G4Media.ro

Coaliția VotCorect lansează campania de înscrieri pentru observatorii electorali la alegerile locale…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Coaliția VotCorect lansează campania de înscrieri pentru observatorii electorali la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie

Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, anunță startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenți la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, potrivit unui comunicat.

Coaliția este formată din organizații cu experiență din toată țara: Expert Forum (București), Asociația Civica (Iași), Asociația Rădăuțiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca) și Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), care mobilizează resurse și expertiză la nivel național și în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esențial în monitorizarea alegerilor.

Observatorul este un cetățean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (chiar și independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. În plus, formularul conține întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

Activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Însă ne asigurăm că observatorii noștri sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor zilei votării și oferim acces la training și la materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) sau asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilei alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone Vote Monitor, realizată de Code for Romania, pentru a colecta date din secțiile de votare.

Perioada de înscrieri este deschisă începând de vineri și se încheie astfel:
– termenul limită general este vineri, 31 mai (inclusiv) – ecusonul de observator va fi transmis prin poștă
– pentru observatorii din București sau dintr-un alt oraș unde există parteneri, iar observatorii își pot ridica acreditarea personal (și nu o trimitem noi prin poștă): miercuri, 5 iunie.
– observatorii care își vor desfășura activitatea în străinătate – 29 mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează