G4Media.ro

Cine sunt investitorii care cumpără posturile Europa FM, Virgin Radio și Vibe…

Cine sunt investitorii care cumpără posturile Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM

Posturile Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM, deținute de grupul francez Lagardère, cu afaceri media în aproape 40 de țări, vor fi vândute, alături de operațiunile radio din Cehia, Polonia și Slovacia, către grupul Czech Media Invest, anunță EuropaFM.ro. Acesta este deținut de oligarhii Patrik Tkáč și Daniel Křetínský, cu afaceri în domeniul energetic din Europa Centrală. Patrik Tkáč este fondator al holdingului multinațional J&T Finance Group, care deține, printre altele, și o bancă în Rusia. Holdingul a înființat, în 2009, ceea ce este astăzi cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, EPH (Energetický a průmyslový Holding), al cărei acționar majoritar este același partener al lui Patrik Tkáč din domeniul media, Daniel Křetínský. EPH se regăsește în afaceri în ultimele luni și cu o companie din zona de interes a unui oligarh apropiat de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

Această tranzacție este prima dintr-o serie de vânzări pe care le va face grupul Lagardère, aflat într-un proces de restructurare strategică prezentat, la 8 martie 2018, de Arnaud Lagardère. „Prețul de vânzare anunțat al acestor active este de 73 de milioane de euro pentru venituri consolidate de aproximativ 56 de milioane de euro în 2017. Închiderea tranzacției necesită obținerea autorizării autorităților locale de reglementare din țările implicate”, scrie EuropaFM.ro.

Interes crescut pentru achizițiile media

Daniel Křetínský

Czech Media Invest este cel mai mare operator de media din Republica Cehă, are în portofoliu 4 cotidiene, printre care și tabloidul lider de piață „Blesk”, precum și alte peste 20 de reviste și publicații online. Grupul este deținut de Patrik Tkáč și Daniel Křetínský, ambii implicați în mai multe companii cu afaceri la nivel european. În decembrie 2013, cei doi au cumpărat activitățile media din Cehia ale Ringier Axel Springer Media, mai multe cotidiene și reviste.

Despre Daniel Křetínský, European Journalism Observatory, filiala din Cehia, scrie că este unul dintre mogulii țării, care a concentrat media în mâinile sale, alături de Andrej Babiš, fostul prim-ministru al Cehiei, care a demisionat din funcție în ianuarie din cauza acuzațiilor de fraudă din fonduri europene.

Parteneri de cursă lungă

Patrik Tkáč

Patrik Tkáč este fondator al holdingului multinațional J&T Finance Group, cu afaceri, în special, în sectoarele financiar-bancar și energetic. Potrivit website-ului său oficial, JTFG.com, holdingul a achiziționat, în 2007, o bancă în Rusia, J&T Bank ZAO, iar, pe lângă sediile din Bratislava și Praga, mai deține un sediu principal și în Nicosia, Cipru.

Patrik Tkáč și holdingul său au fondat, în 2009, ceea ce a devenit astăzi cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, EPH (Energetický a průmyslový Holding), potrivit Forbes.com, și care, conform website-ului său oficial, EPHolding.cz, îl are ca acționar majoritar pe același Daniel Křetínský. În ultimele luni, EPH se regăsește în afaceri și cu o companie din zona de interes a oligarhului maghiar Lőrinc Mészáros, apropiat al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, scrie „Budapest Business Journal”.

Daniel Křetínský deține, de asemenea, două tipografii în Cehia și o rețea de distribuție de presă cu peste 18.000 de puncte de livrare. El este, totodată, președinte al clubului de fotbal AC Sparta Praga.

Europa FM, dorită și de Cristian Burci

Potrivit informațiilor G4Media.ro, unul dintre cei care au vrut să cumpere postul Europa FM este omul de afaceri Cristian Burci. El deține, în prezent, cotidienele „Adevărul” și „Click!” și postul de televiziune Prima TV. Cristian Burci a mai deținut, de-a lungul timpului, posturile Radio Contact (transformat în Kiss FM) și rețeaua UniPlus (transformată în Star FM și, apoi, în Magic FM).

(Surse foto: EuropaFM.ro, Facebook / Daniel Křetínský, JTFG.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vreau stiri bn nu falsuri,sunt satula de minciunile din tara asta condusa de analfabeti.