G4Media.ro

Comisia Europeană declanşează procedura de infringement împotriva României pentru transpunerea incorectă a…

Comisia Europeană declanşează procedura de infringement împotriva României pentru transpunerea incorectă a legislaţiei privind mandatul european de arestare

Comisia Europeană a anunţat joi că a declanşat o procedură de infringement împotriva Luxemburgului şi a României pentru transpunerea incorectă a legislaţiei UE privind mandatul european de arestare, informează un comunicat al executivului comunitar, preluat de Agerpres.

„Unele prevederi ale deciziei cadru privind mandatul european de arestare nu au fost transpuse corect, privind de exemplu limitele de timp pentru luarea unei decizii privind executarea unui mandat de arestare european sau predarea unei persoane solicitate”, se menţionează în comunicatul CE.

Practic, cele două ţări au primit o scrisoare de punere în întârziere şi au la dispoziţie două luni pentru a notifica executivul comunitar pentru aplicarea măsurilor solicitate, în caz contrar riscând trimiterea unui aviz motivat.

Mandatul european de arestare este o procedură judiciară simplificată transfrontalieră pentru predarea unei persoane a cărei extrădare este solicitată pentru punerea sub acuzare sau executarea unei sentinţe.

Operaţional de la 1 ianuarie 2004, mandatul european de arestare a înlocuit lungile proceduri de extrădare care existau anterior între statele membre.

CE a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru netranspunerea completă sau parţială a unora dintre prevederile deciziei cadru, mai informează Comisia în comunicatul citat.

Sursa foto: European Council

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ok, dar de ce comisia europeana nu da ordin ca pe teritoriul UE extradarile sa fie facute instant, sa nu mai poata Woodrea, Bica, Oprescu, Savulescu, si altii ca ei sa se sustraga pedepsei invocand tot felul de motive

    • Ar fi bine, dar cred că problema pornește de la legile hoțești date de PSD și păstrate de PNL. UE poate să ceară orice, legile tot de parlamente sunt date.

  2. Romania este un stat esuat si mafiot pentru ca nu a aplicat multe din legiskatia UE mai corecta si obiectiva. Borfasii au plecat cu acordul celor de sus pt.care au platit f.multi bani.

  3. Foarte multe acte normative europene,transpuse in legislatia interna,au „malformatii”profunde care fac mai mult rau decat bine.Unele aduga la norma europeana,altele scad.

    • Ne-am făcut de rahat în toată lumea. Am acoperit cu rahat și oamenii de calitate. Acum tragem ponoase