G4Media.ro

Cioloș îi cere președintelui Iohannis să blocheze prin veto orice decizie UE…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cioloș îi cere președintelui Iohannis să blocheze prin veto orice decizie UE până când Austria acceptă extinderea Schengen. El dă exemplul vizelor pentru Canada

Europarlamentarul Dacian Cioloş le-a cerut miercuri preşedintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu să blocheze prin veto orice decizie a Uniunii Europene care necesită un vot unanim, până când Austria renunță la veto-ul împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen.

”Vă solicit, în calitate de şefi ai autorităţilor executive şi legislative ale statului român şi de reprezentanţi ai României în Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene, să aveţi o abordare la fel de intransigentă precum cea a Austriei: blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membre – cu excepţia celor privind sprijinul pentru Ucraina, ţările candidate şi extinderea Uniunii Europene – până la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne”, a scris Cioloș într-o scrisoare deschisă.

Un astfel de comportament este neuzual în UE, o construcție politică bazată pe compromis și ajungerea la un numitor comun prin negocieri intense. Singurele țări care au făcut constant uz de dreptul de veto în ultimii ani sunt Polonia și Ungaria, ambele considerate țări-problemă, cu fondurile europene blocate.

Cioloș a dat însă exemplul ridicării vizelor pentru Canada.

„Nu este prima dată când am arăta forţă diplomatică, pentru că am testat o asemenea strategie şi ea a funcţionat: în 2016, când eram prim-ministru, am anunţat partenerii din UE şi de peste Ocean că România nu va ratifica acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, până când guvernul canadian nu elimină total regimul de vize pentru cetăţenii români, regim discriminatoriu în condiţiile în care Canada nu cerea vize pentru celelalte state membre UE. După discuţii şi negocieri care au implicat atât instituţiile europene, cât şi partea canadiană, am obţinut ridicarea vizelor pentru Canada pentru toţi cetăţenii români, începând cu decembrie 2017. Am negociat atunci şi în numele vecinilor bulgari, primind sprijinul lor. România trebuie să dea dovadă încă o dată de aceeaşi fermitate şi să-şi ceară toate drepturile conferite de calitatea de stat membru al Uniunii Europene”, a mai arătat fostul premier în document.

Cioloș a spus că „veto-ul Austriei este motivat exclusiv politic, iar guvernul austriac blochează în felul acesta funcţionarea întregii Uniuni”.

Dacian Cioloş mai spune că, în 16 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, România nu şi-a exercitat niciodată, pe niciun subiect european, dreptul de veto consfinţit prin Tratate, dovedind astfel că este un partener de încredere, loial valorilor europene, dar şi că poporul român este unul dintre cele mai eurofile din întreaga Uniune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Austria a procedat cum procedeaza cu noi de la 1700 pentru cine mai stie istorie si cu asta am zis tot.

  2. Asta ar insemna ca KK WC iohanis, in loc sa mearga in vacanta, sa fie prezent la sedinte si sa faca ceva, la propriu, gen sa ridice mana sau ceva. Ati innebunit?!

  3. Vai de mine și de mine, domnu Cioloș, păi vreți să se îmbolnăvească naș prezident de prea multă muncă? Ăsta-i sabotaj, parol!