G4Media.ro

CNSU a stabilit ca testele de salivă să fie achiziționate pentru a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CNSU a stabilit ca testele de salivă să fie achiziționate pentru a fi introduse în unitățile de învățământ

În urma propunerii șefului Departamentului pentru Situații de Urefență, Raed Arafat, Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit sâmbătă adoptând Hotărârea care prevede achiziția testelor de salivă (teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă), ce urmează să fie distribuite în școli. Premierul a anunțat că ar urma să fie achiziționate 70 de mii de astfel de teste.

H O T Ă R Â R E nr. 83 din 08.10.2021  privind stabilirea unor noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, necesare pentru asigurarea monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ Având în vedere propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, formulată pe baza discuțiilor din cadrul Grupului de Suport Tehnico-științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României, referitoare la stabilirea de noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală, de strictă necesitate, ținând cont de necesitatea utilizării în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora și în corelare cu datele comunicate de Ministerul Educației privind numărul de preșcolari, elevi, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic pentru care este necesară testarea (…)

Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

 • Art.1 – (1) Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare Pagina 2 din 2 a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă.
 • Art.2 – Se propune ca pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1 să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
 • Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora. Art.4 – Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Presupun că au fost luate de la cine „trebuie”, evident, fără licitație, că deh, este urgență, si prin cine „trebuie” mă refer desigur la cine respectă prevederile legale.
  Să te ții acum isterici cum se crizează că s-a întâmplat să câștige licitația chiar Nelu Tătaru!!!
  La muncă bai, nu la istericale!!!

 2. Numitul ,,grup stiintific,, stia bine ca Delta e mai contagios de 8-10 decat formele anterkoare si totusi au relaxat total masurile de preventie si actionat tardiv la 6% nu la 1-2% cand se mai putea evita catastrofa.

 3. Bai, trece anul școlar și pandemia și voi tot nu sunteți capabili să achiziționați aceste teste.Ori vă certați care sa să ia comisioanele? Pe sănătatea copiilor și a părinților!

 4. În scoala copiilor noștri vineri au trimis o circulara cum ca testele de saliva nu sunt omologate😂😂😂
  E un haos în școli de nedescris iar neterminații astia o ard pe cur. 70000 de teste…pai o școală are cca 2000 de copii…
  Aveti curajul belitilor si carantinati 2 săptămâni total!!!

 5. Degeaba, părinți infectați nevaccinați, părinți infectați vaccinați , copii infectați nevaccinați, copii infectați vaccinați.
  Soluția este de moment, tot „arma supremă ” este baza.

 6. Testele astea de saliva induc un fals sentiment de siguranță. Aveam simptome si am facut vreo trei si au ieșit toate negative. Cand mi-am pierdut complet mirosul si gustul am făcut si unul antigen la o clinica si am iesit pozitiv cat casa, asta dupa ce cu câteva ore înainte făcusem unul de saliva din farmacie care iesise negativ. Si apropo sunt vaccinat schema completa. Asa ca testele de saliva sunt o mare teapa.

 7. Frectie la picior de lemn.
  Chiar daca ar fi concludente (desi nu sunt) aceste teste nu sunt decat praf in ochi, de la Câmpeanu spre parintii elevilor.
  Un parinte normal la minte si la suflet,domnule Câmpeanu, ar dori sa isi protejeze copilul, sa faca școală online la incidenta peste 6 la mie, nu sa afle ca ii este infectat copilul.

 8. Ar trebui ca pana vin teste domnul arafat sa ii antreneze pe copii cum sa foloseasca. Fata în fata. Cine greșește ținta exersează.

 9. Toată lumea vorbește despre copii și părinți. Profesorii nu sunt și ei parte din școală, nu sunt tot oameni? De ce ei nu se pot testa la școală? Dacă într-o clasă apare un caz, colegii lui merg în online, profesorul vine mai departe fizic în acea clasă iar dacă vrea să se testeze o face pe cont propriu.
  Încă un mod de a băga gunoiul sub preș.

 10. Adriana Pistol (INSP) – Aprilie 2021: Testele pentru COVID pe bază de salivă mai au nevoie de studii, nu sunt acceptate în documentele Uniunii Europene

  28 APRIL 2021 – C4Diagnostics, a French biotech developing in-vitro diagnostic tests for infectious diseases, has received CE marking for C4Covid-19 Human for the rapid diagnostic of COVID-19 from a saliva sample.

  Dar iata-ne pe noi cum ne-am adus aminte de testele astea la o luna dupa ce a inceput scoala si la cel putin 6 luni de cand sunt acreditate la nivel UE.

 11. Alt tun marca râiei galbene, 70 de milioane de teste la câți copii, care copii, că majoritatae sunt in online