G4Media.ro

CNN: 60% din teritoriul UE şi al Marii Britanii se confruntă cu…

Sursa foto: Pixabay

CNN: 60% din teritoriul UE şi al Marii Britanii se confruntă cu condiţii de secetă

Şaizeci la sută din terenul din Uniunea Europeană şi Regatul Unit se află fie sub avertismente de secetă, fie sub alertă, potrivit Observatorului European pentru Secetă, citat de CNN, transmite News.ro.

Concluziile s-au bazat pe date dintr-o perioadă de 10 zile de la sfârşitul lunii iulie. Conform raportului, 45% din teritoriu este vizat de „avertizări”, ceea ce înseamnă că există un deficit de umiditate în sol, în timp ce 15% este vizat de nivelul cel mai sever de „alertă”.

Datele au coincis cu un raport publicat luni de agenţia UE de monitorizare a climei Copernicus, care spunea că o mare parte a Europei a cunoscut un iulie mai uscat decât media, cu câteva recorduri locale doborâte în vest pentru precipitaţii scăzute şi cu secetă care a lovit mai multe părţi din sud-vestul şi sud-estul Europei.

Aceste condiţii au facilitat răspândirea şi intensificarea incendiilor de vegetaţie, potrivit raportului, emis în contextul în care anumite părţi ale Europei suferă valuri de căldură puternice consecutive, în ceea ce pare a fi una dintre cele mai fierbinţi veri de pe continent.

Noile date apar în condiţiile în care lumea se confruntă cu o criză alimentară care doar se atenuează, pe măsură ce Rusia ridică blocada impusă exporturilor de cereale din Ucraina. Vremea extremă şi problemele lanţului de aprovizionare au înrăutăţit criza şi este posibil ca aceasta să persiste pentru ceva timp.

Un raport recent al Centrului Comun de Cercetare, serviciul ştiinţific al Comisiei Europene, a estimat o scădere cu 8-9% a producţiei de porumb cereale, floarea soarelui şi soia în UE din cauza căldurii şi uscăciunii din timpul verii, cu mult sub media pe cinci ani.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Asa este. Insa daca ei cred ca nu vor fi trasi afara din case, cu toata protectia pe care o au din partea politiei si armatei, se inseala.

  2. Schimbările climatice ne omoară, dar noi tot bani vrem, tone de bani, nemunciți, de preferat. Poate omenirea nu merită să existe.