G4Media.ro

Ciucă: 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare pentru sprijin…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ciucă: 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare pentru sprijin după anularea zborurilor Blue Air / Grindeanu: Se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple, să găsești sloturi în fiecare aeroport

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de urgență a Guvernului, că 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare pentru a cere sprijin după anularea zborurilor companiei Blue Air. La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism pentru repatrierea acestora, însă „lucrurile nu sunt simple, să găsești sloturi în fiecare aeroport”.

„Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Rog ANPC să urmărească și să monitorizeze întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situație”, a declarat premierul Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Șeful Guvernului a precizat că, potrivit centralizatorului primit de la MAE, 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare pentru a cere sprijin după anularea zborurilor Blue Air.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a menționat că Guvernul va aproba o hotărâre pentru suplimentarea bugetului ministerului din Fondul de rezervă al gvuvernului, în vedere repatrierii cetățenilor români și pentru un ajutor de urgență.

„Avem un regulament european care se aplică tuturor companiilor din acest domeniu din Europa. Acest regulament spune și faptul că în cazul unor anulări sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică și companiei Blue Air. Vorbim de o companie privată care, chiar dacă a primit un ajutor de vreo 300 milioane în anul 2020 și pe care statul trebuie să îl recupereze – ANPC, ANAF.

În acest moment știu că se află această companie într-o procedură de concordat. Vorbim de relații comerciale, de regulamente europene, dar Guvernul României trebuie să se ocupe de cetățenii ei aflați într-o situație deosebită.

Se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple, să găsești sloturi în fiecare aeroport, să aterizezi, să preiei cetățenii. Colegii mei și cei de la Tarom încearcă să pună la punct acest mecanism”, a afirmat Sorin Grindeanu.

„Toate aceste proceduri ale dumneavoastră trebuie să se alinieze la o situație oricum nefuncțională în tot ceea ce înseamnă zborurile (…) Este clar o situație dificilă, motiv pentru care, încă o dată subliniez, toate instituțiile se vor implica pentru a-i putea aduce pe cetățenii români cât mai repede acasă”, a adăugat premierul Ciucă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...