G4Media.ro

Comisia Europeană reţine 22 de miliarde de euro sub formă de fonduri…

Foto: Unsplash/ Dan Novac

Comisia Europeană reţine 22 de miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune pentru Ungaria, până când Budapesta va respecta Carta Europeană a Drepturilor

Comisia Europeană nu va acorda Ungariei cele 22 miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune care îi revin până când Budapesta nu va garanta că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale în materie de independenţă judiciară, legi ale educaţiei, libertate academică şi dreptul la azil, transmite vineri EFE, citată de Agerpres.

Este vorba totuşi despre un proces diferit de mecanismul de condiţionalitate prin care Budapestei îi vor fi blocate 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri, aferente unui număr de trei programe de coeziune, până când aceasta va aplica 17 măsuri convenite pentru a garanta respectarea statului de drept.

Executivul comunitar a aprobat joi acordul de asociere cu Ungaria pentru plata fondurilor sale de coeziune – o procedură esenţială pentru toate statele membre – în care Budapesta include o „foaie de parcurs” pentru îmbunătăţirea transparenţei în licitaţiile publice, lupta împotriva corupţiei, fraudei şi conflictelor de interese şi îmbunătăţirea capacităţii administrative.

Această cale are legătură cu angajamentele pe care Bruxellesul le-a cerut guvernului ungar pentru a-i aproba planul de redresare – pentru care Budapesta are dreptul la 5,8 miliarde de euro – şi pentru a putea debloca cele 6,3 miliarde de euro din fonduri de coeziune, îngheţate pentru moment de Consiliu.

Bruxelles a dat undă verde acordului de asociere după ce a evaluat că sunt îndeplinite criteriile pentru acesta, cum ar fi ca programele să ţină cont de recomandările anuale ale Comisiei Europene. Însă, în momentul implementării cheltuielilor trebuie îndeplinite o serie de „condiţii favorabile” pentru a putea solicita plăţi de la Uniune.

Printre aceste condiţii se numără şi ca programele să garanteze respectarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, lucru care nu se întâmplă în cazul Ungariei, potrivit Bruxellesului.

Mai exact, Comisia subliniază că legea pentru protecţia minorilor – care, printre altele, interzice difuzarea de conţinut privind homosexualitatea în şcoli -, „riscurile grave pentru libertatea academică şi dreptul la azil au un impact concret şi direct asupra respectării Cartei” în implementarea unor programe de coeziune şi a Fondului pentru azil şi migraţie.

În ceea ce priveşte independenţa judiciară, Bruxellesul consideră că această condiţie este îndeplinită întrucât Ungaria s-a angajat în cadrul planului său de redresare să adopte reforme pentru rezolvarea deficienţelor în primul trimestru al anului 2023, care va permite şi respectarea Cartei Drepturilor.

Totuşi, Budapesta va trebui să explice cum intenţionează să îndeplinească această condiţie în domeniile educaţiei şi azilului.

În ciuda reţinerii fondurilor până la respectarea Cartei, aprobarea acordului de asociere va permite Ungariei să înceapă implementarea programelor de coeziune şi să primească banii corespunzători sprijinului tehnic şi prefinanţării, echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri, au explicat vineri pentru EFE surse comunitare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cand nu accepti sa fii colonie…asa patesti

    • In ce an traiesti? Stii ce inseamna colonie? Iti platesc bilet sa te muti in budapesta sau moscova si sa imi spui cum te simti dupa 5 ani. Ca alea nu sunt colonii dupa mintea ta putina si confuza

  2. Caz tipic: atunci când faci prea mult pe autonomul îți mai rămâne doar să dai o labă! :)))))

  3. Bravo!

  4. O slugă ca slugă gândește, dacă este capabilă să gândească.

  5. I-a rupt pe unguri.In afara de consecintele directe ale neacordarii banilor vor mai exista si unele indirecte.De exemplu dobanzile la care se va imprumuta Ungaria de la banci.Asta n-ar fi asa o mare problema in cele din urma, pentru ca poate sa vorbeasca cu Putin si va primi cate ruble este nevoie.

    • Te freacă grija de Ungaria ,dar să vedem câți bani va accesa România !!!?. Căci până acum a accesat 30-35 % din fonduri (15 ani )!!!! …