G4Media.ro

Colegiul Medicilor susține demersul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie care se…

Sursa foto: Pexels

Colegiul Medicilor susține demersul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie care se opune creșterii pedepselor pentru consumul de droguri: ”O măsură ineficientă în lipsa programelor de tratare a dependenței”/ Proiectul de creștere a pedepselor a trecut de Senat

Colegiul Medicilor anunță că susține demersul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie împotriva creșterii pedepselor pentru consumul de droguri, conform unei corespondențe publicată de psihiatrul Eugen Hrișcu, specializat în tratarea adicțiilor.

Demersul a aparținut ARPP care a transmis o scrisoare deschisă în legătură cu modificarea legislației în domeniul consumului de substanțe. Conform unui proiect legislativ care a trecut de Senat și care este susținut de un grup de parlamentari PNL, pedepsele ar crește până la 5, respectiv 7 ani pentru consumatorii de droguri și până la 10, respectiv 15 ani pentru traficanții de droguri, în funcție de natura drogurilor consumate/traficate.

Colegiul Medicilor susține că o astfel de măsură este ineficientă în lipsa programelor pentru tratarea dependenței.

În același timp, ARPP arată în scrisoarea deschisă că, în România, persoanele care consumă droguri au fost considerate „infractori” încă de la începutul acestui fenomen în țara noastră, fiind ”o rămășiță a regimului comunist care nu a fost corectată după 1990”.

 • ”Solicităm instituțiilor statului să modifice cu celeritate abordarea actuală desuetă și retrogradă, în care consumatorii de droguri sunt văzuți strict ca infractori și ”vânați” pentru a fi trimiși după gratii, astfel încât să poată fi tratați ca pacienți ai sistemului de sănătate din România, cu drepturi și servicii conforme nevoilor acestora, în consonanță cu abordarea actuală europeană”, se mai arată în scrisoarea ARPP.

Context

Malta a devenit în decembrie 2021 prima ţară din Uniunea Europeană care permite cultivarea şi deţinerea de cantităţi limitate de canabis pentru uz personal, ca urmare a unui proiect de lege adoptat în Parlament, relata Reuters la finalul anului trecut, citat de agenția de stat Agerpres. Legea le permite acum tinerilor de 18 ani din Malta să deţină până la şapte grame de marijuana şi să cultive până la patru plante de canabis.

Proiectul de lege a fost propus de ministrul Egalităţii, Owen Bonnici, care afirmă că Malta a adoptat astfel o „abordare de reducere a riscurilor” și pentru a institui control asupra vânzării de canabis. Cu toate acestea, consumul de canabis în public va rămâne o infracţiune şi oricine este prins consumând canabis în faţa unui copil va fi pasibil de o amendă între 300 şi 500 de euro.

Textul de lege a fost prezentat în Parlament în pofida criticilor acerbe din partea opoziţiei de centru-dreapta, a asociaţiilor medicale şi bisericii care s-au plâns că solicitările lor au fost ignorate.

Ţările de Jos au, de asemenea, o atitudine liberală faţa de canabis, permiţând vânzarea de cantităţi mici în cadrul unei politici menite să gestioneze criminalitatea şi riscurile pentru sănătate, deşi oficial aceasta este ilegală.

Și Luxemburg a anunțat în octombrie 2021 că va permite cultivarea de canabis la scară redusă și doar pentru uz personal ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul național în vederea combaterii criminalității asociate drogurilor, informează DPA, citată de asemenea de Agerpres.

Raportul european privind drogurile, aferent anului 2021 arată că, pe baza datelor transmise de cele 26 de țări care au efectuat anchete între 2015 și 2020, consumul de canabis în ultimul an, în rândul locuitorilor UE, cu vârste între 15 și 34 de ani este estimat la 15,4 %, variind între 3,4 % în Ungaria și 21,8 % în Franța.

Dacă se ia în considerare doar grupa de vârstă 15-24 de ani, prevalența consumului de canabis este mai mare, drogul fiind consumat de 19,2 % din ei (9,1 milioane) în ultimul an și de 10,3 % (4,9 milioane) în ultima lună (foto jos).

canabis raport ue consum 2021
sursa foto: Raportul UE privind drogurile (2021)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. .. sa postez : pastebin.com/vDqHjj8F

 2. Asa Meritati ! :

  maps.org/

  beckleyfoundation.org/

 3. en.wikipedia.org/wiki/Amanda_Feilding

 4. Ce mai vreti : netflix.com/ro-en/title/80229847 ?

 5. Pt. cine ma cunoaste : Calit la toate focurile si uns cu toate alifiile. Lupt pt. lup.

 6. Uite ca mi-ati amintit si de-o piesa :

  music.youtube.com/watch?v=E4fmDGhxd7U

 7. Vreti Programe?!
  Va face guvernul Ciuca un Program mai ceva decat celebrul Program de guvernare votat in Parlament la investirea Guv Ciuca in Noiembrie 2021, Program dat imediat uitarii…
  Sau poate sa va faca un Plan National, precum celebrul Plan National de de combatere a cancerului, lansat cu mare tam-tam la Cotroceniin Ianuarie 2022 si dat deja uitarii, Plan care promite(ATENTIE mare!!) „o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament personalizat(!!) adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, cum promitea Premierul Ciuca in 30 Mai 2022!
  Ati mai auzit de acest Plan National?!

  ”Planul este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Voi urmări îndeaproape progresul său. Ro e în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer”, a mai spus președintele.

 8. crime de la 40-50 de lei pentru un gram de iarba ? asta chiar e o aberatie
  avem salariu minim 2550 lei in crestere, ce vrei mai mult ?

 9. Au venit si doamnele ‘spam’ cu agendele lor.

  Atentie, Rodditori, canepa umbla la dopamina si acolo nu e bine. Am tot scris aici, nu mai repet. Treaba e ca nu prea faci nimic ‘cu viata ta’ daca devi cronic si 99% din ce cunosc sunt.

  E complicat. Eu vorbesc de ciuperca, MDMA, mescalina, LSD, dar nu canepa, alcool, desi si canepa ar merita normalitate, dar vorbim de tratamente reale.

  Pana si-o SRI-sta ca ‘Monica’ are dreptate fara sa vrea : keep them … cum a mentionat, cu tutun, alcool, zahar, cancan, telenovele, stres continuu, munci robotizatoare si dezumanizatoare, 12 ore / zi, timp de-o viata.

  App, pt. ‘stalker-ul’ ‘Monicai’ : ‘lili’, ‘diana’, sunt aceeasi persoana. Studiez cazul de mult. Se vor apara vitejeste, tot ce fac e sa arunce cu lacrimogene la subiectele reale. Si mai era o ‘Oana’, aceeasi persoana. Clar foarte debusolate si cu nevoi mare de substantele mentionate … Din pacate, momentan nu-s legale dar sa speram ca va veni ‘de Sus’ o Minune …

  Stiti ce greu imi e sa traiesc intr-o lume atat de oarba cand am bajbait si eu prin Adevar ?

 10. (am mai scris un comentariu dar a devenit foarte obositor sa tot stau sa le pun de pe ‘pastebin’) Nu stiu ce fac oamenii astia dar cu siguranta au si ei ‘probleme’.

  Sper doar sa va dati seama pana cand n-o fi prea tarziu, cand oricum ‘ti-o iei’ ca pe cele mai puternice halucinogene, ca vrei sau nu vrei, asta implica moartea, e demonstrat stiintific.

  (am mai pus link, sa fiti sanatosi!)

 11. P.S. : Va dati seama ce bolnavi sunt unii daca accepta sa fie platiti doar pt. a murdari orice potential dialog constructiv(distructiv in detrimentul lor..) ?

  D’asta tot mentionez ‘Serviciile’. Astia ne vor cum suntem pt. ca altfel n-ar exista, n-am avea nevoie de ei si implicit implicatiile … Vorbim de 6 miliarde $ / anual. Oamenii ucid pt. sumele astea …

 12. Si oricum, daca extindeti ultima idee, vorbim de sume mult mai mari. Nici n-are sens sa va imaginati. Tot ce inseamna Politica in Lumea asta, un 233 trilioane $, A Priori.

  Bani care profita foarte mult de ‘scurgerile’ din sistem. Aparent, cineva se imbogateste enorm din toate tevile ‘nesudate’ bine … Cea mai cunoscuta : Cursul Valutar. De departe, cea cu fluxul cel mai mare si cea mai abuzata. N-ar mai exista asta, n-ar mai exista multe ‘parghii’, m a n i p u l a r e, politica monetara ar trebui sa fie una si buna etc.

  (stati ca uitasem ca folosesc cuvant cenzurat..)

 13. Si sa speram ca vine si comentariul dintre : 29.8.2022 la ora 9:29 pm si 29.8.2022 la ora 9:35 pm.

  Chiar consider ca nu muncesc degeaba. ‘Looteaza’ boti si tot se intampla ceva, daca nu in .ro , atunci in .nwo .

 14. Nu te baga in discutie pt. ca scopul ‘ei’ e doar sa arunce cu r a h a t in orice dialog, de dragul de-a ramane doar cu ce-a aruncat ea, practic, de-a distruge.

 15. Ceea ce dovedeste cat de maturi sunt cei care ar trebui sa ne ocroteasca, niste infantili supremi.

 16. (da, minim 3 comentarii ale mele asteapta ‘moderare’, pe-un site unde scrii ce vrei cu orice input vrei..zero verification, o cenzura primitiva..’pe rit vechi’ + mult SRL, care atata stie, texte lungi, sa distraga atentia si sa oboseasca oamenii)

 17. Ca idee : Puteti incepe cu mini-series-ul mentionat @Netflix . Vorbim dupa !