G4Media.ro

Cine este noul premier al republicii Moldova, Ion Chicu, şi ce avere…

Cine este noul premier al republicii Moldova, Ion Chicu, şi ce avere are noul premier

Ion Chicu are 47 de ani şi este născut în satul Pârjolteni, raionul Călăraşi. A absolvit în 1994 facultatea de management de la Academia de Studii Economice, unde mai apoi, timp de doi ani, a fost lector, scrie jurnal.md.

În perioada 1994-2005, Chicu a fost şef de departament şi director executiv la holdingul Moldacom, controlat de familia Avram.

În acest interval, potrivit portalului e-democracy.md, la alegerile parlamentare din 1998, Ion Chicu a candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal.

În câteva rapoarte ale Curţii de Conturi din anii 1998-2000, Moldacom este menţionată drept firma care a beneficiat de eşalonarea pentru 4-5 luni a unor plăţi de sute de mii de lei la buget, pe care însă nu le-a respectat. Pe aceeaşi adresă cu cea a concernului Moldacom şi-au avut reşedinţa mai multe companii implicate în Laundromat, scrie Mold-Street.

Aici, în anul 2008 au fost efectuate percheziţii pe un caz de fraudă de patru milioane de dolari, ce făceau parte dintr-o reţea controlată de afaceristul Veaceslav Platon şi apropiaţii săi.

Între anii 2005-2009, Ion Chicu a ocupat diverse funcţii în cadrul unor ministere: de la şef al Direcţiei generale reforme structurale a Ministerului Economiei şi Comerţului, la consilier al prim viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, ministru adjunct al Finanţelor şi apoi consilier principal de stat al prim-ministrului Zinaida Greceanâi pe domeniile economic şi relaţii externe.

În 2018 a fost numit secretar general de stat la Ministerul Finanţelor, iar din decembrie 2018 şi până în iunie 2019 a fost ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Pavel Filip.

Perioada de aflare a lui Chicu la Ministerul Finanţelor a coincis cu o serie de reforme criticate intens atât de opoziţie, cât şi de partenerii externi: de la amnistia fiscală, rezultatele căreia au fost departe de aşteptări, la o serie de măsuri de relaxare fiscală.

După fuga lui Vladimir Plahotniuc şi instalarea Guvernului condus de Maia Sandu, Ion Chicu a devenit consilier al lui Igor Dodon, remarcându-se prin criticile dure la adresa politicilor şi măsurilor luate în domeniul fiscal.

Potrivit declaraţiei de avere, Ion Chicu a avut în 2017 venituri de 59 mii 234 de dolari primiţi de la Banca Mondială, dar şi 67 mii 116 lei de la Universitatea de Medicină, unde a fost preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică.

A mai declarat trei terenuri agricole evaluate la 259 mii de lei, o vilă estimată la 776.690 de lei şi două automobile valoarea acestora fiind de 350 de mii lei.

Ion Chicu este cofondatorul firmei „Adamin SRL” şi deţinătorul a 25 la sută cota parte a acesteia, specializată în comerţ şi producere. Ion Chicu are un împrumut la bancă în valoare de 100 de mii de lei, pe care l-a luat în anul 2018.

Sursa: Jurnal.md/ Sursa Foto: Tribuna.md

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.