G4Media.ro

Clotilde Armand cere Avocatului Poporului un punct de vedere pe tema ”şantierelor…

Clotilde Armand cere Avocatului Poporului un punct de vedere pe tema ”şantierelor ilegale din Sectorul 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A”/ Adresa este curtea vilei în care se află sediul PNL

Primarul Clotilde Armand cere Avocatului Poporului (AP), Renate Weber, un punct de vedere pe tema şantierelor ilegale din Sectorul 1, despre care afirmă că se desfăşoară, de multe ori, în baza unor avize sau autorizaţii emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A.

 • „În calitatea dumneavoastră de apărător al drepturilor cetăţenilor, vă rugăm să vă exprimaţi un punct de vedere pe tema şantierelor ilegale din Sectorul 1, care se desfăşoară, de multe ori, în baza unor avize sau autorizaţii cel puţin discutabile emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A. Locuitorii Capitalei au dreptul să beneficieze şi să se bucure de clădirile valoroase construite de înaintaşii lor care dau un farmec aparte acestui oraş. De asemenea, au dreptul să trăiască într-un oraş cu cât mai multe spaţii verzi care să le asigure o cât mai bună calitate a vieţii. De aceea, vă rugăm ca împreună să le apărăm aceste drepturi şi să stopăm distrugerea clădirilor istorice şi a patrimoniului verde din Bucureşti”, se arată în documentul adresat AP pe care Clotilde Armand l-a postat, vineri, pe Facebook.

Clotilde Armand a afirmat că, în ultimii ani, în Sectorul 1, au apărut o serie de şantiere care ridică serioase semne de întrebare în privinţa respectării legislaţiei în vigoare şi care afectează, de multe ori în mod ireversibil, clădiri de patrimoniu valoroase sau importante zone verzi ale Bucureştiului.

„Este nevoie de un efort comun – autorităţi centrale, autorităţi locale, activişti civici şi simpli cetăţeni – prin care să apărăm atât istoria acestui oraş, cât şi dreptul fundamental al cetăţenilor de a respira un aer curat. Trebuie să oprim mutilarea sau distrugerea unor veritabile bijuterii arhitectonice şi să stopăm defrişarea parcurilor sau a spaţiilor verzi de care avem atâta nevoie”, a adăugat primarul Sectorului 1.

Context

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat luni că va înainta prefectului Municipiului București o solicitare de anulare a autorizației de construcție și că va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții în legătură cu cele trei blocuri care urmează să fie ridicate pe Aleea Modrogan 1A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, în prezent sediul PNL.

Anunțul făcut de Clotilde Armand vine cu exact o zi înainte de termenul de la Tribunalul București în dosarul în care USR a atacat actul administrativ emis de Consiliul General care permite acest proiect. Într-o altă speță, care privea un act administrativ din Sectorul 6, magistrații au stabilit că USR nu poate avea calitate procesuală.

Vicepremiarul Sectorului 1 Oliver Păiuși susține că avizul a fost dat de viceprimarul Daniela Popa, către care fostul primar, Gabriela Firea, și-a delegat atribuțiile.

„A dat un aviz favorabil, probabil pe baza unei documentații extrem de simple, și-a asumat acest șantier. Noi ne vom duce la Primărie să verificăm cum a putu fi obținut acest aviz”, a afirmat viceprimarul.

Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa din 18 decembrie, Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL.

Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi ‘pentru’ şi 13 ‘împotrivă’. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii USR şi PNL au pledat împotriva acestuia.

„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spaţiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări şi nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme şi la emiterea certificatului de urbanism şi am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuţă (USR).

Compania care dezvoltă proiectul a arătat, într-un punct de vedere remis Agerpres, că terenul nu este spațiu verde și nici monument istoric, iar pentru complex există avizele necesare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. M-ati innebunit cu toate darapanaturile zise monument istoric.
  Da ce, inaintasii nostri (mai exact diversi nobili imbogatiti) au facut vilele alea pentru dreptul roamanilor de a se bucura de frumusetea lor?
  Adica daca eu am bani si construiesc o cladire frumoasa, nu-mi mai dati voie s-o daram dupa 20 de ani sa zicem?
  In schimb este ok sa existe un PUZ iar eu sa cnstruiesc acea cladire n baza PUZ-ului (sau ce-o fi ala… pz… pud naiba sa le ia) iar daca voi vrea sa o reconstruiesc sa o reconstruiesc in baza puz-ului valabil peste 20 de ani.
  Dar m-ati innebunit cu cladirile incluse in patrimoniu care acum sunt darapanaturi. Ne stresam prea mult pentru ele in numele dreptului cetatenilor de a se bucura de ce a construit vreun boier demult mort. Normal ca putem demola palatul mogosoaia de exemplu, dar am ajuns sa ne scoatem ochii pentru orice vilisoara mai veche.

 2. Toate cocioabe vechi de 100 de ani devenite focare de infecție și pline de igrasie din care nu mai poate fi scoasă nici cu cele mai ale dracu materiale de construcții au devenit monumente istorice. Așa era și hala Matache, se dădea Nicusor nonstop cu curul de asfalt pt ea însă devenise un focar de infecție subred. Așa credeți ca o sa fie și peste 100-200 de ani ,toate casele cu turle ale romilor vor deveni monumente istorice? Sau aveți impresia ca acum 200 de ani nu exista cocalareala?

  • Normal ar fi sa se faca un inventar corect si exhaustiv al cladirilor mai vechi de … ani si sa se listeze cu valoarea de patrimoniu.
   Acum, toate sunt trecute de-a valma doar dupa criteriul vechimii si daca te uiti sub tencuiala (dar de la distanta sa nu-ti cada in cap) vezi ca, chiar si la vremea lor, de noi, au fost niste incropeli, din materiale proaste si prost executate, care se tin doar in putregaiuri.
   Nu zic ca nu se distrug si cladiri cu adevarat valoroase, (tocmai pentru ca sunt catalogate la fel ca orice sandrama) dar daca le iei la puricat, mare parte dintre cladirile astea incurca locul, la fel ca rablele lasate pe trotuare, ruginite si cu cauciucurile dezumflate
   Pai da, dar daca s-ar face asta, ar da faliment niste mahari imobiliari.
   Asa ca, in Romania, cea mai buna regula este lipsa de reguli. Si spaga merge perpetuu..

 3. Clotilde , daca te adresezi sosoacei 2 (avocatul hoților și a ciumaților roșii) , cred că ești pe un drum greșit . Groparul PNCTD știe!!!

 4. Ce vrajă de borfași, să ai tu majoritate peste tot, să spui că te-ai impotrivit, dar proiectul să treacă …
  Rușine băăăă …

 5. Și bunicu era mare „meseriaș” pe vremuri ,numai case în stil neoromanesc a lăsat în urma lui pe unde a lucrat, doar ca materialele erau varza și tehnologia de lucru știută de el numai calitativa nu era. Sa înțeleg ca și alea se vor încadra la monumente istorice. Ca sa fac o paralela sa inteleg ca Clotilda are impresia ca orice Lastun obosit? e masina de epoca cu o valoare inestimabila și ca poate fi declarat vehicul istoric.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.