G4Media.ro

Ciucă: Am primit mandat de la conducerea partidului să rămânem în protocol/ …

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciucă: Am primit mandat de la conducerea partidului să rămânem în protocol/  Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem distribuirea responsabilității ministerelor, cu reducerea numărului de ministere și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat, secretari de stat, agenții

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, după ședința conducerii partidului, că a primit mandat de la Biroul Politic Național menținera în protocolul din 2021, precizând că dacă nu se rămâne în protocol, ”varianta este să renegociem distribuirea responsabilității ministerelor, cu reducerea numărului de ministere și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat, secretari de stat, agenții.”

Protocolul prevede ca majoritatea ministerele existente rămân la partide în forumula actuală. Ce ar urma să se schime ar fi doar patru ministere. Astfel, după 25 mai premier ar urma să fie Marcel Ciolacu, de la PSD, PNL va lua un post de vicepremier, ministerul Justiției și ministerul Fondurilor Europene trec la PSD, iar PNL preia ministerul Transporturilor și ministerul Finanțelor.

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că PSD nu renunță la transporturi și că ar fi dispus să le cedeze liberalilor agricultura. Dacă vor fi mai puține ministere și mai puțin secretari de stat, atunci PNL și PSD trebuie să negocieze fiecare la ce portofoliu renunță.

Redăm mai jos cele mai importante declarații făcute de Nicolae Ciucă după ședința BPN:

”Mandatul are două elemente principale, menținerea în protocolul din 2021 și desigur orice ieșire din protocol vizează o redistribuire a ministerelor, reducerea numărului de ministere, a secretarilor de stat, inițierea acestei decizii a fost prin ultima OUG. Acestea sunt elementele principale pe care le-am discutat și aprobat azi în ședința Biroului Politic Național.

În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afara de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic.

Ați fi dispus să cedați ministerul transporturilor la schimb cu agricultura sau mediu? Nu am discutat absolut nici un fel de variantă de negociere. BPN ne-a îndrituit cu responsabilitatea de a intra la negocieri, iar la negocieri vom vedeea care sunt solicitările partenerilor și vom lua o decizie.

Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem distribuirea responsabilității ministerelor, cu reducerea numărului de ministere și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat, secretari de stat, agenții.

Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcție de reprezentarea în Parlament.

Ce funcție ați putea ocupa în viitorul executiv? Este prematur să mă pronuț acum, pentru ce funcție voi decide să ocup, neavând finalizate negocierile asupra structurii guvernului și modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat.

Vom fi de acord cu varianta legală și respectă prevederile constituționale. Se analizează fiecare ipoteză de comasare a alegerilor și vom intra în negocieri cu partenerii de guvernare.

Sperăm să avem mai multe doamne în Guvernul României, în Parlamentul României, ne-am angajat la acea treime, cred în capacitatea unei doamne sau domnișoare care își asumă capacitatea unei astfel de funcții.

Cei care au ocupat funcția de ministru au spus că se poate guverna și cu doi și cu trei secretari de stat.

Dacă vorbim de reducere, este foarte posibil să rămânem cu mai puține ministere.

Cum vedeți propunerea omologului dvs care a spus că nu va accepta nici o persoană cu pensie specială? Este decizia dumnealui.

Eu zic să vedem modul în care se desfășoară negocierile, vedem cu se va lua o decizie.

Ne puteti spune două site-uri care asigură promovarea PNL în presă? Nu mă ocup de această chestiune. Pe transparență, Curtea de Conturi a început… Nu am nici un fel de implicare în chestiunea aceasta.

Despre vizita regelui Charles. Este o activitate planificată, este pe agenda guvernamentală, suntem parte la programul care va fi. Nu știu să vă spun (câte zile va sta regele în România)

Să stabilim dacă președintele PNL va rămâne în guvern. Amprenta liberală eu cred că s-a văzut foarte bine în ceea ce a însemnat legile educației, sănătate, investiții, creștere economică. Chiar am precizat azi că nu trebuie să ne ducem către un anumit sector. Nu cred că PNL nu poate să aibă adresabilitate către persoanele vulnerabile.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ce intelege putregaiul asta de ma ciuca prin „conducerea partidului”? junta militaro-mafiota?