G4Media.ro

Comasarea alegerilor ajunge la Curtea Constituțională / O excepție de neconstituționalitate ridicată…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comasarea alegerilor ajunge la Curtea Constituțională / O excepție de neconstituționalitate ridicată de REPER a fost trimisă de Înalta Curte la CCR

Partidul REPER a anunțat, marți, că a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție trimiterea ordonanței de urgențe privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare la Curtea Constituțională.

„Partidul REPER a reușit azi o primă victorie împotriva abuzurilor alianței comsaților PSD-PNL și a trimis ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu privitoare la procesul electoral din 9 iunie la judecata Curții Constituționale.

Excepția de neconstituționalitate ridicată de Partidul REPER în cadrul unei contestații depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României”, se arată într-un comunicat de presă al REPER.

REPER mai arată că „a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-și apăra votul în secțiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanților noștri din procesul electoral deși în acest moment avem a treia cea mai mare delegație de deputați în Parlamentul European”.

Ordonanța de Urgență în baza căreia se organizează alegerile a modificat în mod arbitrar și nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme și proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale, se mai arată în comunicat.

”Guvernul României a depus tot efortul pentru a crea ilegal un avantaj partidelor-sistem, în detrimentul celorlalți competitori electorali. Suntem într-o situație în care avem două dispoziții legale care reglementează aceeași chestiune și anume aceea a compunerii birourilor electorale, dispoziții care, în mod evident, sunt contradictorii. Acest fapt conduce în final la restrângerea drepturilor electorale, încâlcând principii fundamentale într-un stat ce se declară a fi democratic și european. Este greu de înțeles această teamă a PSD-PNL, care îi face să apeleze inclusiv la abuzuri legislative împotriva Partidului REPER”, a declarat deputatul Andrei Lupu, candidat din partea REPER la alegerile europarlamentare.

„Mă bucură această victorie de etapă în care am reușit sesizarea Curții Constituționale prin invocarea neconstituționalității în fața ICCJ, îmi pun încrederea în instanțele de judecată care pot stabili un precedent pentru procesele electorale, astfel cum au făcut-o și prin alte Decizii ale CCR din trecut, confirmând rolul echității electorale și democrației. Fiecare român trebuie să înțeleagă că ceea ce a făcut Guvernul în ultimele săptămâni nu reprezintă doar o decizie politică de comasare care să le servească interesele proprii ale Partidului Comasat, ci este o încălcare a Constituției”, a precizat deputata Oana Cambera, vicepreședintă și candidată a Partidului REPER la alegerile europarlamentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...