G4Media.ro

Comicul care se visează președintele Franței. Cine este Jean Marie Bigard

Comicul care se visează președintele Franței. Cine este Jean Marie Bigard

Jean-Marie Bigard (66 de ani) este considerat cel mai de succes comediant francez.  El se gândește să candideze la prezidențiale peste doi ani, drept ”purtător standard de Yellow Jacket”, după cum se auto-intitulează, scrie Politico.eu

Un președinte Bigard este ceva greu de imaginat chiar și în epoca președintelui american Donald Trump, a președintelui Ucrainei Volodymy Zelenskiy sau a lui Beppe Grillo, starul al mișcării 5 Stele din Italia.

Unele voci consideră că apariția sa s-a născut din frustrările generate de restricțiile impuse în timpul crizei de coronavirus.

Bigard susține că are între 8 și 10 milioane de susținători. Un sondaj de opinie efectuat în această săptămână îl creditează cu susținere de 13 procente. Spre comparație, președintele Emmanuel Macron a câștigat primă rundă a alegerilor prezidențiale din 2017 cu 8, 7 milioane de voturi (24 procente). L-a urmat Marine Le Pen cu 7, 8 milioane de voturi (21 de procente).

Astfel de cifre pot explica de ce ambițiile politice subite ale comediantului –  anunțate după ce a fost sunat luna trecută de Macron – sunt luate în serios la Palatul Elysee și de o parte a presei din Franța.

Macron le-ar fi spus prietenilor și și aliaților politică că în opinia sa cel mai periculos adversar peste doi ani nu va fi Le Pen, lidera extremei drepte. Nu va fi nici un rival clasic de centru stânga sau de centru dreapta. Va fi o figură carismatică, populară din afara politicii mainstream, este de părere președintele.

Sunt și alte nume luate în calcul: Nicolas Hulot, un fost prezentator TV și un susținător activ al cauzelor de mediu, prefosorul Didier Raoult, supranumit ”Dumbledore din Marsilia”, celebru pentru scandalul clorochinei în timpul epidemiei de COVID 19. Amândoi au fost menționați drept potențiali adversari, dar nici unul nu a manifestat mare interes.

Poate că o candidatură la prezidențiale nu este decât o nouă glumă a lui Jean Marie Bigard, una fără referiri explicite la sex și fără accente misogine. Sau poate fi doar o campanie pentru show-ul sau care se va ține pe data de 20 Iunie la Paris, care va fi transmis contra cost în zeci de mii de gospodării din Franța. Show-ul, a anunțat Bigard, va fi parțial politic și va aduce ”dezvăluiri” despre criza coronavirusului.

Faptul că este luat pe jumătate în serios ilustrează însă atmosfera febrilă în care Franța va intra în alegerile din 2020 după trei crize consecutive (mișcarea Yellow Jackets, protestele generate de reforma sistemului de pensii și epidemia de coronavirus).

Bigard se trage dintr-un mediu rural, dintr-o familie de muncitori din regiunea Champagne, la sud est de Paris. A fost barman și antrenor de handball înainte de a-și încerca norocul ca actor de comedie la mijlocul anilor 80.

În 1987, a făcut saltul către roluri de standup comedy, pe atunci evenimente rare în Franța. Dar în 2004, Bigard a vândut 52.000 de bilete pe Stade de France. O mare parte din averea sa considerabilă provine din filmulețe pe You Tube care, susține el, atrag peste 8 milioane de spectatori. Apare rar în presa mainstream la TV.

După cum mărturisește însuși Bigard, cele trei scurtături către o carieră de comediant de succes în Franța sunt sexul, sexul, sexul. Glumele sale sunt de regulă misogine, uneori violent misogine. Rareori este homfob și niciodată rasist.

Într-o recentă apariție la BFMTV, Bigard a repetat una din teoriile conspiraționiste populare atât în rândul extremei drepte, cât și în rândul extremei de stânga. Politicienii, a susținut el, sunt plătiți de ”Big Pharma” și au ”sânge pe mâini”.

Catolic devotat, a fost multă vreme asociat cu centru dreapta. Bigard a fost unul dintre prietenii fostului președinte Jacques Chirac. În 2007, președintele Nicolas Sarkozy l-a adus în mod inexplicabil în timpul vizitei la Vatincan.

În ultima vreme a trecut drept unul dintre susținătorii Yellow Jackets. Mișcarea de revoltă a apărut inițial în toamna lui 2018 din regiunea de unde vine și Bigard, clasa muncitoare și clasa medie din provincie care s-a simțit trădată de elita politică.

Mișcarea de revoltă a făcut implozie iar ceea ce a rămas sunt activiști anti-capitaliști, anti-globaliști și anti-europeni de stânga. Un om bogat ca Bigard este greu de crezut că va fi acceptat drept liderul unei astfel de mișcări. Poate ar putea încerca să învie mișcarea originală, care și-a manifestat disprețul față de toată clasa politică, cerând să facă o excepție pentru un comic de succes.

Președintele Macron a fost criticat puternic după ce i-a telefonat comicului luna trecută. S-a întâmplat după ce Bigard a cerut ca  barurile să fie redeschise.

Politico încheie cu observație că afacerea Bigard pare una dintre cele mai elaborate glume ale sale. Întrebare e cine se va face de râs în cele din urmă? Suporterii comicului sau Macron și restul clasei politice franceze?

Sursa: Politico.eu / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Din ce articol din presa anglo-saxonă v-ați informat (ați tradus ?) din moment ce vorbiți de „yellow jackets” ? Or dădeați termenul în franțuzește, ori îl traduceați în românește, dar așa e de-a dreptul ridicol.

 2. Este frate cu individul impus in Ucraina ?

 3. hai, ca se poate! daca se intampla, sa vezi distractie!

 4. Super asta! Mi-a plăcut mult.

 5. Bravo boss, Le Pen, Putin, Orban, cu cat mai autoritar cu atat mai bine! L-ai ratat pe Livache si iti pare rau..

 6. Totuși de la Napoleon să ajungi la un clovn e o distanță cam mare

 7. Profesorul Dumbledore?! 🙂
  Vad ca incepeti sa puneti capcane prin articole, sa vedeti daca suntem atenti. La asta am ras mai mult decat la „Senatoarea” Linsey Graham. Bravo!

 8. WTF? Profesorul Dumbledore?
  Didier Raoult

 9. Franța a mai avut un comediant drept candidat la prezidențiale….încă unul foarte iubit….dar a sfârșit parca într-un accident de motocicletă. Nu ne dorim încă un Coluche.