioritatea #1 a Rusiei. Cred ca prioritatea #1 a Rusiei este pur si simplu prezenta acestei infrastructuri – adica o justificare pentru a fi acolo „sa-si apere infrastructura”. Pe langa gaz, Nord Stream va aduce OMULETI VERZI.

 3. Rusinica Gerhard Schroeder!
  Bravo Vladimir Vladimirovici!
  Să vedem cum vir suporta europenii șantajul rusesc cu gazul, ceea ce ucrainenii știu pe propria piele.
  Una peste alta Europa consuma mai mult decât își permite iar Rusia va utiliza gazul că pe o arma. Ucraina a aflat asta. Chiar și Băsescu știa, i-a zis Putin să vină să ia gazul daca mai țineți minte. Și puțin știe că europenii sunt divizați în privința asta așa că vor înghiți și următoarea lovitură cum au digerat și anexarea Crimeei (adică toți au acceptat-o de facto). Care sa fie următoarea tinta? Moldova/sudul Ucrainei? Bielorusia? Georgia?
  Oricum sa ne așteptăm la fluctuații in aprovizionarea cu gaz rusesc la iarna, ăla de va juca cu nervii noștri.
  Să nu ne amăgim că gazul din marea neagra ar rezolva ceva in favoarea României. Oricum daca va fi exploatat doar va tranzita Romania spre Austria/Germania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.