G4Media.ro

Comisia de petiții din Parlamentul European va discuta joi două petiții depuse…

Comisia de petiții din Parlamentul European va discuta joi două petiții depuse de români privind presupuse exploatări forestiere ilegale în România

Comisia pentru petiții (PETI) din Parlamentul European (PE) va discuta mâine două petiții depuse de cetățeni români în legătură cu presupuse exploatări forestiere ilegale în România, potrivit agendei PE.

Astfel, conform agendei consultate de G4Media, la subiectul 8 se regăsește „petiția nr. 1248/2019, adresată de Cosmin Florian Ignatiuc, de cetățenie română, privind oprirea exploatării forestiere ilegale din România (în prezența petiționarului)”

„Petiționarul susține că, din 2016, când sistemul de supraveghere prin satelit a pădurilor a fost oprit din cauza presiunii politice, exploatarea forestieră ilegală a crescut foarte mult. Petiționarul este îngrijorat de impactul acestei defrișări agresive asupra mediului, a sănătății umane și a economiei și urmărește adoptarea și punerea în aplicare a unor măsuri urgente, având scopul de a proteja pădurile din România. El mai solicită adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european”, se arată într-o comunicare a comisiei pentru petiții din Parlamentul European.

În urma analizării petiției, Comisia Europeană a concluzionat că „va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul”.

De asemenea, la subiectul 9 de pe agenda de joi a comisiei PETI se află „petiția nr. 0408/2020, adresată de Cristina Stănciucă, de cetățenie română, privind exploatarea forestieră ilegală în România”.

„Petiționara denunță activitățile ilegale masive de exploatare forestieră care au avut loc în ultimii ani în România, susținând că autoritățile române sunt permisive în ceea ce privește aplicarea legislației UE privind zonele protejate. De asemenea, petiționara face referire la asasinarea recentă a doi pădurari care încercau să pună capăt activităților ilegale de defrișare”, se mai arată în comunicarea comisiei de petiții din PE.

Prin urmare, în urma analizării petiției, Comisia Europeană a concluzionat că „autoritățile române ar trebui să își intensifice, cât mai curând posibil, eforturile de combatere a fenomenelor de exploatare forestieră ilegală. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul”.

Sursa foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. ”nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul”. – Îhî. E cazul de multă vreme. Dar cel mai complicat e să aperi bogația unei țări de hoții proprii.