G4Media.ro

Compania franceză Mistral AI lansează o inteligenţă artificială conversaţională pentru companii

Sursa foto: captură ecran

Compania franceză Mistral AI lansează o inteligenţă artificială conversaţională pentru companii

Start-up-ul francez Mistral AI specializat în inteligenţa artificială şi-a prezentat luni noul model AI de limbaj, Mistral Large, însoţit de un asistent conversaţional comparabil cu ChatGPT, rezervat mediului de afaceri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Denumit „Le Chat”, instrumentul conversaţional al Mistral AI este testat de câteva săptămâni de unii dintre clienţii start-up-ului, înainte de a fi disponibil pentru companii.

Modelul Mistral Large este disponibil de luni pentru clienţii Azure AI, platforma Microsoft, cu care Mistral anunţă un parteneriat.

„Aceasta este o etapă importantă pentru noi, deoarece performanţele de neegalat ale acestui model multilingv continuă să depăşească limitele a ceea ce este posibil cu inteligenţa artificială de ultima oră”, a declarat Arthur Mensch, cofondatorul Mistral AI, într-un comunicat.

„Acest nou model are capacităţi unice de raţionament, stăpâneşte codificarea şi matematica şi vorbeşte fluent cinci limbi (franceza, engleza, germana, spaniola şi italiana), a precizat Mistral AI în comunicat.

Acesta este al treilea model dezvăluit de compania franceză, una dintre cele două campioane ale AI în Europa, după lansarea Mistral 7B în septembrie şi Mixtral 8x7B în decembrie.

Fondată de trei experţi francezi în AI, formaţi la X sau ENS, angajaţi de giganţi americani, dar reveniţi la Paris, Mistral AI, evaluată la aproximativ două miliarde de dolari, potrivit unor surse financiare, continuă obiectivul de a propune o inteligenţă artificială europeană capabilă să concureze cu modelele americane.

Lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022, apoi publicarea altor modele de către mai mulţi giganţi digitali de peste Atlantic au declanşat de fapt o cursă contra cronometru de partea europeană.

„Există un subiect de dependenţă culturală destul de puternică” faţă de Statele Unite, a subliniat cofondatorul companiei Arthur Mensch la France Inter în octombrie.

O dorinţă de independenţă încurajată de sfera politică: în timp ce Mistral AI a reuşit să strângă 105 milioane de euro în iunie 2023, prima sa strângere de fonduri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a declarat dorinţa ca Franţa să devină o „campioană” în domeniu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...