G4Media.ro

Cluj: Municipiul Gherla intră în carantină după ce rata de infectare cu…

Cluj: Municipiul Gherla intră în carantină după ce rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori. Măsura, valabilă de joi

Prefectului judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat carantinarea municipiului Gherla, unde rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori, precizând că măsura intră în vigoare în 5 noiembrie şi este valabilă cel puţin două săptămâni.

Mircea Abrudean a prezentat, marţi seara, incidenţa infectărilor în mai multe localităţi din judeţ.

„Rata incidenţei este de 5,08 pe judeţ, lucru care ne pune în situaţia de a mai lua câteva măsuri de restricţionare. Avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale care au o incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, 27 între 1,5 şi 3 şi 21 între 0 şi 1,5. La nivel de municipii rata incidenţei este următoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, în scădere faţă de ieri, Gherla este la 8,44, în creştere faţă de ieri, Turda este 3,09 în creştere faţă de ieri, Câmpia Turzii este la 5, în creştere faţă de ieri, Huedin este la 4,05 în scădere faţă de ieri şi la nivel de UAT-uri observăm la unele o scădere uşoară, altele o creştere. La nivelul celor două localităţi carantinate, Sic şi Săvădisla, avem o scădere a incidenţei, la Săvădisla în momentul de faţă suntem la 5,33 rata, la Sic încă este 13,08, e o comună mult mai mică”, a afirmat prefectul judeţului Cluj.

El a anunţat că în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost decisă carantinarea municipiului Gherla.

„Am luat în discuţie propunerea de carantinare a municipiului Gherla, fiind cu rata de incidenţă cea mai mare în acest moment, astfel că avem hotărârea numărul 75 din 3 noiembrie 2020 privind propunerea instituirii carantinării în municipiul Gherla. Hotărârea are la bază analiza de risc realizată de către DSP Cluj şi avizul de carantinare al INSP”, a explicat Mircea Abrudean.

El a precizat că măsura intră în vigoare din 5 noiembrie, ora 00.00, şi se aplică doar pentru municipiul Gherla, nu şi pentru cele trei sate care aparţin de acestă localitate.

Astfel, în Gherla vor fi interzise organizarea de evenimente private, restaurantele, cafenele, terasele, sălile de jocuri de noroc vor fi închise, va fi suspendată activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică. De asemenea, nu pot fi organizate concerte, spectacole, iar cinematografele vor fi închise. Totodată, oficierea slujbelor religioase se face doar în exteriorul clădirilor cu prezenţa a maxim 20 de persoane, iar masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile.

O altă măsură luată o reprezintă trecerea şcolilor la scenariul 3.

Prefectul a reamintit că numărul mare de cazuri din judeţul Cluj este dat de numărul ridicat de teste făcute.

„Constatăm o creştere la nivelul judeţului Cluj a numărului de cazuri pozitive. Evident, rămânem la ceea ce spunem în ultima perioadă că această creştere se datorează numărului foarte mare de teste. Testăm în continuare foarte mult. Şi descoperim persoane pozitive pe măsura testele făcute. Un alt indicator care trebuie menţionat atunci când facem aceste analize este numărul deceselor cauzate de COVID, care la Cluj în ultima săptămână a fost de 9 persoane decedate de COVID. Comparându-ne cu alte judeţe, pentru că din păcate trebuie să facem şi comparaţii, vedem că în alte judeţe lucrurile stau mult mai prost. (…) Mi-aş dori ca atunci când se discută de rata incidenţei pe ultimele 14 zile să fie introdus şi acest indicator al numărului de teste, să pondereze cumva această cifră pentru că aşa este corect, pentru că aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă comparăm mere cu pere. Nu poţi să compari un judeţ cu 300 de teste, care are o rată a incidenţei de 1,2 astăzi, cu un judeţ cu 2.800 de teste care ajunge la o rată a incidenţei la peste 5 la mie şi este nevoit să ia măsuri de restricţionare”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

El a precizat că vor fi luate măsuri de carantinare şi a altor municipii în cazul în care numărul cazurilor de COVID va continua să crească.

„Dacă în continuare aceste cifre vor creşte, vorbim de măsuri suplimentare şi la nivelul celorlalte municipii. În momentul de faţă problema cea mare o avem în mediul urban. E dificil să iei măsura de a propune carantinarea unui municipiu, oricare ar fi el, pentru că implică un efort extraordinar de supraveghere şi de implementare a acestor măsuri. Evident, impactul economic este unul destul de sever, dar dacă nu există altă soluţie şi dacă nu ne stabilizăm şi dacă numărul de cazuri va creşte în continuare, va trebui să facem asta în tot mai multe municipii”, a mai afirmat Mircea Abrudean.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Carantina este din pacate singurul leac la transmiterea comunitara.
    Daca cetatenii nu realizeaza importanta si necesitatea mastii de protectie pusa corect, si evitarea aglomerarilor neesentiale.
    In Brasov si un Bistrita nu exista transmitere comunitara si rata de infectare oscileaza in jurul la 2,5 la mie deoarece locuitorii poarta masca de protectie aproape tot timpul si se distanteaza social chiar si la mall si in autobuz si in tren si scolile sunt inchise. Eu care sunt din Brasov port masca tot timpul pe strada si nu ma apropiu de alti oameni decat daca am masca corect pusa si evit imbratisarile si nu am avut incidente respiratorii la fel nici membrii de familie cu care locuiesc nu au urma de coronavirus.
    Ce este asa de greu sa purtati mascsa tot timpul si sa evitati parangheliile?
    La Gherla si la Cluj si la Timisoara pe langa carantina, ar trebuie timp de 2 saptamani testata aproape toatsa populatia cum se intampla in Belgia si in Slovacia si in Izrael!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.