G4Media.ro

Ciolacu: Guvernul sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă / 20% din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciolacu: Guvernul sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă / 20% din populația țării are peste 65 de ani

Guvernul sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă, pentru ca România să fie o ţară în care ”oamenii duc o viaţă lungă, sănătoasă, plină de sens, de satisfacţie şi de împlinire, alături de comunităţile din care fac parte”, a transmis, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, participanţilor la Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă, relatează Agerpres.

Conform mesajului prezentat la eveniment de consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului Victoria Stoiciu, în prezent, persoanele cu vârsta peste 65 de ani reprezintă 20% din totalul populaţiei ţării, iar îmbătrânirea activă poate să reprezinte o şansă de a construi „o societate mai echitabilă şi mai incluzibilă”, în care „nimeni să nu se simtă singur sau lăsat pe dinafară”.

„România este o ţară care, din păcate, îmbătrâneşte. La ora actuală, persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult reprezintă 3,7% milioane de cetăţeni, ce echivalează cu aproape 20% din totalul populaţiei. Conform prognozelor, în anul 2050 se estimează că acest procent va ajunge la aproape 30%, la 27,7%, mai exact. Acest lucru reprezintă o provocare, dar în acelaşi timp cred că reprezintă şi o oportunitate. Provocarea este legată de faptul că îmbătrânirea populaţiei pune o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, sistemul de asigurări sociale, pe sistemul de sănătate, iar scăderea forţei de muncă active riscă să impacteze negativ economia. (…) Şi oportunitatea este legată de faptul că îmbătrânirea activă poate să reprezinte o ocazie şi o şansă pentru a construi o societate mai echitabilă şi mai incluzibilă, o societate în care nimeni să nu se simtă singur sau lăsat pe dinafară, o societate în care persoanele, chiar şi după ieşirea la pensie, să contribuie activ la viaţa comunităţii şi să aibă o viaţă plină de sens”, a evidenţiat premierul în mesaj.

Publicitate electorală

Potrivit lui Ciolacu, viziunea Guvernului este o ţară care oamenii duc „o viaţă lungă, sănătoasă, plină de sens, de satisfacţie şi de împlinire”, alături de comunităţile din care fac parte, iar pentru a o atinge, în primul rând, este necesară crearea unui mediu favorabil îmbătrânirii active prin programe de educaţie şi formare pentru persoanele vârstnice, acces la locuri de muncă şi „un trai decent şi îngrijire de calitate”.

El a menţionat că Guvernul a adoptat strategia privind serviciile de îngrijire de lungă durată şi îmbătrânire activă, strategia de ocupare a forţei de muncă care îşi propune şi să crească gradul de activare a persoanelor vârstnice pe piaţa muncii, precum şi strategia pentru persoanele cu dizabilităţi.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută un pachet legislativ de amplă reformă a asistenţei sociale şi a serviciilor sociale, în urma abuzurilor descoperite în unele centre de îngrijire pentru persoanele vârstnice sau vulnerabile, a completat premierul, adăugând că se urmăreşte ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple, precum şi oferirea de servicii sociale de calitate.

Ciolacu a susţinut că, în urma măsurilor luate, gradul de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor cu vârsta între 55 şi 65 de ani a crescut.

„Gradul de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor cu vârsta între 55 şi 65 de ani a crescut, conform datelor de la Eurostat, în intervalul 2013 – 2022 de la 31,5, cât era în 2013, la 46,7 în prezent. De asemenea, a crescut gradul de participare a persoanelor vârsnice la cursuri de educaţie şi formare în acelaşi interval, de la 0,5 la 2,7 anul trecut. Ştiu că nu este suficient şi trebuie să facem eforturi ca să ajungem să ne apropiem şi mai mult de media europeană, dar este important să realizăm că suntem, în această privinţă, pe o direcţie bună”, a mai transmis prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a evidenţiat că „vârstnicii nu sunt şi nu trebuie să fie percepuţi ca o povară”, ci reprezintă „o comoară” care trebuie valorificată.

„Vârstnicii sunt o resursă extrem de preţioasă a comunităţii. Din păcate, o preocupare excesivă pentru profit, pentru randament, pentru cifre, înrădăcinată în gândirea ideologică de dreapta, riscă să tranforme vârstnicii şi alte categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele care depind de asistenţa statului, într-o categorie văzută ca fiind inutilă, pentru că reduc persoana la productivitatea economică exprimată în bani. Este o abordare cu care suntem în profund dezacord şi care este total greşită”, a afirmat premierul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. O idee normala, argumentata demografic, activa la nivelul politicilor UE, dar greu de inteles si acceptat de romanii cu mentalitati retrograd-evazioniste.

    • Este imposibil de adoptat o astfel de idee într-o cleptocrației precum cea din România. După 40 de ani nu mai practic șanse de a găsi un loc de muncă. Am arătat de mai multe ori care sunt cauzele.

  2. Ideea preluata de Ciolacu de a pune pensionarii la munca echivaleaza cu a da sens vietii acestora. Numai un dictator da sens vietii altora.

  3. :))) Ce sa faca romanii Ciolacule?! sa traiasca cat mai mult si sa mai fie si fericiti?! Mama ta de papagal

  4. Asta este preluată din economiile competitive, așezate, consolidate și funcționale și statele occidentale.

    În România, o cleptocratie, banii de la buget sunt risipiți, astfel ca nu ajung pentru pensii. Astfel se propune muncă până la deces…Doar ca după 40 de ani este aproape imposibil să găsești un loc de muncă, din motivele pe care le-am expus în repetate rânduri.