G4Media.ro

Ciucă și Ciolacu au făcut pace cu extremiștii lui Viktor Orban din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ciucă și Ciolacu au făcut pace cu extremiștii lui Viktor Orban din România. Cu binecuvântarea președintelui Iohannis?

În numele stabilității politice, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au pus batista pe țambal în relația cu UDMR. Dacă ce a spus Ciucă joi este adevărat, atunci Kelemen Hunor și-a bătut încă o dată joc de partenerii de coaliție, explicându-le că el personal n-a fost la Tușnad când premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarațiile rasiste, că nu poate poate fi învinuit pentru ce au spus alții și că ”nuanțele” le va explica el mai încolo.

De aici, Ciucă a tras repede concluzia că ”UDMR nu se îndepărtează de principiile și valorile democratice euro-atlantice”, iar coaliția poate să meargă mai departe. Case closed.

Așadar vicepremierul Kelemen nu s-a obosit să vină cu explicații publice, dar  vorbește în numele lui premierul Ciucă, umilul lui purtător de cuvânt.

Stați puțin. Liderii UDMR nu s-au dezis nici o secundă de discursul rasist a lui Viktor Orban, dimpotrivă. Acum două zile, deputatul UDMR Zakaris Zoltan a tradus ce a vrut să zică premierul Ungariei, adică ce am înțeles din prima cu toții: maghiarii nu vor să se amestece cu alții din afara Europei, cu migranții. Punct. Aceasta este o poziție pur rasistă, o teorie care apropie UDMR și pe idolul lor, Viktor Orban, de nazism. În niciun caz nu reflectă poziția unui partid cu ”valori democratice euro-atlantice”, cum îl vede doar premierul Ciucă.

Dacă cineva din presa internațională va scrie că Guvernul României cauționează discursul rasist al lui Viktor Orban cu greu va putea fi contrazis. Kelemen Hunor este vicepremier iar UDMR face parte din coaliția de guvernare. Fiind la putere, angajează inclusiv poziția staului român.

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au trecut mult prea ușor peste o chestiune importantă, de poziționarea ideologică pe o temă-test pentru orice partid cu pretenții democratice. Or, UDMR a picat acest test, iar prin pozițiile adoptate de liderii săi alunecă tot mai tare înspre extrema politică.

UDMR a devenit deja un fel de AUR al comunității maghiare, care aplaudă în picioare orice aluzie revizionistă venită dinspre Budapesta fix așa cum George Simion susține unirea cu Moldova. În treacă fie spus, partidul extremist AUR, cu numeroase acțiuni și luări de poziție anti-maghiare la activ, a urmat disciplinat linia partidelor aflate la guvernare, având reacții nesemnificative pe marginea scandalului generat de Orban la Băile Tușnad. Dar acesta este alt subiect, închid paranteza.

Așa cum AUR este un partid anti-european, anti-democratic, cu simpatii fățișe față de criminali de război sau lideri legionari, cu un narativ ultra-conservator care folosește doar Moscovei, și UDMR a ajuns un partid care predică teorii rasiale împrumutate de la Viktor Orban și este criticat de organizațiile evreiești. Ambele partide, AUR și UDMR, stârnesc azi îngrijorarea comunității evreiești din România. Teribil regres pentru elita politică a minorității maghiare, dacă tocmai ea a ajuns spaima altei minorități.

N-am auzit până în acest moment ca liderii UDMR să se delimiteze de declarațiile deputatului Zakaris Zoltan. Ce context, ce nuanțe ar mai fi de explicat aici? Au trecut două zile de la aceste declarații condamnate public de comunitatea evreiască . Nici acum n-are nimic de zis liderul UDMR, Kelemen Hunor? În absența oricărei reacții, la fel ca în cazul Orban, se înțelege că așa gândesc de fapt toți liderii UDMR: în termeni rasiali, ca Viktor Orban, nu doar revizioniști.

Nu este clar dacă pacea încheiată de PNL și PSD cu extremiștii de la UDMR are binecuvântarea președintelui Iohannis.  Dacă o are, atunci înseamnă că cei mai înalți reprezentanți ai statului român, președintele, premierul și președintele Camerei Deputaților, nu au nicio problemă că un discurs rasist a fost aplaudat, preluat și promovat mai departe în spațiul public de partenerul de coaliție.

În prima jumătate a lunii septembrie, președintele Ungariei, Katalin Novak, ar urma să vină într-o vizită de stat în România, prima din ultimii 18 ani. Poate ar fi bine ca până atunci România să clarifice dacă a acceptat linia anti-democratică și anti-europeană promovată de Viktor Orban, iar premierul Ungariei reprezintă un model și pentru București sau nu. Iar dacă răspunsul este nu, atunci cazul UDMR nu trebuia închis.

Redăm mai jos cronologia celor mai importante luări de poziție, pentru acuratețe:

Viktor Orban, 23 iulie, Băile Tușnad: ”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.”

Klaus Iohannis, 29 iulie: ”Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”

Kelemen Hunor, 29 iulie: ”Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie (…) Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată (…) Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive.”

PNL Satu Mare a ieșit de la guvernarea locală din cauza UDMR, 16 august. Liberalii au renunțat la posturile de vicepreședinți și viceprimari la nivelul județului și municipiului Satu Mare. Liderul PNL, Satu Mare, Adrian Cozma a acuzat UDMR că are dublă comandă, făcând parte din guvernul de la Budapesta și lucrează împotriva intereselor județului și municipiului Satu Mare. Liderul liberal a vorbit și despre faptul că, având în vedere prezența șefilor UDMR la Tușnad, asistând la discursul rasist al premierului Viktor Orban, s-ar impune ieșirea Uniunii de la guvernare.

Deputatul UDMR, Zakaris Zoltan, 17 august: ”Eu am spus că din punctul meu de vedere nu a fost un discurs rasist. De vreme ce că nu îl consider rasist, nu am de ce să mă disociez. (…) Am citit în presa internațională o traducere foarte eronată a acelui text. Domnul Orban a spus că în bazinul Carpatic trăim de secole și ne amestecăm comunități care trăiesc aici. Și a spus că cu acest amestec suntem de acord pentru că este o realitate de secole. (…) Această cultură, care la toate culturile are la bază creștinismul, și este o cultură care a evoluat timp de secole. Și nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu.”

Insitutul Ellie Wiesel, 18 august, după declarațiile deputatului UDMR: ”Credem că astfel de mesaje pun democrația în pericol. Amintim că rasismul alături de antisemitism și xenofobie a fost instrumentul ideologic care a dus la exterminarea evreilor și romilor de către Germania și aliații ei, printre care România și Ungaria. Condamnarea rasismului și a xenofobiei este o datorie pe care o avem față de victimele Holocaustului. Elie Wiesel spunea: „Amnezia nu aduce nimic bun. Amintiți-vă astfel încât trecutul meu să nu devină viitorul vostru”.

Premierul Nicolae Ciucă, 19 august: ”A fost un angajament al nostru, al tuturor, să îi solicităm preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicaţii. Explicaţiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea – că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alţii şi al treilea punct, a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanţă pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important şi consider că trebuie comunicat este faptul că din discuţiile pe care le-am avut a reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euro-atlantice. (…) Este o explicaţie care în momentul de faţă ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

82 comentarii

 1. Asta a votat poporul, hoția PSDNL, asta vrea.

  • Doar gâdea și Cetp dețin adevărul.
   Au succes la vârf doar cei neconflictuali, care lasa Caristasul bugetelor la stat sa merge mai departe 🤪

  • Cealalta postare nu a trecut….
   Cred ca nu sunt ghinea sa treaca derapajele mele

  • UDMR transmite ordinele antiromâneşti ale Ungariei, iar PNL şi PSD se apleacă după săpun.

  • Ba spark. Te intelegem ca te-au scos astianla propaganda ca pestii pe curvvvve la produs, dar ce vrei sa ne transmiti? Ca USR este de vina ca voi ati furat romania timpnde 33 de ani?

 2. Textul pare a fi o eroare de interpretare . Oamenii nu pot fi acuzati prin ricoseu , daca tu esti prieten cu ala atunci trebuie sa te separi de ala care nu stiu ce a zis .Raspunderea , in aceasta lume in care traim , este personala . Acuzele facute public , cu trimitere de la unul la altul, sunt evident fakeuri .

  • @gicule, cand nu condamni un derapaj de genul asta, se chema ca-l accepti.
   vorbim la nivel de oameni politici.
   cand te faci ca nu e nimic din postura de vice premier cand unu vine-n tara si ne face europeni de mana a doua se cchema ca o accepti prin ricoseu.
   nu-i mai peria ca nu tine.
   Daca vine Biden si spune ca Romani este corupta, iti garantez ca aceeasi poiticienti care nu trebuie acuzati prin ricoseu, sunt la tv sa condamne mesajul lui Biden.
   Dar de, acolo-i doare 🙂
   Nu este nimic fake, avem doar niste papusari controlati de budapesta cu functii importante in guvern. Ca vice premier, el trebuie, conform constitutiei si jurmatului sa apare Roamnia, nu discursul unui descreierat.
   pricepusi? :))

  • Eu sunt cu Suca.

  • Cum apar ei ca floricelele așa…. Băi Gicuțo, kelemen huniadul e VICEPREMIERUL ROMÂNIEI ! Dacă ție ți se pare normal așa ceva înseamnă că e bine. Ține-o tot așa – pe dreapta!

  • Este o rușine, trebuia sancționat!

 3. sunt unii carora le pute si exclud tot ce nu este pe punctajul lor incluziv. 🙂

 4. Nu stiu ce mai pomeniti de Iohannis. E doar o amintire de mare tristete ce va ramane vesnica.

  Pacientul a fost declarat mort. Nu stiu ce mai incercati sa faceti … Propuneti Solutii, nu mai subliniati probleme.

 5. Poate ca era mai bine cu Veorica ,

  • Aia vorbea cel puțin la liber știa de Pi,pi cifra aia enigmatică lăsată de Dumnezeu,neamțul vorbește liber numai cu căști.

  • Știi ceva? La cum e Iohannis, înclin să cred că da, poate era mai bine cu Viorica, măcar nu-și făcea nimeni speranțe inutile în privința ei. Mi se pare încă incredibil cum oamenii încă mai aveau atâta încredere naivă în Iohannis când a candidat din nou la președinție.

  • Veorica a rezistat lui Dragnea. Chiar si numai pentru acest lucru dificil merita aprecierea noastra. Neamtzul nu merita nimic, e doar un accident sinistru al istoriei si atat!

  • Da VAsile DA, era „mult ” mai bine, pentru cei care le stă în gât Iohannis., că doar ea a scos țara din noroi, nu? Și datoria țării a trecut deja de 600 de miliarde, nu? Urmează falimetu, nu?

  • Romania sta in Veorica sau in Iohannis. Alta alternativa n-are! Sigur ca Iohannis a nasit aceasta clica inca o data. Asta e tot ce stie el sa faca: sa urzeasca pe muteste numai mizerii. Daca ar avea ceva minte, ar realiza efectele acestor decizii nocive pt romani. Dar n-are! N-are nici constiinta. El are doar interese si auto-suficienta.

 6. Tăpălagă, ți-am citit câteva articole, am ajuns la concluzia că tu îi bagi pe toți în aceeași oală, generalizezi la greu, adică toți udmr-iștii împart aceeași viziune cu orban sunt de acord dar când spui repetitiv că toți etnicii maghiari la fel au aceeași viziune, aici observ doar cā îți place să întinzi ..ahatul. Așa cum nu toți românii votează cu psd ul sau cu auriștii la fel nu toți etnicii maghiari… continuă tu, să văd că pricepi!!!

  • @gergely (suna ungureste, asa-i)
   Sa stii ca n-am vazut nici un maghiar/ungur care sa sara ca muscat de sarpe si sa tipe ca orbanul ungurilor din Ungaria e cam rasist. Unguri/maghiari din Romania care sa o dea cotita (vezi udmr) am vazut. Si, intre noi fie vorba, nu l-am auzit pe tokes zicind nici „pis”.

  • @kecske,ai văzut tu un român care să sară ca ars de discursurile xenofobe ale sosoacāi, Vadim, funar, simion și mulți alții?? Iar ce am spus în comentul meu era modul în care generalizează autorul articolului și nu de ce tőkés e șovin. Asta o știe și püspök úr că are boală pe români, atât îl duce capul…dar la fel de hăbăuci trebuie să fim cu toții, în speță și tăpălagă???

 7. Avem in guvernul Ciuca ministri UDMR (Tanczos Barna, Eduard Novak etc), care au facut recent galerie echipei de hochei a Ungariei intr-un meci contra Romaniei.
  Toti ministrii UDMR (Eduard Novak, Tanczos Barna, Czeke Attila) au aprobat si au aplaudat declaratiile rasisite, revizioniste, pro-ruse, anti-NATO si anti-UE ale premierului Ungariei, Viktor Orban, la Tusnad.
  Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a refuzat cu aroganta sa spuna macar un vers din imnul Romaniei.
  Orice roman de buna credinta vede ca tradatorii PSD, PNL, in frunte cu Iohannis, mentin UDMR in guvern ca sa poata fura impreuna si sa distruga justitia si nu-i deranjeaza rasismul si iredentismul ungurilor/secuilor.

 8. Oricata dreptate ar avea ‘ABC’, Nationalismul este de domeniul trecutului. In special cand tot ce ai in casa nu prea-i ‘produs romanesc’, nici macar alimentele.

 9. Fiecare poate sa spuna ce vrea, cat timp n-o ia lumea razna … Problema este ca hranim aceste ‘nationalisme’, de parca ar conta ceva. Da, au murit oameni, dar au murit oameni peste tot. Si culmea, tocmai datorita acestor ‘diferente’.

  Cand vom putea sa vedem ca suntem aceeasi civilizatie cu totii, ne vom da seama cat de mult am gresit milenii.

 10. La final de zi, banul vorbeste.

 11. Toate aceste cedări ale PNL+PSD in fata UDMR se transforma in voturi pentru AUR.Acum nu i interesează ca au alte priorități (bani,funcții) dar in apropierea alegerilor își vor aduce,brusc,aminte de derapajele udmr și vor lua atitudine spre Mulțumirea votanților .Chiar mai avem președinte ?

  • AUR e complice la chestia asta cu rasismul UDMR, nu a spus nimic despre subiect pentru ca e in subordinea PSD si nu i-a dat voie Ciolacu.

  • @biden
   Intrebarea este retorica, nu-i asa ?
   Am avut presedinte in ultimii 7 ani ?
   Intrebarea asta nu-i retorica.
   Poate un schior si un golf-eur (jucator de golf am vrut sa zic), dar presedine nu.

 12. Cine-i iohanis? Un tradator, fara caracter, fara onoare, procopsit de pesedisti cu sase case din meditatii. Unui asemenea personaj nu ai ce sa ii ceri!

  • Veorico, tu ești?? Știm ca și tu dădeai meditații. Rezultatele se vad. Pana la urma ai aflat care e aria cercului?
   Printre altele fie spus, chiar nu știi ca udmr este un cadavru politic menținut în viata de psd pentru a putea guverna? Cum îți închipui ca udmr ia voturi mai multe în județe unde ungurii ajung întâmplător prin căsătorie, decât în județele în care ei sunt grupati?
   Ai văzut cum a matrasit usr votul în București? Pai ăștia cu grade au matrasit toate voturile din 89 încoace. Nu va mai mirați ca iese ala sau alalalt. Nu va mai mirați ca aia vechi sau ăștia noi alternează la guvernare. TOT EI SUNT. Înțelegeți odată asta, nu mai fiți toți VEORICA.

  • @gogu :
   USR nu a matrasit niciun vot, nici in Bucuresti nici in vreo alta parte.
   Cei care au matrasit sunt cei de la psd (Firea, Tudorache etc).
   In USR nu sunt grade, ci oameni cinstiti, corecti, competenti, inteligenti, incoruptibili si nesantajabili, care se lupta cu mafia reprezentata de psd si pnl.
   In prezent, Serviciile Secrete culeg doar informatii, nu pot face rau decat infractorilor, predand informatiile obtinute procurorilor.
   Deci, iubitori ai mafiei psd si pnl, nu le mai spuneti „grade” celor din USR, pentru ca nu au nicio legatura cu Serviciile, nu le mai spuneti „grade” celor care lupta impotriva mafiei psd si pnl, mafie care a devalizat tara.

  • Cu o mică excepție, semnăturile de la fără penali false au fost bagate cu acceptul șefilor, barna, ghinea, drula…

 13. Orban nu a gresit cu nimic in ce a spus. Voi vota pe cei care vor o Europa alba si crestina. Voi vota impotriva smintelii de Lgbt

  • Dar ce parere aveti despre Proiectul PIlot care a inceput la Cluj cu Cartile de identitate,in care ,desi societatea civila a cerut schimbarea GEN cu SEX ,asa cum este firesc,se mentine totusi GEN ,motivarea fiind de ”a menaja”(de parca nu ar fi liberi sa faca ce vor) persoanele LGBT.Prin acesti antiromâni si anticrestini ,care au luat aceasta decizie, se produce o ALTERARE a IDEII de IDENTITATE a persoanei,asa cum a lasat-o Dumnezeu.Si nici macar nu sunt constienti ca isi atrag mânia lui Dumnezeu asupra lor,personal si asupra familiei si urmasilor lor. Acceptarea GEN in loc de SEX este O INCHINARE la cel rau si o VICTORIE a acestuia in mijlocul unui popor crestin.Acesti LGBT reusesc,daca nu vor fi opriti tradatorii inconstienti sa faca ceea ce fac, sa ne denatureze noua IDENTITATEA CRESTINA.

 14. Chiar nu intelegeti pe ce lume traiti.

 15. Zakaris Zoltan e membru a PPMT şi a intrat în parlament pe listele UDMR, PPMT este un adevărat partid şi nu un ONG.

 16. Mai schimbati subiectul, ca e boring

 17. @kecske,ai văzut tu un român care să sară ca ars de discursurile xenofobe ale sosoacāi, Vadim, funar, simion și mulți alții?? Iar ce am spus în comentul meu era modul în care generalizează autorul articolului și nu de ce tőkés e șovin. Asta o știe și püspök úr că are boală pe români, atât îl duce capul…dar la fel de hăbăuci trebuie să fim cu toții, în speță și tăpălagă???

 18. Frica de justitie face ca orice neintelegeri in famiglia sa fie nimica cand gaurica face ca budinca.

 19. Regionalizarea României s-a făcut pe cârdășie la furat. FIDESZ-ul din România alături de liberali devastează Ardealul iar PDS-ul restul. Dănciucă nu este decât un slugoi unsuros care nu mișcă-n front fără acordul lui Ioha. Așa că tot acel Jonopot al lui Ioha a fost la…oha. USR a fost zburat tocmai pentru că erau în posturi de unde puteau vedea furăciunile. FIDESZ a fost cel mai bun aliat al lui Dragnea-PSD împreună cu ALDE la aruncarea în aer a justiției și mazilirea lui Kovesi. Ca să poată toți fura în liniște! După PSD, FIDESZ-ul lui Hunor a fost cel mai mult la guvernare.

  Orice ticăloșie însă va veni odată și odată la plata corectă. Atunci Ioha, Hunor și Dănciucă vor sta la coadă să ajungă la brutărie. Semnele care vin de unde știu ei arată că există o importantă parte din zona serviciilor care nu acceptă ca țara asta să devină hârtia igienică a lui Tanczos, Ioha, Ciucă, Rafila sau Bode. Vine ea nota de plată!

 20. in imaginarul lui politic 🙂orban se crede aparatorul crestinatatii -portii Europei ! sf calaret are sange albastru 😂

 21. Eu aș fi curios despre părerea lui Tapalaga despre fragmentul din discurs în care ne povestea ungurul cum a venit USA cu o listă la ei și le-a trasat sarcini. Așa câteva rânduri.

 22. Ceea ce nu se spune este ca udmr,inainte sa fie la guvernare,este partid parlamentar.Deci practic parlamentul Ro sustine discursul lui vorban.Presedentia asisderea.Deci Ro sustine discursul lui vorban,avand in vedere ca parlamentul si presedintele Ro sunt alesi prin VOT,nu sunt numiti.Rusine sa-ti fie Romanie!Rusine si mie 🙁

 23. „Toleranța față de trădători ne va distruge pe toți”-Robespierre;zilele acestea se împlinesc 33 de ani de la acordul Bonn-Budapesta (pentru dezmembrarea României)- cum să nu se împace?probabil au sărbătorit…

 24. Coaliția se bazează pe gestiunea unor miliarde. Nici n-a observat discursul.

  • Tradatorii uniti in jurul ciolanului. N-ar fi nici o problema daca in NOILE CARTI DE IDENTITATE care se elibereaza la CLUJ ,in loc de SEX nu ar scrie GEN . Asta e CEA MAI MARE si MAI PERVERSA TRADARE A POPORULUI ROMAN CRESTIN!

 25. La urmatoarele alegeri marea provocare pentru UDMR va fi pragul 5% . Evident daca mentorul lor ideologic va fi inca la putere si va mai finanta secuimea prin fundatiile religioase si culturale cu un lobby aurentic atunci troica udemerista are sanse. Altfel….Uniunea in momentul de fata nu are alta auto imagine decat ce i se dicteaza de la Budapesta. Practic si teoretic UDMR – ul a pierdut orice identitate de reprezentant onest si credibil al unei minoritati. Minoritatea maghiara e divizata de idei de fustrari de asteptari. O minoritate care nu mai speranta de viitor… Daca la Cluj maghiarii protesteaza impotriva lui Orban si slujnicii de la Uniune , la secui imediat esti etichetat Sorosist,anti maghiar iubitor de roman,anti conservator ect. Deocamdata Uniunea joaca pe placul secuiilor de dragul vorurilor sfiidand maghiarimea din restul Transilvaniei. Imi este teama ca nu cumva in viitorul nu foarte indepartat Uninea sa ajunga in tomberonul politic autohton alaturi PCR, PRM….

 26. Tradatorii uniti in jurul ciolanului. N-ar fi nici o problema daca in NOILE CARTI DE IDENTITATE care se elibereaza la CLUJ ,in loc de SEX nu ar scrie GEN . Asta e CEA MAI MARE si MAI PERVERSA TRADARE A POPORULUI ROMAN CRESTIN!

 27. Nu ne lăsăm atrași în disputa și interesul politic personal și de grup. Inacceptabil de lejer, s-a permis exprimarea rasista de rasiști în teritoriul altei țări ca să ne compromită,mai ales în Transilvania toți cetățenii formăm un mixt căutați în istoria familiei se află în 5-6 generații dar într-o mie de ani..!?cetățenii simpli și cinstiți nu au timp de trucuri să țină cont la urnă taxați valoric dublu cine știe ce planuri mai au pătura politică schimbata nou, tânăr cu vlagă să nu obosească discursurile și atletici să poată ‘alerga’ la subsioară ca alde vo., guvernul trebuie să zică mea-culpa și deasupra este țanțoșul nostru președinte creat fără presiune in instalație.Ce deziluzie., chiar mi-am făcut iluzii ca să rămân desiluzionat! Când puneți capul pe pernă un gând de pace dragoste și iubire cum Învățătorul Isus spunea iubește-ți aproapele ca pe tine însuți,cine ne este mai vecin în lipsa familiei un Attila,Ion Barna ,Andrei,Mihalache..,îmi amintesc și de revoluție eram în Timișoara duminică 17 dec trecând pe jos prin fața casei unde era Laszlo T.la geam ținea rugăciunile enoriașii îl ascultau , aplaudam,acum mi-l retrag, nu a mai facut mult bine țarii și nici cultului,este penibil. Alt aspect cu colegi de ai mei unde munceam la întreprindere după revolutie s-au înghesuit să meargă la muncă la Budapesta era aproape salariile duble atracția mare după 1-2 veneau că ungurii din Ungaria îi tratau rău îi făceau în fel și chip.,bine colega vorbiți aceeași limbă, am rămas impresionat pt că străbunii mei îmi povesteau calvarul petrecut de transilvaneni,nu se uitau în ochii lor!
  Privim viitorul la copii țării, doar prin ochii lor se vede lumina de la capătul tunelului cu protecția Bunului Dumnezeu!

 28. Unii platiti de diferite stifturi straine inca mai cred ca maghiarul trebuie sa drepti si sa dea iesplicatii la stana. 😂

 29. Exista motive mult mai serioase pentru a critica acest guvern, decat acela ca nu a rupt alianta cu UDMR fiindca ca nu a denuntat derapajele rasiste ale lui Viktor Orban. Intreaga politica a acestui guvern este un dezastru asupra caruia trebuie indreptata toata atentia.
  In ce priveste Viktor Orban. flecarelile lui rasiste conteaza pentru noi mai putin chiar decat flecarelile curentului opus, mai preocupat de pastrarea identitatii speciilor de gandaci sau lileci.
  Cu adevarat grava este energica si concreta lui implicare in Transilvania, cu scopul de a o rupe de Romania. Actiune in care este implicat serios si UDMR. Pericol pe care guvernului acesta si cele precedente l-au tratat cu nepasarea sau cu nepriceperea cu care au privit si privesc Romania.
  Cum va asteptati, d-le Tapalaga, sa se desparta, cand ei au acceptat sa se alieze, desi stiau spre ce inclina UDMR si cine il finanteaza?

 30. @ Gogu pintenogu,
  Nu am aflat dacă Ioha stia aria cercului pt ca ling.aul care-i lua interviu nu l-a intrebat si pe el. A spus doar ca nu stie.
  Interesant de stiut ar fi daca fizicianul cunoaste densitatea apei.

 31. Au făcut pace doar de dragul de a-și conserva puterea cu orice preț.

 32. Autorul articolului care e un fost basist a uitat de derapajele UDMR-ului de pe vremea cand Basescu era invitat la scoala de vara a UDMR-ului de la Tusnad..

 33. Mai aveti increde in cuvantul astora sa va lasati prostiti la urmatoarele alegeri?

 34. Pe site-ul asta fiecare scrie doar ca sa se auda.

  Iti dai seama ca vor vota identic, ca asta-i natura umana, nu schelalaie matul, ii dai inainte cum stii mai ‘bine’.

 35. Romanul e prea needucat si in acelasi timp nu e vorba de educatie per se.

  E vorba ca Educatia iti antreneaza muschiul cerebral si doar atunci esti capabil de-a gestiona corect buffere logice mult mai mari … Practic vorbim de capacitate psihica … Lipsa.

  Ma chinui de decenii sa le explic unor mamifere care ma intreaba ‘ cu ce ma ajuta matematica/scoala ?’ ca nu e vorba de matematica/scoala in sine …

  Si gascanii care merg la sala, nu lasa absolut nimic in urma … O oarecare risipa de lucru mecanic util(considerand ca poti face ceva frumos for society) insa cand e vorba de creier, nu-i niciodata risipa sa te Educi.

  Trageti de voi, invatati lucruri noi, intrazniti sa va atingeti de credintele cimentate, sistemul de valori mostenit, si vedeti daca e ce trebuie … Altfel, doar iti veti hrani pe altii ‘de la tinerete pan’ la batranete’ …

  Oricum ati considera-o , primul pas e sa incetati sa mai fiti Lasi.

 36. La morcovi, mari falosi si sanatosi bun de ros.

 37. Mare Pam Pam.
  As vrea SA vad Cate ún romanas care spune din suflet CA vrea SA se amestece cu afgani, I
  Irakieni, indieni samd

 38. Poate, însă nu uitați ca Iohannis este neamt și urmează orbește politica europeana a impaciuitorismului. Aceasta politica ne-a adus azi în pragul războiului cu Rusia și a declanșat criza energetica. Jocul la doua capete este specific europenilor, iar Iohannis nu face excepție.

 39. Cand veti avea creier, va veti constientiza enormitatile.

 40. Hmmm. Am citit toate comentariile. Este complexa situatia.

  Daca o natiune este alba si crestina in interiorul granitelor sale si vrea sa ramana asa rdfuzand imigratia – este rasism? Daca este rasism atunci mi se pare ca are dreptul moral de a fi rasista.

  Si noi cu ei.

 41. Romania nu poate merge după fenta maskirovka, coordonată de ruși.USA cunoaște aceasta metoda de destabilizare folosita in 1989, însă nu va rămâne datoare, e o chestiune de timp până se va putea demantela o rețea bine împământenită în spațiul german-ungar-roman.

 42. Ideea ca cineva din UDMR trebuie sa dea socoteala pentru ce a spus Viktor Orban este delir userist. Degeaba latra cainii, guvernantiii merge!

  Daca nu se poate continua cu guvernul actual, se va ajunge la anticipate – pentru ca guvern cu crizatorii nu se poae.

 43. Are o minte cat o gaina. Cum a ajuns redactor, de ce este promovat, nu inteleg. Are secu in spate? Vai si amar de Tara, cu asa nulitati. 😀

 44. Trebuie să avem în permanență în minte că Kelemen Hungur este PRESEDINTELE Uniunii Ungurilor din România (UdmR) si VICEPREMIERUL României. Acesta este un mesaj puternic si pentru români și pentru comunitatea internațională.

 45. Ce iese dintre un PSD-ist, PNL-ist si UDMR-ist?…….un dac reptilian verde cu ochii albastrii.

 46. Indiferent de rotativa sau remanieri oricat de falosi sunt PSD-istii tot guvernul lui iohannis este.

 47. Ce sa va fac, copii, daca toata ziua va clatiti creierasii ba cu sucre, ba cu drojdii …Mai lasati scroll-urile, ca-s mai ceva ca rm -r /* …

 48. Apa e Elixirul Vietii, nu-l mai indoiti …

 49. Daca existau poze color pe atunci, vedeati ca strabunicii vostri erau mult mai colorati decat puteti sa acceptati … Oameni care munceau in soare si nu in fund, toata ziua la birou, max 80 lumeni o viata …

 50. Eu zic ca e mai importanta stabilitatea Guvernului acum decat vorbele lui Orban. Daca nu ati uitat cumva, avem un razboi la granita si multi s-ar bucura de instabilitatea din Romania. Cad guvernele in Europa si cine sunt primii care se bucura ?!
  Nici eu nu-s fericita de alianta PSD PNL UDMR dar cel putin acum cred ca e mai buna stabilitatea. Mai sunt doi ani pana la alegeri, nu e mult.

 51. Îmi place Victor Orban.
  Înseamnă că sunt rasist, sau naționalist, sau mai rău : putinist ?
  Înainte să mă înjurati, faceti va rog o vizita in Marsilia. sau in Malmo, sau in Amsterdam in cartierele unde nu intră nici poliția…
  Vorbim după…

 52. Dacă așa ordonă Dan Voiculescu, șeful lui Klaus Iohannis, așa se întâmplă.

 53. De frectiile la picior de scandura ale lu Vicktor Orban se poate prinde oricine cu minim 1 molecula de ratiune si isi va da seama ca Ungaria fara a iesi din NATO si UE n-are cum umbla la frontiera si nici la pretentiile utopice la care saliveaza Orbete. Daca gluma se ingroasa si iese Ungaria din NATO, atunci da avem o problema, pana atunci e doar vorbarie goala si o plictiseala ca in Garala Lehliu..

 54. Ăştia gay care se iau de sandalele altor bărbaţei se iubesc indiferent de rasă.

 55. Binecuvântare…. Asta presupune că aia doi gândesc… Aș zice, mai degrabă, „indicații prețioase”….

 56. Ăştia mai curcubeici mari războinici vestimentari specialişti în critica sandalelor îi uneşte o iubire justiţiară care face să treacă peste orice neînţelegeri de rasă.

 57. Care n-o fi extremist in viziunea propagandei leftarde? Astia de au mintit si sechestrat popoare 2 ani, ca apoi sa ne jefuiasca de miliarde si sa ne injecteze c-o frauda si cu forta, astia de sterilizeaza copii ca le cica schimba sexul, astia de au instaurat o dictatura acerba de doar leftardisme ai voie sa zici, restul cenzureaza tot, astia nu-s extremisti evident. 😆