G4Media.ro

Comisia Europeană sesizează Curtea europeană de Justiție împotriva Poloniei, pe care o…

Comisia Europeană sesizează Curtea europeană de Justiție împotriva Poloniei, pe care o acuză că încalcă independența judecătorilor

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a decis să se îndrepte împotriva Poloniei la Curtea europeană de Justiție pentru a proteja independența judecătorilor polonezi și solicită măsuri provizorii până la emiterea unei hotărâri definitive.

Sesizarea vizează legea poloneză privind sistemul judiciar, adoptată în decembrie 2019, care a intrat în vigoare la 14 februarie 2020.

Comisia Europeană consideră că legea poloneză privind sistemul judiciar subminează independența judecătorilor și că împiedică instanțele poloneze, inclusiv prin utilizarea procedurilor disciplinare, să aplice în mod direct anumite dispoziții ale legislației UE care protejează independența judiciară. precizează un comunicat de presă.

În plus, Comisia consideră că Polonia încalcă legislația UE pentru că permite Camerei Disciplinare a Curții Supreme, a cărei independență nu este garantată, să ia decizii cu impact direct asupra judecătorilor și a modului în care aceștia își exercită funcția.

Este vorba de cazuri de ridicare a imunității judecătorilor în vederea inițierii unor proceduri penale împotriva lor sau a reținerii acestora, precum și suspendarea temporară din funcție și reducerea salariului acestora, notează Comisia.

În ceea ce privește măsurile provizorii solicitate, Comisia urmărește să obțină, de exemplu, suspendarea dispozițiile care împuternicesc Camera de disciplină a Curții Supreme să decidă asupra cererilor de ridicare a imunității judiciare și a celor care îi împiedică pe judecătorii polonezi să aplice în mod direct legislația UE care protejează independența judiciară.

sursa foto: Comisia Europeană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.