G4Media.ro

CNCD l-a amendat pe Vladimir Tismăneanu cu 5000 de lei pentru o…

CNCD l-a amendat pe Vladimir Tismăneanu cu 5000 de lei pentru o postare cu conotații rasiste

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat, miercuri, pe istoricul Vladimir Tismeanu cu 5000 de lei pentru amendă contravențională pentru o postare pe Facebook cu conotații rasiste, considerând că fapta constituie discriminare. Decizia a fost luată cu unanimitate.

”Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000”, se arată în comunicatul CNCD.

Postarea a fost criticată dur de internauți și de activiști pentru drepturile minorităților.

La scurt timp, Tismăneanu a șters postarea de pe Facebook și a scris un scurt text în care arată și-a asumat ”eroarea” și spune că nu a înțeles ”implicațiile rasiste”.

”O eroare, o precizare: Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste. Nu traiesc in Romania, nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a scris Tismăneanu.

Orașul Țăndărei, care are o importantă minoritate roma, fusese pus în carantină totală.

Redăm mai jos integral comunicatul  de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 06 mai 2020

”Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 06 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Prevederile din regulamentul unei unități de învățământ preuniversitar (public) prin care se condiționează continuarea frecventării cursurilor instituției de învățământ prin obținerea de către elevi a unor medii de promovare mai mari decât cele stabilite prin art. 126 alin. (1) și art. 127 alin. (1) din ROFUIP aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016 constituie o faptă de discriminare indirectă potrivit art. 2 alin. (1) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.

Prevederile declarate discriminatorii din regulamentele în cauză sunt următoarele:
„Elevii din învățământul gimnazial nu vor mai urma cursurile la Colegiul Național D.I.M în următoarele cazuri: media la purtare pe un semestru este mai mică de nota 8(opt), Media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de nota 7(șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7 (șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență.” Sau
„Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, care la sfârșitul anului școlar nu obțin media generală de minimum 8.50, mediile la limba și literatura română și la matematică de minimum 8, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declarați necorespunzători cu standardele școlare asumat prin contractul educațional semnat de părinte în momentul înscrierii, și, în consecință, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligați să se transfere.”
Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei pentru fiecare unitate de învățământ în parte (Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă”, Brașov, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Brașov).
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi).

2. Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000.

Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi). ”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Ei si ?
  Cu amenzi ori fara amenzi, cu circumstante agravante si/ sau atenuante, in continuare pe aeroportul din Tandarei nu se zboara ! :)))))))

 2. Cum adica rasiste, nu le zicea parca si ciori la tiganii din Ialomita?!? Pe de alta parte, nu avea suficient de furca Tismanescu asta cu pupatul in cur pe chioru?!?

 3. In viitorul apropiat or să le iasă pe nas la fandosiții ăștia treaba cu discriminarea ….. poate nimeresc intr-o încăierare de clanuri interlope cu furci si topoare și atunci să spună despre discriminare

 4. Asta-i nimica toata!Sa vedeti ce pedeapsa va primi dupa ce o sa faca sesizare si iubitorii de fauna.Cum ar fi sa faci o imprudenta si sa afirmi ca toate zebrele ( cele din savana ) sunt asemanatoare.

  • PS
   Care ar fi,spre exempl,diferenta dintre dragon si balaur? Sa inteleg ca ,daca primul poate sa si zboare,inseamna ca acesta este inferior secundului?!

  • Nu este inferior, evident. Este doar … perfect diferit sub acest aspect. 😆

 5. Si unde ii trimite amenda, ma rog? Ca din cate stiu eu, locuieste in USA. Si daca nu o plateste, ce o sa-i faca/ O sa-i puna popriere pe conturile din US? hahahahaha

  • Si ce putere legala are un organism ca CNCD sa dea amenzi? O amenda e data de politie sau de o instanta judecatoreasca.

   Cine a dat voie legal unui organism fara legatura cu puterea judecatoreasca sa dea amenzi? Ceva e putred aici, ar trebui ei dati in judecata ca un organism care ne-constitutional taie amenzi. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu are decat sa faca un dosar si sa il trimita in instanta cu dovezi, nu sa dea amenzi. Oricine poate da amenzi oricui fara dovezi? Cine e ala (sau aia) care a ” judecat” cum ca a fost discriminare? Pe ce ” expertiza”?

   Dl Tismaneanu ar trebui sa conteste in instanta nu numai amenda, dar si faptul ca acest organism este nelegal constituit. Si eu ma fac director si incep sa judec ca cineva a vorbit urat si dau amenzi. Ca m-a pus pe mine PSD-ul.

  • @de cand CNCD este instanta judecatoreasca ?
   Bingo ! :)))))

  • Pentru proști și foarte proști .Există multe instituții care pot aplica amenzi.Consiliul Concurenței,ANAF,CNA,Garda de Mediu,Protecția Consumatorului etc .Nu toți au neuronii în carantină .

 6. Cred că și Sparanghel Vodă va plăti pentru declarația antimaghiară .

  • Comentariu de analfabet bolsevik!

  • Dragă Monica ,sau dracul știe cum te numești ,majoritatea susținătorilor Uniunii Securiștilor din România sunteți bolșevici ,chiar dacă nu vă dați seama .Caută și documentează-te, vezi declarațiile membrilor USR și dacă ai mai mult de 2 neuroni zburdalnici poate ( nu sunt sigur )îți vei da seama că tu urmezi niște bolșevici.Succes!

  • ,,S „vine de la Securiști sau de la Senil,că am dubii

  • S-flinki
   1 sau 10, ca nu se intelege ce spui…

 7. Si tziganul care s- a rugat in biserica sa moara toti romanii de covid ce amenda o fi luat?

 8. Vax albina! I-au dat 5000 de lei ca sa-si satisfaca orgoliul propriu. Si al catorva (h)ong-uri.
  Chiar sunt curios unde-i vor trimite amenda? In State? In lei sau in dolari???? Si daca n-o plateste, ce? Ii pune poprire pe conturile lui trump????

 9. In Monitorul Oficial nr. 360 de zi, 6 mai 2020, s-a publicat Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3993 din 2 aprilie 2020 privind Metodologia pentru ocuparea functiei de inspector scolar.

  Anexa nr. 14 a acestui ordin se refera la un „Angajament de confidentialitate” pe care mebrii comisiilor de inscriere/validare concurs si elaborare sibuiecte trebuie sa-l semneze si prin care acestia asuma obligatia „sa nu divulge sub nicio forma informatii legate de organizarea/desfasurarea concursului” si sa „nu publice documente de pe parcursul concursului”.

  Intrebare: daca vreunul dintre membrii care trebuie sa faca angajamentul de confidentialitate descopera fapte ilegale (penale, contraventionale, civile) are obligatia legala de a le divulga impreuna cu documentele de pe parcursul concursului care atesta existenta faptelor ilegale?

  Eu zic ca simplul fapt ca ministrul educatiei s-a gandit sa insereze in ordinul sau un model de angajament de confidentialitate prin care obliga membrii de comisii sa nu spuna nimic despre ce se intampla cu ocazia concursurilor pe care le gestioneaza este dovada unei ilegalitati, cel putin a abuzului de putere daca nu a tentativei de tainuire de infractiuni.
  Spre exemplu, daca vreunul dintre cei care au semnat astfel de angajament este chemat ca martor in fata unui organ penal ar dori sa nu vorbeasca despre fapte legate de concursul pentru ocuparea functiei de inspector scolar pe baza faptului ca angajamentul de confidentialitate l-ar impiedica sa faca asta, ar insemna sa se expuna riscului de a comite doua infractiuni in concurs: obstructionarea justitiei (art. 271 cod penal) + marturie mincinoasa (art. 273 cod penal)…

 10. Prea repede s-a uitat:
  Nicolae Păun, fost parlamentar rom (rom, nu – Doamne ferește! – țigan!), îi desemna el însuși pe-ai săi coietnici ,,ciorile”! Păi și-atunci?!
  Iar p-asta n-aveți de unde s-o știți: ,,Cioroi” s.n. = lemn cioplit sau scoarță de copac pus/ă pentru curgerea apei la izvor (sursa: Maria Ioniță / Cartea vîlvelor / Editura Dacia 1982). Păi dacă priviți poza buclucașă și aveți simțu’ artistic cît de mic (nu musai enorm!)…

 11. CNCD = PCR, o adunătură de lingăi marxiști

 12. PSD e PCR, nu ați înțeles încă?