G4Media.ro

Clubul englez de fotbal Newcastle United cumpărat de Arabia Saudită: Fanii jubilează,…

foto: Newcastle United/Wikipedia

Clubul englez de fotbal Newcastle United cumpărat de Arabia Saudită: Fanii jubilează, guvernul britanic păstrează tăcerea ca să nu strice relațiile cu Riadul

Mii de fani, supranumiți The Toon Army, s-au adunat la porțile stadionului echipwi engleze Newcastle United pentru a sărbători preluarea clubului contra sumei de 305 milioane de lire sterline (357 milioane de Euro) de către un consorțiu în care Fondul Public de Investiții (PIF) condus de prințul moștenitor și lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, cunoscut după inițialele MBS, are o participare de 80%.

Bucuria fanilor este de înțeles, dat fiind că sub președinția miliardarului britanic Mike Ashley, acționarul majoritar în ultimii 14 ani, Newcastle United a retrogradat de două ori, iar actualmente se află pe penultimul loc cu trei puncte din șapte meciuri disputate și nicio victorie.

Fanii se așteaptă la investiții masive și aducerea de vedete pe modelul Manchester City, clubul care a înflorit după cumpărarea sa în 2008 de familia regală din Abu Dhabi.

Numai că reputația lui MBS a stârnit proteste, dat fiind regimul extrem de represiv din Arabia Saudită. Amnesty International a cerut Premier League, organismul care organizează campionatul primei ligi în Anglia, să nu aprobe tranzacția, care fusese deja respinsă în iunie 2020. Amnesty a calificat vânzarea drept “sportswashing” – spălarea imaginii Arabiei Saudite prin sport.

MBS este acuzat că a stat în spatele asasinării în incinta consulatului saudit de la Istanbul în 2018 a disidentului Jamal Kashoggi, iar Arabia Saudită, o teocrație musulman sunită, este criticată pentru discriminarea sistematică a femeilor și a minorității musulmane șiite, fiind pe locul trei în lume după China și Iran după numărul anual de execuții, între altele relațiile sexuale între persoane de același sex fiind pasibile de pedeapsa capitală.

BBC a cerut ministerului britanic de externe în temeiul legii accesului la informație minuta întâlnirii cu Premier League pe marginea negocierilor cu consorțiul în frunte cu PIF, dar a primit doar informații sumare.

În martie 2021 într-o scrisoare trimisă către BBC de ministerul de externe se spunea “Recunoaștem că eliberarea de informații cu privire la această problemă ar spori cunoștințele publice despre relațiile noastre cu Arabia Saudită. Dezvăluirea informațiilor care detaliază relația noastră cu guvernul saudit ar putea dăuna relației bilaterale dintre Marea Britanie și Arabia Saudită. Acest lucru ar reduce capacitatea guvernului britanic de a proteja și promova interesele britanice prin relațiile sale cu Arabia Saudită, care nu ar fi în interesul publicului„.

Arabia Saudită este un partener comercial extrem de important pentru Regatul Unit, care este pe locul doi după Statele Unite în privința exportului de armament în această țară, ridicându-se în 2019 la o valoare de 11 miliarde de lire.

Joi Premier League a aprobat tranzacția după ce a primit asigurări “garantate juridic” că Arabia Saudită nu va controla clubul Newcastle United. Ministrul britanic al sporturilor, deputatul Conservator, Nigel Huddleston, a declarat că astfel de tranzacții este o chestiune a fotbalului, în timp ce liderul opoziției Laburiste, Sir Keir Starmer, s-a declarat îngrijorat și a spus că astfel de tranzacții ar trebui aprobate de un organism de reglementare independent.

Citiți și

Cumpărarea de către Arabia Saudită a clubului englez de fotbal Newcastle United – o acțiune de “sportswashing” a imaginii monarhiei din Golf

BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce mizerie de planeta. Asta omoară și dezmembrează oameni și ăștia îl pupa în cur ca a cumpărat un club de fotbal. Mizerabil

  2. Newcastle Chopchop Slices