G4Media.ro

Colegiul Medicilor solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de…

Sursa foto: Pixabay

Colegiul Medicilor solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie. Într-un comunicat transmis sâmbătă Agerpres, Colegiul din România atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr este insuficient.

Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la Rezidenţiat în special pentru Medicina de familie, se mai arată în comunicat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Părerea mea este că ar trebui să fie admisi la examenul de rezidențiat toți cei care au luat peste 550 de puncte, deoarece experiența o capătă atunci cînd profesează. Oricum suntem singura țară din lume care cere acest examen ineficient in contextul în care ne confruntăm cu o mare deficiență de medici ,sunt absolvenți foarte buni cu note mari luate la examenul de licență,care nu au avut o zi foarte bună la examenul de rezidențiat sau au avut emoții sau au pierdut puncte din cauza bulinelor ce trebuiau colorate.Nu mi se pare că modalitatea aceasta releva nivelul de pregatire. Absolvenții s-au pregătit pentru examen, nu pentru colorat fara să depășească marginea că la gradinita, cu atât mai mult în era digitalizarii. Și totuși, de ce se pot depune contestații dacă modalitatea de a corecta este aceeași? Și mai mult decât atât, nu primesc niciun răspuns, nicio lămurire că în final să afle de la alte persoane că nici măcar nu se aprobă contestatiile. Este revoltător cum auzim in spațiul public în fiecare zi despre deficitul de medici, dar nu faceti decât să le dați motive sa nu profeseze aici. Cred că ar trebui schimbate anumite aspecte în legătură cu acest examen și așa cum în alte țări europene se poate și fără el așa consider că ar trebui sa se poată și la noi. Astfel, ar trebui să se facă o sesiune extraordinară în cel mai scurt timp,doar că din nou necesita costuri și timp, așa că cea mai bună variantă este că absolvenții care au luat peste 550 de puncte să primească repartitii!