G4Media.ro

Comisia Europeană propune suspendarea anumitor reguli de azil în țările frontaliere cu…

Comisia Europeană propune suspendarea anumitor reguli de azil în țările frontaliere cu Belarus

Comisia Europeană a propus miercuri ca Poloniei, Lituaniei şi Letoniei să li se permită să suspende unele dispoziţii ale dreptului de azil timp de şase luni, din cauza afluxului de migranţi din Belarus, relatează Agerpres, conformAFP.

Aceste măsuri temporare le-ar permite celor trei ţări în special să extindă perioada de înregistrare a cererilor de azil la patru săptămâni, în loc de zece zile maximum în prezent, şi să ducă la 16 săptămâni termenul de examinare a unei cereri, inclusiv apelul, durată în timpul căreia solicitanţii sunt deţinuţi în centre de la frontieră.

Măsurile prevăd, de asemenea, proceduri „rapide şi simplificate” pentru a-i repatria pe migranţii a căror cerere de protecţie a fost respinsă.

„Ceea ce facem aici este un răspuns (…) ferm ancorat în lege”, a dat asigurări vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceste măsuri trebuie validate de statele membre, Parlamentul European nefiind decât „consultat” în materie.

Ele se bazează pe articolul 78.3 al Tratatului privind funcţionarea UE, o procedură prevăzută „în cazul în care unul sau mai multe state membre se află într-o situaţie de urgenţă caracterizată de un aflux brusc de cetăţeni ai ţărilor terţe”.

Potrivit ultimelor cifre al Comisiei Europene, puţin sub 8.000 de migranţi au ajuns în UE prin Belarus în acest an: 4.285 în Lituania, 3.255 în Polonia şi 426 în Letonia.

Bruxellesul acuză Belarusul că a organizat aceste sosiri acordând vize şi transportându-i pe migranţi la frontierele Poloniei şi, în mai mică măsură, ale Lituaniei, pentru a se răzbuna pentru sancţiunile europene care o vizează. Situaţia a făcut să reapară spectrul temerilor privind o criză a migraţiei de mare amploare în Europa.

Mii de persoane, originare în principal din Orientul Mijlociu, sunt blocate la frontiera Belarusului cu UE.

Sursa foto: Captură video – Twitter /Ministerstwo Obrony

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ursula van Stalin sa se duca naibii, vor sa aduca migranti peste oameni, pe aia nu i injecteaza cu forta cu nimic, dar pe noi vrea.

  • Scrie în articol că nu vor să aducă, de-aia au și propus țărilor afectate suspendarea procedurilor de azil. Greu cu cititul la sputnik.

  • Alina, nu-ți mai raci gura de pomană, ea oricum nu înțelege. Ea o tine cu vaccinul…

  • „Nea Olivia, ia cu google translate, dacă română e complicata.

 2. incalcau baietii „drepturile omului”…

 3. Sper sa ii ecpulzeze pe toti salbaticii astia lensi si figuranti altfel peste 10-20 de ani nu o sa mai putem sarbatori in public Craciunul deja unul de al lor ce a ajuns in parlamentul European a propus sa nu mai sarbatorim in public Craciunul si sa nu mai folosim nume biblice.
  Sper sa termine cu ipocrizia si sa opreasca invazia asta tacuta. Vor sa vina sa traiasca in Europa dar nu vor sa adopte valorile noastre pai atunci sa ramana acolo la ei sa lupte acolo pentru tara lor si bunastarea lor.
  Toata Africa si aproape tot Orientul e eligibil de azil dar ce facem aducem toata populația lor in Europa trebuie ajutati acolo nu adusi aici pentru ca vor aduce conflictele cu ei.
  Bine ca am scapat de Merkel ca vroia sa ne faca cote de refugiați era ca o invitatie ar fi umplut Europa de inapoiati din ăștia asistati social.