G4Media.ro

Cluj: Universitatea „Babeş-Bolyai”, în topul mondial la cel puţin zece discipline academice,…

Foto: Facebook UBB

Cluj: Universitatea „Babeş-Bolyai”, în topul mondial la cel puţin zece discipline academice, conform clasamentului QS

Potrivit clasamentului QS, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) se situează în topul mondial la cel puţin zece discipline academice, relatează Agerpres.

„UBB, una din universităţile de top ale lumii în cel puţin 10 domenii academice. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost clasificată ca una din universităţile de top ale lumii în 10 domenii academice (din 51 analizate şi incluse în clasament) în cel mai utilizat ranking universitar internaţional, rankingul QS (Quacquarelli Symonds – https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022)”, se precizează într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Potrivit comunicatului, în domeniul Psihologie, UBB se clasează pe locurile 251-300 în lume şi pe primul loc şi singura din clasament în România. De asemenea, se situează pe primul loc în ţară în domeniile Matematică (301-350 internaţional), Inginerie chimică (301-350), Business & Management (351-400), Limbi moderne (251-300), Ştiinţa computerelor/Informatică (451-500). De asemenea, se află pe locul al doilea în ţară la Economie & Econometrie (451-500 internaţional), Chimie (601-630), Medicină (601-650) şi Ştiinţe agricole (351-400).

„Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii ştiinţifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăseşte în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziţie în ţară. Era şi normal ca universitatea cea mai mare şi complexă a ţării să fie în cele mai multe domenii ştiinţifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziţionarea obţinută. Aşadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din ţară au la UBB un loc unde pot studia eficient şi/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din ţară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internaţional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform comunicatului.

Daniel David susţine că „toate universităţile româneşti mai au de lucru pentru a progresa, a se menţine sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30.000 de instituţii de învăţământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543)” şi că, pe lângă internaţionalizare şi relaţia cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susţinerea financiară predictibilă pe măcar zece ani.

„În domeniile ştiinţifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească); Natural Sciences (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească) şi Social Sciences & Management (401-500 internaţional şi 1 naţional, fără altă prezenţă românească). În celelalte domenii ştiinţifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universităţi tehnice (Engineering)”, se mai menţionează în comunicat.

Foto: Facebook UBB

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Pacat ca o trage in jos noul rector, cu clicile instalate de el in facultati si cu institutele plagiatoare conduse de neveste de politruci.

  • Îl confunzi cu gigi marga! :)))))

  • „În domeniile ştiinţifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti Să fim serioşi ce are UBB -ul cu Arta? Clar sunt paraleli în domeniul asta! Studenți şi profesorii de la UBB nu produc şi nu studiază artele ca pictura sculptura artele decorative , Grafica, etc deloc dar sunt pe locul 1 în domeniu! Este la modă se ne împopțonăm cu cât mai multe titluri care nu au acoperire!

  • @Dumenzeu cacacel, tu care dintre lichelele protejate de David esti?

 2. de ce , in Romania , aceasta Obsesie

  a SEXULUI si a Relatiilor

  Altceva nu va duce Capul ???

  • Ești un incel, e clar! :)))))

  • Du-te si apuca-te de tras de fiare si lasa trancaneala, ca nu iti sade bine.

 3. Cate clasamente ale universitatilor exista, care sunt criteriile fiecaruia si care este cel mai de incredere? Pe ce loc se situeaza in acel clasament?

  Oricum, e cazul sa te bucuri, dar nu e cazul sa te flatezi prea tare cand esti primul pe tara, al doilea pe judet, vorba aia.

 4. Tot ce nu suna romanesc poate fi in topul mondial.