G4Media.ro

Cine sunt posibilii succesori la președinția Ungariei / Mai mulți politicieni sunt…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Cine sunt posibilii succesori la președinția Ungariei / Mai mulți politicieni sunt măsurați în sondajele de opinie

Potrivit informațiilor Indexului, încă de joia trecută – adică cu mult înainte ca Katalin Novák să anunțe că va demisiona din funcția de preşedinte al Ungariei – indicele de popularitate și familiaritate al mai multor persoane potențiale a început să fie măsurat prin anchete telefonice, transmite Nepszava, citată de Rador Radio România.

Potrivit portalului, în chestionarul de joi apar numele ministrului Dezvoltării Teritoriale, Tibor Navracsics, al ministrului Apărării Naționale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky și al rectorului Universității Semmelweis din Budapesta, Béla Merkely. Printre posibilii candidați se află şi numele ministrului care a condus primul Cabinet al premierului Orbán, fost judecător constituțional până în 2019, István Stumpf, precum și numele fostului ministru al Justiției, László Trócsányi, care în prezent este europarlamentar FIDESZ.

O sursă a Indexului, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat: „Nu este nicio problemă dacă noul președinte este puțin gri și acru, dar să fie inatacabil”, și a adăugat: „János Áder nu a fost un showman şi totuşi a îndeplinit două mandate”.

Potrivit informațiilor portalului, luni a început o cercetare la scară largă asupra persoanei viitorului președinte al republicii, pe baza unei anchete personale.

Referindu-se la surse apropiate Guvernului, Index mai scrie că Kristóf Szalay-Bobrovniczky ar putea fi potrivit pentru îndeplinirea rolului de șef al statului pe baza personalității, constituției și activităților sale publice de până acum și poate fi în favoarea sa faptul că „trăim într-o epocă a pericolului”, după cum a afirmat recent, în repetate rânduri, Viktor Orbán. Însă este în defavoarea sa faptul că el a venit în politică din lumea afacerilor, astfel că trecutul său ar putea avea anumite capitole în baza cărora să fie atacat mai târziu.

Tibor Navracsics este „o imagine bună” care, la fel ca Katalin Novák, este un politician european care se descurcă bine în lumea Bruxelles-ului. Însă este împotriva sa faptul că viața sa privată nu este sigură, faptul că ar trece testul de rezistenţă a focului, dar Guvernul are nevoie și de el în disputa juridică și politică care are loc cu Comisia Europeană.

Pe baza rezultatelor sale ştiinţifice, a habitusului și a experienței sale de conducere, rectorul Universității Semmelweis, Béla Merkely, ar putea fi de asemenea potrivit pentru a se muta în Palatul Sándor, dar din cauza videoclipurilor de petrecere realizate cu savantul câștigător al Premiului Széchenyi el ar putea deveni mai târziu o țintă a batjocurii.

A fost menționat și László Kövér, președinte al Parlamentului Ungariei, dar el a respins ferm această idee, spunând că nu are nicio ambiție să fie șef al statului.

Şi fostul judecător constituțional István Stumpf s-ar potrivi pentru această funcție, datorită îndrumării sale, au ieşit de sub mâinile sale mai mulţi politicieni de seamă FIDESZ, printre care şi Viktor Orbán, József Szájer sau Tamás Deutsch, dar cu toate acestea, este împotriva lui că preferă să-și exprime opinii divergente.

Numele lui László Trócsányi a apărut deja şi anterior ca un potențial candidat la șefia statului, în august 2021 i s-a sugerat să-l înlocuiască pe János Áder în funcția de președinte al republicii în 2022, dar FIDESZ a nominalizat-o în final pe Katalin Novák.

Sursa: Nepszava/ Rador Radio România/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pronosticul meu este Trócsányi.

  2. Să se pună Victoraș pe sine însuși, ca să fie treaba treabă! Greu să ai încredere în alții. Dacă la noi l-au trădat alde Grindeanu sau Veorica pe Zdragnea, cum să nu-l supere și oricare dintre cei menționați pe Orban?