G4Media.ro

Claudiu Năsui: Tatăl meu a fost condamnat de comuniști, iar securistul care…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Claudiu Năsui: Tatăl meu a fost condamnat de comuniști, iar securistul care a pronunțat sentința a fost numit ministru în guvernul Iliescu – Roman

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit marți în plenul Senatului, că tatăl său a fost condamnat în 1987 de comuniști la șapte ani de închisoare și confiscarea averii, subliniind că ”securistul” care a pronunțat sentința, Doru Viorel Ursu, a fost numit după Revoluție ministru de Interne în Guvernul Iliescu – Roman.

Năsui a făcut aceste dezvăluiri în cadrul dezbaterilor asupra moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, document în care social-democrații îl acuză că el și familia sa se află ”într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste” și că ar fi ”un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă”.

”Ziceți că tatăl meu ar avea vreo legătură cu Securitatea. O minciună pe care o repetați în fiecare campanie și o spuneți și în moțiunea simplă. Vă bazați pe o tactică comunistă, securistă că o minciună spusă de suficiente ori ajunge să pară adevăr. O tactică securistică pe care o folosiți și dumneavoastră. Nu doar că tatăl meu n-a avut nicio legătură cu Securitatea, dar el chiar a fost o victimă a Securității. Din arhivele CNSAS am adus aici o condamnare la șapte cu închisoare și confiscarea averii și interzicerea drepturilor a tatălui meu. Este sentința 272 din 13 aprilie 1987 pronunțată de Tribunalul Militar București pentru fapta considerată infracțiune penală pe vremea aceea, numită refuzul înapoierii în țară”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.

”Vreți să știți care-i culmea ironiei? Nu doar că dumneavoastră îl acuzați pe tatăl meu că ar fi securist când el este o victimă a Securității, dar știți cine a pronunțat această sentință? Este un domn căpitan, îl cheamă Doru Viorel Ursu. Ați auzit de numele ăsta? Ar fi trebuit să auziți, nu de alta dar v-a fost coleg de partid. Pe vremea comunismului, domnul Dorul Viorel Ursu închidea lumea în numele fostei Securități, iar după Revoluție a devenit, evident, ministru de Interne în Guvernul Ion Iliescu – Petre Roman”, a mai adăugat ministrul USR PLUS.

”Deci nu doar că tatăl meu nu are nicio legătură cu Securitatea, dar voi, cei care îl acuzați că ar avea, sunteți cei care bine mersi l-ați pus pe securistul care l-a condamnat în guvernul României”, a conchis el.

Claudiu Năsui a spus că a avut doi bunici care au fost închiși de comuniști: o bunică încarcerată la Sighet pentru că a ajutat rezistența anticomunistă și un bunic închis la Jilava pentru că era chiabur.

”Să știți că, conform comuniștilor, familia mea avea origini sociale nesănătoase. De ce? Pentru că o bunică a fost închisă la Sighet și are numele înscris pe zidurile de acolo și singura ei crimă a fost să ajute rezistența anticomunistă din nordul țării. Să-i ajute cu mâncare, cu adăpost, i-a ajutat cum a putut. Și altă culme a ironiei: copiii securiștilor care făceau atunci represiunea în zona de nord a țării au ajuns în politică chiar pe listele PSD. Și am mai avut un străbunic care a făcut și el pușcărie, de data asta la Fortul 13 Jilava pentru că avea câteva utilaje și un petec de pământ pe care-l lucra. Era suficient cât să fie numit chiabur. Tot o infracțiune pe vremea aceea. Aceasta este familia mea, nu mi-e rușine de ea, nu am de ce. Dacă ați avea dumneavoastră pic de rușine, v-ar fi acum pentru lucrurile pe care le-ați scris și semnat în această moțiune”, a spus el.

Năsui a răspuns și acuzației PSD referitoare la implicarea tatălui și a unchiului său în Dosarul Motorola.

”Reîncălziți minciuna despre dosarul Motorola. Îmi atacați familia, sperând cumva să mă dezgustați și să vă las în pace. Evident, nu voi face lucrul acesta. Voi face ce am făcut de fiecare dată: voi restabili adevărul. Tatăl meu nu a avut nicio legătură cu acel dosar, e vorba de un unchi de al meu care a fost acuzat și care și-a demonstrat nevinovăția în instanță (…) și nu așa cum, în mod mincinos spuneți în moțiune, prin prescripție, ci tocmai, unchiul meu a renunțat la beneficiul prescripției. Dacă ești un om integru și știi că nu ai comis o infracțiune și ești acuzat pe nedrept și faptele ți s-au prescris, poți să renunți la beneficiul prescripției și să ceri instanței să ducă procesul până la capăt. Asta a făcut unchiul meu și nu doar că a făcut asta, dar a fost și achitat. Este nevinovat”, a precizat Năsui.

Fragmentele din moțiunea simplă în care PSD îl acuză pe Claudiu Năsui de legături cu fosta Securitate comunistă:

Cu actualul ministru al Economiei, aflat într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosperă din plin de pe urma contractelor puse pe tavă, cu încredințare directă, de diverse instituții ale statului. Influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale!

Acest tablou al afacerilor de familiei Năsui nu s-a schimbat aproape de loc în ultimii 30 de ani. Aceleași personaje. Aceleași legături cu foști agenți ai Securității comuniste. Același obiect de activitate în domeniul securității. Aceleași instituții de forță ale statului român care le-au cumpărat produsele!

De-a lungul timpului s-au reînnoit doar contractele cu încredințare directă și lista instituțiilor care au cumpărat produsele vândute de firmele controlate Familia Năsui. Cea mai recentă dintre acestea este Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în subordinea colegului său de partid Cătălin Drulă, un alt ministru USR-ist cu lungi antecedente de colaborare cu foști agenți ai Securității. Dar „Administrația Porturilor Maritime Constanța” este doar unul dintre beneficiarii de stat care, sub paravanul pandemiei, au făcut achiziții, fără licitație, de la firmele Grupului Organizat Năsui. Ajuns ministru, Claudiu Năsui nu avut nici măcar minimul bun simț de a se retrage din acționariatul uneia dintre companiile controversate controlate de familia sa!

Dar dincolo de incompatibilități și înțelegeri controversate, rămâne culpa morală a celui care s-a erijat de-a lungul timpului drept o tânără  speranță în reformarea clasei politice românești. În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate.

Fiind obișnuit să aibă în jurul său astfel de securiști, devine explicabilă reacția sa de nedumerire când a fost întrebat de angajarea la Ministerul Economiei a unei foste colaboratoare a Securității. În aroganța sa nemăsurată, ministrul nici măcar nu a fost capabil să sesizeze culpa morală care i se imputa. În cazul respectiv, ministrul argumenta că cea pe care tocmai o angajase avea experiență în administrație, că și-ar fi demonstrat abilitățile profesionale.

Deci, ce mai contează că a colaborat cu fosta Securitate – principalul organ de represiune a celor care îndrăzneau să critice regimul comunist? „Ei și?

Doar această replică plină de aroganță, care denotă incapacitatea ministrului Năsui de a înțelege culpa morală gravă în care se află, ar fi trebuit să reprezinte  un motiv mai mult decât suficient pentru a i se cere demisia din partea USR-PLUS – partidul care se pretinde drept reformator al clasei politice românești! Dar ce pretenții să ai de colegii lui Năsui, când însăși șeful său de partid, Dan Barna, pare să fi câștigat, în cazul ochelarilor căzuți și ridicați de unul dintre angajații Camerei Deputaților, titlul de lider absolut al „aroganților din funcții publice”!

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Bravos,Nasui! Tunurile pe ei,pe mama lor! Placuta suedeza PSD!!!!

 2. Greseala flacaului este ca a pronuntat cuvinte ca reformare, profesionalizare, restructurare. Suficient sa intre in colimatorul sindicatului, cel care de fapt conduce ministerul dupa bunul plac. Nu are zile multe mr nasui sa i fie tarana usoara…

 3. confunda securistii cu comunistii

 4. Ce disperare e in tabara securistilor de rit vechi! Uite asa se vede la lumina zilei, ca in sParlament e plin de securisti de rit vechi!!

  • Spiritul noii istorii naţionale cere ca bunica dlui Năsui, când a ajutat partizanii din rezistenţa anticomunistă, să se fi interesat în prealabil de ce apartenenţă politică au avut pe vremuri fiecare din ei.
   Acest excelent tânăr ministru va trebui să aibă nervii tari, dacă se va mai uita la Antene după ce a anunţat un proiect mai tăios şi decât Fără Penali, anume Legea privind registrul lucrătorilor securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi şi funcţii publice.

 5. nu doar că tatăl meu nu are nicio legătură cu Securitatea, dar voi, cei care îl acuzați că ar avea, sunteți cei care bine mersi l-ați pus pe securistul care l-a condamnat în guvernul României

  Nu știam de trecutul lui Năsui, dar chestia de mai sus mi se pare cea mai scabroasă chestie. Tu, partid care te tragi direct din PCR, să ai tupeul să îi acuzi pe alții mi se pare absolut dezgustător.

 6. Securistii nu pronunta sentinte, ca nu sunt judecatori. Desigur, distinctia nu e intotdeauna clara. De exemplu, magistratii pot avea protocoale secrete cu securistii daca vaneaza pe cine trebuie. Cum a zis si Lenin, nu conteaza ce scrie in dosar, conteaza cine si cui scrie dosarul.

 7. Clanurile de securisti din diverse servicii, nu se inteleg intre ei!
  Bai, nesatuilor, dupa ce ati furat tot, dupa ce v-ati dat legi si privilegii, acum nu va mai intelegeti, nu mai aveti ce fura ? Ati vandut tara nemtilor, francezilor, evreilor, arabilor, tuturor care v-au uns cu bani, lipitori nenorocite!

  Ati bagat tara in faliment cu salariile bugetarilor 1.5 mil si pensiile speciale militere 1 mil de beneficieri! Sunteti terminatorii romaniei, sunteti mafiotii care ati creat statul mafiot securist militarizat roman!

 8. Cred că este adevărat și de aceea spun: PSD câtă mizerie țineți în voi, câtă zoaie.
  Politicieni, ce să învețe oamenii onești de la voi?????

 9. Nea Nelule,
  Sună-i, bre, pe cei din conducerea partidului mata de suflet și cere-le să inceteze să mai aducă vorba de securiști, că râd și curcile in drum !
  PS. Mata te-ai vaccinat cu Pfizer sau cu Sputnik V ? Că se spune că Marele Urss nu și-a uitat prietenii devotați nici in cel de-al 12 lea ceas…Vorbesc de ceasul mata, că doar nu ești cioară sa trăiești 200 de ani…!? Sau ești…?!

 10. Nu sunt fan al lui Nasui ca ministru dar bine ca are acum platforma publica sa demonteze rahaturile PSD pe care le imping pe toate canalele de dezinformare.

  • Este o adevarata hora a dezinformarii.Aproape toate tv.urile s-au unit,chipurile,pentru a salva din gura legii capitalul (putred de coruptie) romanesc,ala de carton,ala de placaj,ala de furat,ala nomenclaturizat,etc.,etc..Pentru asta sunt in stare de orice,inclusiv sa predea tara din nou Moscovei.Ma uit cu lehamite la televiziuni,la astea mai spalate si vad cu cata nerusinare se amesteca virtutile adevarului cu „rapanul”minciunii,mierea cu rahatul,pe care il azvarla cu gratie si inocenta prefacuta in ventilator.Tarcovnicul Patraru stie el cu ce se mananca aluatul asta.
   Dar ce sa mai zicem!La insectarele de pe sticla au aparut figuri noi,pana ieri-alaltaieri,cavaleri ai dreptatji,ai luptei pentru adevar si peste noapte, tasti,au revelatii,care ii metamorfozeaza in gladiatorii de mucava ai miliardarilor de carton.
   Pseudonimul de mai sus nu vreau sa-l jigneasca pe Gelu Duminica,care este un model de om si de la care astia, de mai sus, n-au invatat nimic.Mafiotul ala de Simion Gheorghe,sau George Simion,cu ochii beliti de setea de putere,este exact opusul lui.

 11. Javrele sovieto- comuniste revanșarde au răstălmăcit totdeauna adevărul . Nu iliescu a ordonat incendierea autobuzelor la 13-15 iunie , ci manifestanții. Nu camarila lui petre roman și adrian nastase a distrus tara , ci Corneliu Coposu care de-abia ieșise din închisorile comuniste . Nu iliescu era unul din călăii menșevici , ci regele Mihai pt că se întorcea acasă . Nu” pirandele” de la apaca strigau : nu vrem bani , nu vrem valuta , petre roman sa ne f..a , ci „golanii ” vinzatori de neam și țară . Nu comunismul a adus decăderea unei țări care în 1933 avea criza de supra- producție, și era economic deasupra Japoniei ,ci chiaburii . Se poate scrie o carte , dar cine mai are nevoie de adevăr . Cine își mai aduce cu adevărat aminte: „dreptate ochii plini te așteaptă” , proclamația 8 de la Timișoara , strigătul mulțimii în fața lui Iliescu in dec 89 , „fara comuniști” . Peste tot se așterne uitarea . Timpul și ticăloșia soviestovizilor rămâne . Cine mai vrea adevărul despre atacul barbar și disproporționat al jandarmilor conduși de șefi bahici și guvernanți corupți la 10 August ? Istoria din mințile bolnave securisto- neo- comuniste este scrisa altfel . Tara , dragnea , olguta , veorica erau în pericol ! Săriți cu bulane și gaze ! Aparati-o !

  • Prost esti bai nene. Lasa televizorul si presa partidului. Pune si tu mana pe o carte si citeste, citeste tot si ce iti place si ce nu, si poate te mai luminezi naiba.

 12. Concluzie: multi comentatori, putini ganditori.

 13. Sarmanul Dorel Nasui! A plecat in SUA in 1987 si s-a intors in 1990 ca sa dea tunul cu afacerea Motorola. Baiatul asta, Claudiu, nu spune totul pe de-a-ntregul.

 14. Bravo , domnule Năsui !
  Succes in continuare .

 15. Pai atunci cine are dreptate? Nasui sau g4Media?

 16. Poate ne explici ce ai facut intre 1987 si 1990 in SUA si cum ai reusit sa pleci la studii….in perioada aceea cand CEASCA si SECURITATEA erau pe val iar din Romania se iesea controlat, Sau poate noii stapani de peste ocean te baga in fata ca pe papagal ca mai au ceva de rezolvat prin tara asta. Este si asta o forma de adistrage atentia de la escul cu TAIERILE PENSIILOR SPECIALE LA MAGISTRATI…..

 17. Gata puștime, v-ați răcorit, v-a trecut furia primei impresii ? Întreb pentru că vă sugerez că înainte de a va posta sloganurile arhicunoscute și care ‘au făcut șanț’ să mai cereți o părere, să întrebați și pe cei în vârstă ,generația părinților voștri, ce este trădarea și cum se traduce in Codul Penal .Va sugerez ,de asemenea, să întrebați oameni care nu au încălcat legea nu revoltați care înjură ,după cum le convine, toate regimurile de la 1848 încoace. Cu aceasta ocazie, întreb ‘retoric ,evident, cum dracu se face că toți acești ‘valorosi’ și ‘de viitor’ tineri parlamentari au făcut studiile universitare în străinătate. Întrebarea nu se referă la capacitatea intelectuală ci la cea financiară.