G4Media.ro

Compania americană Black Sea Oil and Gas vrea să investească în proiecte…

Foto: Turbina eoliana offshore (International Energy Agency)

Compania americană Black Sea Oil and Gas vrea să investească în proiecte de eoliene offshore în Marea Neagră

Compania americană Black Sea Oil and Gas, deținută de fondul de investiții Carlyle Group, a anunțat că e interesată să dezvolte în Marea Neagră proiecte de turbine eoliene offshore, potrivit Bloomberg.

Declarația a fost făcută de CEO-ul companiei, Mark Beacom. El a atras însă atenția că România nu are încă o legislație care să reglementeze acest tip de investiție.

Black Sea Oil and Gas e deja prezentă în Marea Neagră, unde a început să producă gaze naturale.

Proiectele de turbine eoliene offshore se dezvoltă accelerat în vestul Europei, pe fondul susținerii financiare din partea guvernelor și a Comisiei Europene. Spre deosebire de turbinele amplasate pe sol, cele instalate în largul coastelor au avantajul unui randament mult mai bun, datorat curenților de aer din mare sau ocean.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Pe acest Mark Beacom ar trebui sa-l lumineze cineva si sa-i spună ca o legislație care să reglementeze acest tip de investiție nici nu va exista prea curând in Romania. Statul mafiot nu este interesat sa se produca mai multa energie. El vrea ca preturile sa ramana in continuare ridicate si astfel sa-i intre mai multi bani la buget. Multe guri de hrănit, deh!

  • Noi avem pe domnul acela, la Constanța, maistru în industrie energetică – care și-a postat invenția pr c.o.n.t.r.i.b.u.t.o.r.s – cu brevet de producere a energiei electrice din valurile mării: omu’ a făcut prototipul (ceva mai miniatural), s-a întâlnit cu oficiali de-ai noștri, și-a tocit pingelele umblând pe la ministere toți rămânând cu gura căscată, încântați, dar niciunul dispus să-i materializeze în practică la nivel național centrala de producere a energiei electrice din valurile mării, niciunul din oficialii noștri nemișcând un deget.

   Apoi, la începutul lui septembrie ’22 am văzut personal la televizor, pe inventatorul care produce curent din prelucrarea oricărui tip de deșeuri; acesta având deja centrala pusă în funcțiune, sală mare, construită la scară 1:1, filmarea cuprinzând utilajele/aparatură la nivel occidental – omul practic nu doar construind-o ci având centrala în funcțiune de 2 ani, scoate curent acum prin prelucrarea deșeurilor, alimentând ceva locație sau obiectiv/localitate, nu rețin – perioadă în care (inventatorul spunea în emisiune) „s-au amortizat cheltuielile pt investiție”.

   Dar, întocmai ca și invenția maistrului de la Constanța/primul caz, cu obținerea Energiei electrice din valurile mării cu costuri minime – totul rămânând blocat aici.

   Acum .. blocarea acestor proiecte – aparent împotriva logicii – niciunul dintre ele nefiind preluat la modul serios de către oficialii noștri pentru a fi implementat la nivel de țară – se pune întrebarea: „de ce astfel de inovații/invenții de producere a Energiei cu costuri minime NU sunt luate în seamă, astfel încât să se pună în aplicare la scară națională”?!

   Răspunsul este simplu, dar nu înseamnă că este făcut și cunoscut publicului:

   pentru că există o Caracatiță (trans-națională): sunt țări europene implicate, nu dăm nume, care „Caracatița” Sistemul are interes major să mențină Mafia revânzării Energiei la o a doua, a treia mână și prin urmare să blocheze implicit, orice demers de a obține energie din alte surse decât din ce revând ei.

 2. Sa nu vina, este vantul nostru geto-dac, nu au treaba americanii cu asta. Nu se va exploata niciun firicel de vant pana colaitia USL nu va fi furat totul.

 3. Interesant.
  O firma care se cheamă Oil and Gas vrea sa producă energie regenerabila. Oare de ce? Pentru ca e mult mai ieftin, mai rentabil, nu numai curat.

 4. @Fr. Energie eoliana mai rentabila decat energia fosila? Bai ce fraieri stramosii nostri ca au renuntat la corabiile cu panze in favoarea vapoarelor cu aburi.
  In alta ordine de idei, daca tot vrem sa le facem, este mult mai bine sa fie construite in mare, decat eolienele alea de uscat care strica tot peisajul si natura pe multi km. Sunt curios daca vor subventie de la stat, ca aici s-au blocat toate proiectele noi.

 5. Interesant faptul ca in Marea Neagra exploateaza numai americanii de pe ált continent gáz sí firmele care sunt cu partcipatie romana,chiar langa sursa de gáz ,nu exploateaza desi au perimetru concesionat.Astea sunt lucruri care ar trebui investigate.