G4Media.ro

Cioloș, după articolul din Euractiv care semnala nemulțumiri față de liderul Renew…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cioloș, după articolul din Euractiv care semnala nemulțumiri față de liderul Renew Europe: Articolul e bazat pe o singură sursă/ Trebuie văzut doar ca o platformă pentru pregătirea viitoarelor alegeri din grupul Renew Europe

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, susține, într-o declarație transmisă G4Media.ro, că articolul care semnala presupuse nemulțumiri față de activitatea sa de lider de grup s-ar baza ”pe o singură sursă” și că ar reprezenta ”o platformă pentru pregătirea viitoarelor alegeri din grupul Renew Europe, care ar avea loc peste câteva luni. Liderul Renew face aluzie la europarlamentarul olandez Renew Sophie in’t Veld, care a pierdut alegerile pentru șefia grupului în competiția cu Dacian Cioloș și a rămas una dintre contre contestatarii săi interni.

Euractiv a scris luni că, citând surse din grupul Renew, că există nemulțumiri tot mai mari față de președintele român al Renew Europe, Dacian Cioloș, întrucât multe delegații naționale consideră că au fost date la o parte și grupul a pierdut, în general, ocazia de a se afirma ca o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D).

Redăm mai jos declarațiile lui Dacian Cioloș:

”Articolul e bazat pe o singură sursă care nu explică și care sunt nemulțumirile altele decât ceea ce s-a întâmplat în alt grup politic din Parlamentul European, și anume excluderea partidului lui Victor Orban din PPE. Trebuie văzut doar ca o platformă pentru pregătirea viitoarelor alegeri din grupul Renew Europe, care vor avea loc peste câteva luni, și probabil potențialii contracandidați se pregatesc de ele inclusiv prin crearea de știri pe surse fără conținut.

În ceea ce privește Renew Europe, grup pe care îl conduc de doi ani de zile, acesta a devenit azi – după toate analizele independente – cel mai influent din Parlament, face parte din majoritatea pro-europeană și își impune viziunea și ideile care dau în acest moment tonul în Europa: Mecanismul pentru condiționarea fondurilor europene de statul de drept, finanțarea planului de recuperare și reziliență din resurse proprii ale UE sau conferința pentru viitorul Europei sunt doar câteva dintre ideile noi legislative pe care Renew Europe le-a susținut și care sunt azi o realitate și schimbă Uniunea.

Renew câștigă 95% dintre voturile din plenare și este mai coeziv decât celelalte grupuri.

Așa-zisele nemulțumiri care apar pe surse nu au în realitate nici o bază și trebuie văzute prin prisma apropierii alegerilor interne de la mijlocul mandatului, iar cei care vor să intre în competiție probabil încearcă să își creeze de acum platforme inclusiv prin articole pe surse în presa politică.”

Context

Euractiv a mai scris că, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să ceară alegeri la jumătatea perioadei și să încerce să îl dea pe Cioloș la o parte.

Plecarea Fidesz, partidul prim-ministrului maghiar Viktor Orbán, din grupul PPE a pregătit scena pentru o posibilă schimbare a forțelor de putere din Parlamentul European.

Într-un e-mail trimis lui Cioloș săptămâna trecută, al cărui conținut a fost pus la dispoziția EURACTIV, europarlamentarul olandez Renew Sophie in’t Veld a solicitat o dezbatere în cadrul grupului pentru a discuta despre implicațiile potențiale asupra structurii puterii din interiorul Parlamentului European chiar luni, 8 martie.

In’t Veld a spus că a cerut secretarului general al Renew să „producă urgent o analiză a impactului diferitelor scenarii” în ceea ce privește majoritățile sau posturile, spunând că, „dacă facem matematica simplă pentru scenariul de status quo, grupul nostru o să devină un grup foarte mic după alegeri. Trebuie să mutăm încă de acum și să avem un plan pe termen mediu și trebuie să începem să ne pregătim pentru 2024”.

Citește articolul integral pe euractiv.ro

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Plimba ursu peuneristule.

 2. Trebuie vazut” aşa?
  Daca-i ordin, cu placere! 🙂

  Nu e ca si cand Ciolos ar fi vreun neinstruit si n-ar avea proprietatea cuvintelor. Cred ca nimeni din cei care nu-l agreeaza nu-l considera prost.
  Nodul de formulare, uneori, tradeaza apucaturile … 😈

 3. Deci doamna Sofia’n Câmp e cea care o ia pe aratura electorala cu stirile astea pe surse.

  No aşe, asta e politica chiar si in Europa.
  Nothing to see here.

 4. Ciocio, ești pe făraș.