G4Media.ro

„Colegii noştri au fost uimiţi de rapiditatea cu care populaţia locală a…

Sursa Foto: X

„Colegii noştri au fost uimiţi de rapiditatea cu care populaţia locală a fugit şi de suferinţa pe care această experienţă le-a cauzat-o” / Misiunea ONU nu a observat nicio distrugere şi nu a primit nicio mărturie privind violenţe împotriva civililor din Nagorno Karabah

Misiunea ONU care a întreprins duminică o vizită în Nagorno-Karabah, pentru prima dată după circa 30 de ani, a declarat luni că nu a văzut nicio distrugere şi nu a primit nicio mărturie privind violenţe împotriva civililor după încheierea acordului de încetare a focului, a anunţat un purtător de cuvânt, informează AFP, citată de Agerpres.

Scopul misiunii de o zi, formate din reprezentanţi ai mai multor agenţii şi servicii ale ONU, era de a evalua nevoile umanitare în fosta enclavă separatistă armeană, care a capitulat după o ofensivă-fulger a Azerbaidjanului.

Misiunea a vizitat în special Stepanakert, capitala regiunii, denumită Khankendi de Baku.

„În părţile vizitate ale oraşului”, echipa „nu a văzut nicio distrugere la infrastructurile publice civile, la spitale, şcoli şi locuinţe, sau la infrastructuri culturale şi religioase”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, menţionând totodată că „niciun magazin nu părea deschis”.

Membrii misiunii nu au văzut nici distrugeri de infrastructuri agricole şi nici animale moarte.

„Colegii noştri au fost uimiţi de rapiditatea cu care populaţia locală a fugit şi de suferinţa pe care această experienţă le-a cauzat-o”, a spus Dujarric. Cu toate acestea, „ei nu au primit nicio informaţie, din partea populaţiei sau altora, cu privire la violenţe împotriva civililor în urma recentului armistiţiu”.

„Ei au subliniat necesitatea reconstruirii încrederii”, ceea ce va necesita „timp şi eforturi din toate părţile”, a adăugat Stephane Dujarric.

Echipa ONU, care va reveni „în mod regulat” în regiune, s-a deplasat prin coridorul montan Lacin, singurul drum dintre Armenia şi Nagorno-Karabah, prin care au fugit „peste 100.000 de armeni în ultimele zile”.

În schimb, echipa ONU a putut constata „distrugeri” la Aghdam, care face parte din teritoriile recucerite în 2020, precum şi „eforturi de reconstrucţie” întreprinse de Azerbaidjan.

După o ofensivă-fulger a forţelor azere, în septembrie, aproape toată populaţia armeană a fugit din republica autoproclamată Nagorno-Karabah, care a anunţat că se va dizolva de la 1 ianuarie 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...