G4Media.ro

Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării…

Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro

Alături de Milano, Valencia, Viena și alte opt orașe europene, Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro, anunță Comisia Europeană.

Douăsprezece orașe din nouă țări se află în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020. Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Finaliștii ediției din acest an sunt (în ordine alfabetică):

 1. Cluj-Napoca (România)
 2. Espoo (Finlanda)
 3. Gent (Belgia)
 4. Groningen (Țările de Jos)
 5. Helsingborg (Suedia)
 6. Leeuwarden (Țările de Jos)
 7. Leuven (Belgia)
 8. Linz (Austria)
 9. Milano (Italia)
 10. Reykjavik (Islanda)
 11. Valencia (Spania)
 12. Viena (Austria)

„Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a premiului «Capitala europeană a inovării» va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, citată în comunicat.

Un juriu format din experți independenți au selectat cele 12 orașe finaliste, analizând modul în care acestea utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Comisia va anunța câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate, în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.

Sursa foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. pai si Bucuresti/Firea? ce juriu partinitor!!!

  • N-am mai fost prin Cluj de mult, dar parca acolo exista centură a orașului finalizată? Apa calda? Transport public decent?

  • @alex – nu ai mai fost prin cluj dintotdeauna, de fapt :))).. Centura clujului sunt două: centura vest (vâlcele apahida), finalizată în 2013, și autostrada transilvania care pentru cluj este centura sud (Turda Gilău) :D. Apă caldă este dintotdeauna, fără nicio oprire, pentru că țevile regiei de termoficare au fost înlocuite cu conducte polipropilenă, zero avarii, aproape zero pierderi termice (1%), punctele termice au fost modernizate, și tot așa, investiții în valoare de juma de miliard de euro (http://www.termonapoca.ro/wp-content/uploads/2018/10/investitii_realizate.pdf). Transport public – probabil cel mai bun transport public din țară, pe orice linie și în orice stație autobuzul tău vine în maximum 10 minute, 50 de autobuze electrice, 200 de autobuze Mercedes noi, benzi dedicate în tot orașul, urmărire gps, cu panouri care anunță când ajunge autobuzul tău în fiecare stație, aplicație pe mobil care arată poziția pe hartă în timp real a fiecărui autobuz. etc http://ctpcj.ro/index.php/ro/
   Da lasă, nu tre să fii supărat, voi aveți cele mai mari găinușe și cei mai mari iepurași de paște :)))

  • @Alex
   Centura ocolitoare inca nu….. Dar se rezolva… din cate stiu a fost preluata de la Guvern si se va face…. LENT :))))) in rest e ok… in afara de preturi :p

  • Johnny, când vi din Florești, tu sa o iei pe vâlcele-apahida. Bine?

 2. Si Focsaniul???? Iar am ratat la sutime…asta-i viata, mama lor de pesedisti nenorociti, ca doar de asta a avut parte acest oras/judet.

 3. Desi consider Clujul putin supraevaluat ca oras, bravo lor. Pesedista Bucurestiului se face ca nu vede nu aude.

 4. Unde sunt progresiștii care îl înjură pe Boc?

 5. O laie… singurul domeniu la care Clujul poate bate orasele din lista de mai sus, sunt preturile demente.

  • Analfabet Functional? Ai citit ce scrie in acest articol?
   Raspuns evident: NU!

  • @Un Om – Bocutz tu esti? Te-au lasat Tise si Buda sa te dai pe net? Pai da-te tati. Poate inveti ce e aia inovare. Pt ca niste bancute cu usb si asfaltul vopsit de pe Ferdinand nu sunt
   inovare. E o cioara vopsita. Ce ai inovat tu mai prapaditule este marketingul fals. Cum a fost duma aia de acum cateva zile cand te-ai pozat cu lopata in mana in Piata Pacii, unde te prefaceai ca plantezi un arbore. Dupa ce te-ai carat de acolo, arborele a fost luat si dus in alta parte. Sa se mai pozeze si altii. In articol se vorbeste si despre revenire durabila, ca tot intrebai. Cum o sa-si revina Clujul bai berbecule, dupa ce l-ati distrus tu si mafia imobiliara mai sus mentionata? Mai lasa-te de mancat cacat si nu te mai admira atata in oglinda.

 6. Da, minunat cu rosu alb verde peste tot in Cluj! Subtil, prea subtil pentru Boc si romanii de acolo.