G4Media.ro

Comisia Europeană vrea tăierea subvențiilor pentru marii latifundiari și sprijinirea micilor fermieri.…

Comisia Europeană vrea tăierea subvențiilor pentru marii latifundiari și sprijinirea micilor fermieri. România și alte state se opun

Comisia Europeană a propus vineri plafonarea subvențiilor pentru marii latifundiari beneficiari de plăți directe în agricultură, o mișcare ce a stârnit imediat riposta marilor state beneficiare, printre care și România.

Astfel, Comisia propune o plafonare a subvențiilor până la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă, potrivit unui comunicat de presă. În schimb, Bruxelles-ul propune sume majorate pentru fermele mici și le-a recomandat statelor membre să utilizeze pentru micii fermieri cel puțin 2% din banii veniți din bugetul UE.

Propunerea Comisiei pentru bugetul agriculturii în perioada 2021-2027 prevede scăderea subvențiilor pentru agricultură, o scădere cauzată de Brexit și de reorientarea spre alte priorități, transmite Reuters. Propunerea ar duce la scăderea plăților pentru fermieri până la 232 miliarde euro, cu 30 de miliarde de euro mai puțin decât în prezent.

Principalele victime ar fi marii fermieri beneficiari de subvenții directe, printre aceștia numărându-se multinaționale din industria agro-alimentară, dar și producători de medicamente. Cu toate acestea, comisarul european Phil Hogan a recunoscut că nimic nu îi va putea opri pe marii fermieri să-și împartă fermele pentru a beneficia de mai mulți bani.

Imediat după ce Comisia Europeană și-a anunțat propunerea de buget, miniștrii agriculturii din Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia au semnat un protest comun, anunțând că nu sunt de acord cu tăierile de bugete, transmite Reuters. Și ministrul agriculturii din guvernul Dăncilă, Petre Daea, anunțase că România se opune tăierii subvențiilor pentru marii fermieri, potrivit Euractiv.ro.

Odată ce Comisia Europeană a făcut propunerile de buget, acestea vor fi negociate în Consiliul UE și Parlamentul European, iar cuvântul decisiv îl vor avea șefii de stat și de guvern în Consiliul European. Comisia și-a propus ca finalizarea negocierilor să aibă loc înaintea alegerilor europene din vara anului viitor, dar majoritatea observatorilor susțin că e puțin probabil ca acest termen-limită să fie respectat, dat fiind că e vorba de negocieri extrem de complicate.

Foto: Petre Daea (InquamPhotos, Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. E normal, că România se opune! Cine sunt marii fermieri la noi? Păi!
  Ar fi în stare să taie de la micii fermieri și să dea la marii lor fermieri.

  Cine controlează fermele mari, sicietățile agricole, arendașii de mii de hectare?
  N-am auzit până acum să fi găsit vreo neregulă la ei și au devenit o mare necunoscută, necontrolată. Iar zvonurile sunt că sunt niște vătafi, care îi fură pe cei care dau pământul în arendă. Nu le dau nici măcar valoarea subvenției de la UE la hectar.

 2. Acum se vede f bine ipocrizia ambianta: ne pozam patriotic cu oaia si albina ptr. cei multi, creduli si oropsiti. Cand vine vorba sa facem ceva cu adevarat ptr TRADITIE si Bio, luam partea Leului. La fel am facut si ptr pesticide albine. Cand ne vom trezi, va fi prea tarziu. Sunteti necinstiti sufleteste, Domnilor din Ministere…

 3. asa este corect UE nu este argentina sau brazilia cu milioane de km patrati

 4. O solutie dreapta. Pana acum s-au infruptat la greu din acceste subventii pupatorii de moaste politice, mari latifundiari cu mii si zeci de mii de hectare, gen varanu, nicolae etc etc.

 5. Comisia Europeana are dreptate: cei care au nevoie de subventii nu sunt marile „fabrici de porci” ale PSD si ale fiilor lui Dragnea, ci micii producatori, cei care produc cu adevarat alimente de calitate!

 6. Pai cine mai da spaga aia ‘mare’ care ne acopera costurile cu obtinerea mandatului? Marii fermieri evident, ca doar nu or sa dea parlitii astia mici. Cand faci o afacere nu o faci cu 100 din astia mici, o faci cu ala mare care stii ca are de unde da!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.