G4Media.ro

Ciolacu, despre lipsa de reacție a premierului privind declarațiile președintelui Ungariei: Asta…

Ciolacu, despre lipsa de reacție a premierului privind declarațiile președintelui Ungariei: Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu, că nu există nicio comparație între Tratatul de la Trianon și demersul Rusiei de a anexa Crimeea prin forță

În cadrul summit-ului de la Kiev, de luni, președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, când Transilvania a revenit României. „Maghiarii nu au uitat, nici după un secol că au ajuns minoritari, că li s-au luat școlile”, a spus János Áder în discursul său.

La summit era prezent și premierul României, Florin Cîțu, care nu a reacționat în niciun fel la spusele președintelui Ungariei, fapt pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl critică aspru. Social-democratul consideră că „România nu are premier”, acuzându-l în aceeași manieră și pe președintele Klaus Iohannis care n-a venit cu nicio replică la afirmațiile lui János Áder.  Ciolacu i-a transmis lui Iohannis: „Jo napot kivanok, Iohannis!”, reamintind că în urmă cu un an, cesta acuza în mod „aberant” PSD-ul că ar vrea să vândă Ardealul ungurilor.

Președintele PSD subliniază că nu poate exista nicio comparație între Tratatul de la Trianon și demersul Rusiei de a anexa Crimeea. Unirea Transilvaniei cu România a fost un act acceptat și recunoscut în tratatele internaționale, reprezentând „voința unainimă a românilor”, pe când anexarea Crimeei prin forță este un demers profund contestat de toate țările democratice.

„(…) România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei. Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria. Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial. Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de facebook.

Liderul social-democrat a punctat că în urmă cu un an, Klaus Iohannis acuza „aberant” PSD-ul că ar vrea să vândă Ardealul ungurilor.  „Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!”, a scris Ciolacu.

Sursa Foto: Captura/summit Kiev

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Mr. president duplicitar- de fapt e in concediu!

  • Este cã .. dacã era Veorica sefa guvernului acum .. dãdea o replicã presedintelui maghiar,de râdeau aia ani buni prin Ungaria 🤡😂

  • Și el ar fi fost tot o cârpă ca și zombi ,nu ar fi făcut nimic care să lezeze coloana a cincea a ungariei care este udmr,toți sunt niște trădători ai intereselor națiunii române,sunt slugile veneticilor asiatici pt a putea jefui împreună tara,patrioți de carton.

 2. ce manual de istorie citesti tot ala de a patra

 3. ce sa raspunzi la o astfel de aiureala ?

  • Ca udmr face jocurile de 31 de ani, iar slugoii autohtoni indiferent de partid-de la comunisti, necomunisti, progresisti-o ard cu patriotismul !

 4. fiiecare trebuie lasat cu ticneala lui

 5. Catzu era beat, va spune dupa ce isi revine

 6. pai CATZ nu poate sa supere UDeMeReul criticand nava mama a lor

  si presedintele-ROMANICA-EDUCATA-NORMALA ar trebui sa cheme ambasadorul ungariei la explicatii, dar o fi in vacanta (cred ca el se ocupa de ambasadori, sau ministru de externe … dar vezi mai sus la CATZ)

  dar si Ciolanu e la fel de vinovat, cu PeeeSeeeDee-ul lui , pentru ca s-au nascut ca niste viermi (la fel ca PeeeNeeeLeeee), si au facut multe concesii UDeMeReului, ca azi auzi la TV interviuri cu niste concetatezni si nu intelegi de ce aia nu stiu o boaba de romana

  USR+ de ce tace?

 7. Pai, evident ca Zombilica teparul penal si falsificator de Cvuri nu a avut curaj sa spuna, ar fi sarit in aer coalitia, iesea UDMR de la guvernare daca Zombilica zicea asa ceva!!!!
  Uitati-va cum tot PNLul si USR PLUS tace pe subiect, ca sa NU deranjeze UDMR!!!
  Iar „patriotul” Johannis acum tace si el!!!

 8. Revoluționarul lui pește prăjit ce ar fi vrut să se paruiasca acolo ? Asa vede el diplomația ? Un neica nimeni ajuns vremelnic pe la Parlament vine cu lecții de politică externă !

 9. Ce să zic, i s-a dezvârtit buricul lui Ciolomacu…
  :)))):

 10. „Alo? De unde știe breten Marsel de Trianon și din astea, că doar la pachet de BT cartonat nu scriu istorie printre rânduri de tutun și filtre cu tehnologii charcoal? Aoleo, breten Omar uitat că BT cartonat era cigar fabricat de bulgar cu tehnologii vechi, fără filtru dichisit…!
  Zealam aleku!”

 11. Nu merita sa va agitati cu asta! De ce? Pt ca tratatul de la Trianon nu a fost ratificat doar de România, ci de de majoritatea tarilor europene, si de SUA. In plus, Ungaria prin liderii ei, nu face decat sa-si arate frustrarea si modul defectuos de a face politica la nivel inalt. Oricum, nimeni nu-i ia in seama. In plus, si daca marile puteri ar spun „OK, il rediscutam! Dar Ungaria nu are majoritate in Transilvania, nu a avut nici la semnarea tratatului. Care este temeiul demografic care justifica anularea tratatului?”.
  Nici nu avea rost să se deranjeze Câțu sau altcineva, sa raspunda.
  Ungurii erau minoritari chiar si in Ungaria Mare, deci si pe baza asta a fost ratificat tratatul. Acum, in Transilvania, sunt cu mult mai putini, față de momentul semnarii tratatului.
  Iar Ciolacu, nu face decât circ electoral ieftin, cu asta! Sa nu uite ca el era presedintele camerei deputatilor cand in izolarea de la inceputul pandemiei, PSD-ul lui, care era majoritar in parlament, a vrut sa dea autonomie secuilor. Johannis i-a chemat de urgenta pe toti sa voteze impotriva! Iar Dragnea si altii din PSD cand erau la putere, au facut tot felul de intelegeri ascunse cu Ungaria pt imixtiunea ei in Transilvania.
  Asa ca Ciolacu, ciocu mic și vezi sa nu mai rastorni o data tribuna cu microfonul, ca atunci cand erai beat si era sa cazi cu ea!

 12. A ales să nu vorbească, nu cumva să-l miroasă ăia din preajmă….

 13. În afară de polonezi, nimănui altcuiva nu-i pasă de ce cred, de ce fac și de ce spun ungurii. Și dacă au făcut declarația asta ce? O să li se reîntregească dintr-odată țara? O s-o ia la goană rușii din Crimeea că i-au speriat ungurii cu declarația lor?

 14. E greu cu unii care cunosc doar english partite of american, și nem tudom maghyar, el este muntean, nu transilvănean sa cunoască maghiara, poate șefu președintele are ceva noțiuni de maghiară de Sibiu, și poate și traducerea a fost defectuoasă in castă, și nu înțeles explicația traducerii din maghiară in engleză și mai apoi în română de Vâlcea, alte dialecte muntenești

 15. Popor de idioţi.

 16. CATU nu poate avea reacții. Cred că habar nu are de istorie.