G4Media.ro

Circa 900 de supravieţuitori ai Holocaustului au murit de COVID-19 în 2020,…

Circa 900 de supravieţuitori ai Holocaustului au murit de COVID-19 în 2020, în Israel

În jur de 900 de supravieţuitori ai Holocaustului au murit de coronavirus în 2020, în Israel, a anunţat marţi Biroul Central pentru Statistici (CBS), cu o zi înainte de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, informează dpa.

Această cifră reprezintă 17% din numărul supravieţuitorilor Holocaustului care au fost contaminaţi, potrivit CBS.

În total, spre sfârşitul anului 2020 în Israel locuiau 179.600 de persoane ce au fost recunoscute ca fiind supravieţuitori ai Holocaustului de către Autoritatea pentru Drepturile Supravieţuitorilor Holocaustului. Circa 17.000 dintre ei au murit în timpul anului.

Toţi supravieţuitorii Holocaustului au vârste peste 75 de ani, iar în jur de 17% dintre ei au vârste peste 90 de ani.

În total, Israelul a înregistrat până acum 4.493 de decese cauzate de COVID-19.

Moshe Kantor, preşedintele Congresului Evreiesc European, a îndemnat luni ţările-membre ale Uniunii Europene să asigure accesul supravieţuitorilor Holocaustului la vaccinuri anti-COVID pe cât de repede posibil. El a făcut această declaraţie în timpul unui eveniment organizat online cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, eveniment găzduit alături de Comisia Europeană.

„În timpul vieţii lor, ei ai dat dovadă de o mare putere a spiritului, însă în actuala criză mulţi dintre ei au murit din păcate singuri şi în suferinţă, iar unii luptă acum pentru vieţile lor şi mulţi alţii suferă din cauza extremei lor izolări”, a spus Kantor. „Avem o datorie faţă de supravieţuitori, să asigurăm că ei vor putea să-şi trăiască ultimii ani de viaţă în mod demn, fără frică şi în compania celor dragi”, a adăugat el.

Memorialul Victimelor Holocaustului, Yad Vashem, va organiza marţi o serie de evenimente online cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, printre care un simpozion anual în timpul căruia va lua cuvântul şi preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

Ministrul israelian pentru diaspora, Omer Yankelevich, a anunţat pe 12 ianuarie că executivul Israelului lucrează la un program prin care să se asigure tuturor supravieţuitorilor Holocaustului, din întreaga lume, vaccinarea împotriva coronavirusului.

Detaliile nu au fost încă definitivate, dar probabil vor fi deschise centre de vaccinare în anumite ţări. Ea a adăugat că dacă va fi necesar vor fi trimise echipe care să le administreze beneficiarilor vaccinul la domiciliu.

Conform datelor ministerului pentru diaspora, în alte ţări mai trăiesc 130.000 de supravieţuitori ai genocidului comis de nazişti şi colaboratorii lor din Europa, soldat cu şase milioane de victime în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sursa: Agerpres

Foto: Lagărul de exterminare de la Aushwitz / Sursa: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pai se vede ca nici holocausticii nu.s invincibili la vi.rusul asta, trebuiau sa faca vac.cinul ,daca mureau nu mai erau trecuti cu coro.na.virus,mureau de batranete.Ce sa.I faci asa.I cand comanda mar.x.ist/ glob.al.istii ,mai rau ca acum au mai aparut niste tulpini mutante cu tot cu radacini care infecteaza mai ceva ca ciuma bubonica numai ca are rata de mortitate 99% la elite si politicieni

  2. deci „Toţi supravieţuitorii Holocaustului au vârste peste 75 de ani” este oarecum de asteptat.

    Supravieţuitorii Holocaustului care au 76 de ani, au avut doar primul an din viata lor nevoie sa supravietuiasca Holocaustului.

  3. Si pentru salvarea supravietuitorilor are loc vaccinarea in masa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.