G4Media.ro

Ciupercile sălbatice din Germania încă sunt contaminate cu izotopi radioactivi de la…

Sursa foto: Unsplash/ Thomas Bormans

Ciupercile sălbatice din Germania încă sunt contaminate cu izotopi radioactivi de la Cernobîl, la trei decenii de la dezastrul nuclear

Aproximativ 95% dintre probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani au prezentat încă un nivel de contaminare radioactivă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, acesta nedepăşind însă limitele legale, a anunţat vineri autoritatea germană de reglementare în domeniul siguranţei alimentare, informează Reuters, citată de Agerpres.

Concentraţii ridicate de izotopi de cesiu-137 şi cesiu-134 ce poartă semnătura caracteristică exploziei de la Cernobîl au fost identificate cu precădere în sudul Germaniei, potrivit Oficiului Federal German pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţă Alimentară (BVL).

Niciuna dintre cele 74 de probe testate nu a depăşit, însă, limita legală de 600 becquereli de radiaţie pe kilogram.

Reactorul de la Cernobîl, situat în prezent pe teritoriul Ucrainei, a aruncat în atmosferă tone de deşeuri nucleare, răspândind radioactivitate în zone extinse ale continentului şi provocând o creştere a numărului de cazuri de cancer în regiunea limitrofă.

BVL a notat că materialul radioactiv a rămas în păduri deoarece ecosistemele acestora au reciclat în mod eficient substanţele nutritive, ciupercile sălbatice prezentând contaminare pentru o perioadă mult mai mare comparativ cu alte produse agricole.

Temerile cu privire la impactul pe termen lung al dezastrelor nucleare au alimentat opoziţia opiniei publice faţă de energia nucleară, iar în Germania au condus la decizia de a renunţa total la aceasta, la scurt timp după accidentul de la centrala Fukushima din Japonia, în 2011, notează DPA.

Sursa foto: Unsplash/ Thomas Bormans

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Mai sa fie, cum trage radiatia la natia asta de ecologisti!

 2. „Ciupercile sălbatice din Germania încă sunt contaminate cu radiații de la Cernobîl, la trei decenii de la dezastrul nuclear”. Cum se fie ciupercile contaminate cu radiatii?!@?!?! Poate contaminate cu isotopi radioactivi.

  • Contaminate cu isotopi radioactivi pe care ciuperca ii extrage din sol. Dupa 30 de ani si mai multe generati singurul numitor comun este solul care este contaminat si ce creste pe el la fel deci problema este solul nu ciuperca care ajuta la decontaminarea solului.

 3. Posibil sa fie si ale noastre far cui ii pasa?

 4. Cred ca cercetările au fost conduse de șoșoacă. Tot ea a descoperit ca vaccinul anticovid te lăsa infertil pe 3 generații. Momentan se fac studii despre cum apar generațiile 2 și 3, dacă prima generație devine infertila….

  • Sincer, chiar esti un prost!!!! Postezi doar ca sa te afli in treaba inteligentule.

  • Esti prost sau esti prost? Cu sosoasca a ta sa o lingi in p****. Se vede ca esti mai prost decat sosoasca aia si partidul ei, se vede ca esti un politruc de doi bani cu mintea in c**

 5. Da’ sparanghelu ?! Ce vrăjeală jermanească, numai in jermania, nu in Cehia, nu in Austria, nu in Elveția, nu in Franta, numai in jermania si numai in sud ! Nemții jermani se pregătesc, para-se, sa haleasca ciuperci otrăvitoare si -i ” deranjează ” atomica !

  • Dute cu Pintenogu la spanzurat! Mai fa o vizita in „jermanica” sa vezi ca sunt oamneni care culeg ciuperci. Iar daca celelalte tari nu fac teste….. normal ca denota ca nu exista nimic. De ce mereu postati mereu aiurea? Probabil de ciuda? Or fi ei cum sunt (nemtalaii) dar mai faceti o plimbare sa beliti ochii cum isi gospodaresc tara apoi mai vorbiti…..