G4Media.ro

Comisia juridică a Senatului amână pensionarea anticipată a magistraților până la 1…

Comisia juridică a Senatului amână pensionarea anticipată a magistraților până la 1 ianuarie 2022 / Guvernul are proiect pe care își va asuma răspunderea pentru amânarea până în 2021

Comisia juridică a Senatului a decis, marți, amânarea intrării în vigoare a prevederii privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, până la 1 ianuarie 2022. În același timp, Guvernul va discuta în ședința de marți după-amiază proiectul legii pe justiție pentru care vrea să își angajeze răspunderea în Parlament și care prevede o amânare a acestei reglementări până la 1 ianuarie 2021.

Raportul Comisiei juridice va pleca în plenul Senatului, care este forul decizional la această lege, astfel că actul normativ ar putea fi aprobat de Parlament simultan cu asumarea răspunderii Guvernului. În plus, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat luni că PSD va sesiza Curtea Constituțională pe orice asumare de răspundere a Guvernului dacă există legi similare în dezbaterea Parlamentului.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022. De asemenea, senatorii jurişti au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completurile inferioare va creşte de la doi la trei, relatează Agerpres.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Raportul de admitere cu cele două amendamente a fost adoptat în Comisia juridică cu majoritate de voturi pentru, fiind exprimată o singură abţinere.

Dezbaterea celorlalte două ordonanţe privind legile Justiţiei care vizează, printre altele, modificări legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii (OUG 7/2019 şi OUG 12/2019), au fost amânate pentru luna februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare.

În același timp, așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban, Guvernul va discuta, marți, în ședința programată la ora 15.00, proiectul legii privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, pentru care vrea să-și asume răspunderea în Parlament.

Prin acest proiect, intrarea în vigoare a pensionării anticipate se amână până la data de 1 ianuarie 2021. Tot până la aceeași dată se prorogă și termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Sursa foto: Universul juridic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Rational si logic ,-in raport de situatia actuala din magistratura si nevoia de magistrati cu experienta cat mai mare-ar fi ca prevederea legala in discutie sa fie eliminata sau abrogata si nicidecum sa se puna in discutie doar amanarea aplicarii ei.