G4Media.ro

Cine este Jordan Bardella, președintele partidului Reunirea Națională, cel mai popular politician…

Foto: Facebook Reunirea Națională

Cine este Jordan Bardella, președintele partidului Reunirea Națională, cel mai popular politician din Franța la ora actuală?

Înalt, subțire și elegant, cu un zâmbet de învingător, Jordan Bardella a fost numit cel mai popular politician din Franța și potențialul ginere favorit al fiecărei mame – dar a fost, de asemenea, acuzat că a împărtășit în secret comentarii rasiste pe rețelele de socializare, scrie The Times.

Duminică, într-un parc din Marsilia, el lansează campania partidului Reunirea Națională (RN) în alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Partidul naționalist de dreapta, pe care Bardella îl prezidează de când i-a luat locul mentorului său, Marine Le Pen, în urmă cu 16 luni, aspiră să înlocuiască Uniunea Europeană cu o „Europă a națiunilor”. Europa din 2016, anul referendumului pentru Brexit, nu este „aceeași Europă ca cea de astăzi”, a declarat el săptămâna trecută. „Și sper că, cu această Europă a Națiunilor pe care intenționăm să o construim, britanicii vor putea să se întoarcă la masă”.

Sondajele de opinie sugerează că RN va câștiga cu 30%, față de 18% pentru susținătorii președintelui Macron, consolidând pretenția lui Bardella de a fi următorul prim-ministru și, într-o zi, poate, el însuși președinte. Rivalitatea sa cu Gabriel Attal, noul premier al lui Macron, în vârstă de 34 de ani, este evidentă.

Într-o țară dominată de o elită politică și economică îngustă, ascensiunea lui Bardella, băiatul provenit dintr-o suburbie, până la asemenea înălțimi politice înainte de vârsta de nici 30 de ani s-ar putea dovedi a fi o poveste definitorie pentru Franța modernă.

El a scăpat nepătat de scandaluri până la începutul acestui an, când un reportaj de investigație difuzat de postul public de televiziune France 2 a susținut că, între 2015 și 2017, a folosit un pseudonim pentru a distribui mesaje rasiste obscene pe Twitter/X. Bardella a negat acuzațiile, iar partidul a amenințat cu acțiuni în justiție împotriva managerilor France 2.

Sondajele sugerează că susținătorii săi nu sunt deranjați de aceste afirmații, care au fost difuzate la câteva zile după un sondaj anual de popularitate care îl arată ca fiind primul politician printre cele 50 de personalități publice preferate ale țării.

Aceștia nu par să fie deranjați nici de părerea lui Bardella, exprimată adesea, potrivit căreia locuitorii din zone precum cea în care a crescut se simt „scufundați” de „imigrația în masă” și de „fundamentalismul islamic”, care „schimbă fața Franței”.

Tânărul în vârstă de 28 de ani, pe care Le Pen l-a numit „puiul de leu”, s-a născut într-o familie de imigranți din Drancy, o suburbie săracă a clasei muncitoare din nord-estul Parisului, și a fost crescut singur de mama sa divorțată, Luisa. Drancy a fost locul unui lagăr de concentrare de unde ocupanții naziști și colaboraționiștii francezi au deportat la Auschwitz peste 60.000 de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial.

Poate surprinzător pentru liderul unui partid construit pe antagonismul față de străini, doar unul dintre străbunicii săi a fost francez. Un altul era algerian, iar ceilalți șase erau italieni.

Timp de zeci de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, Drancy a fost un bastion al Partidului Comunist, o moștenire păstrată în numele străzilor: clădirea de 12 etaje Gabriel Péri, în care a crescut Bardella, se află lângă Avenue Lénine și Rue de Stalingrad (Péri însuși a fost un membru comunist al rezistenței, ucis de naziști). În zilele noastre, acestea sunt căptușite cu magazine și restaurante cu produse alimentare etnice, reflectând comunitatea tot mai multiculturală a zonei.

Bardella a devenit activ în politică de la o vârstă fragedă, dar a fost atras de rivalii arhicunoscuți ai comuniștilor. În 2012, la vârsta de 17 ani, s-a alăturat Frontului Național, cum se numea atunci partidul, din admirație pentru Le Pen, care tocmai îi smulsese controlul tatălui său, Jean-Marie.

Anthony Micaleff, un fotograf, a fost martor la una dintre primele sale apariții publice în ianuarie 2014, un discurs improvizat în fața a câteva zeci de persoane lângă Turnul Eiffel, după ce un tânăr a fost înjunghiat în noaptea de Anul Nou în timp ce încerca să oprească un trecător să ia geanta unei prietene. Uciderea tânărului de 20 de ani a fost luată de partid ca un semn al prăbușirii legii și a ordinii publice. Chiar și la vârsta de 18 ani, Bardella adoptase deja costumul său caracteristic.

„Era foarte finuț”, și-a amintit Micaleff. „Arăta ca ginerele ideal pentru Marine Le Pen, ginerele ideal pentru francezi. Cu părul său îngrijit, aspectul său plăcut și costumul, el întruchipa noua imagine a partidului, care nu semăna deloc cu cea anterioară, a tinerilor militanți rași în cap și cu bâte de baseball.”

Cu câteva săptămâni mai devreme, Micaleff a făcut ceea ce ar putea fi singura fotografie a lui Bardella cu Jean-Marie Le Pen, un negaționist al Holocaustului condamnat, ale cărui opinii extreme au devenit din ce în ce mai în contradicție cu eforturile ulterioare ale fiicei sale de a „detoxifica” partidul și de a-l transforma într-o forță conservatoare acceptată.

Pentru o vreme, Bardella a jonglat cu studiile de geografie la Sorbona și cu o carieră politică în calitate de șef al partidului în districtul Saint-Denis, în care se află Drancy. A renunțat la facultate și, în 2015, era membru al consiliului regional Ile de France (regiunea pariziană), responsabil cu politica partidului privind suburbiile și asistent al unui europarlamentar.

Marine Le Pen i-a detectat rapid potențialul. Copilăria sa din Drancy a oferit, de asemenea, o poveste de fundal care dădea bine cu susținătorii RN din clasa muncitoare, chiar dacă viața nu a fost chiar atât de dură pe cât ar vrea să sugereze creatorii săi de imagine: școala a fost Jean-Baptiste-de-la-Salle, o instituție catolică privată.

În ciuda ambiției sale incontestabile, Bardella era lipsit de experiență și se simțea inconfortabil atunci când a început să apară la televizor în cadrul emisiunilor de discuții considerate cruciale pentru succesul politic.

Pascal Humeau, un fost jurnalist de televiziune devenit antrenor media, a fost angajat de Le Pen pentru a-i perfecționa prestația. A lucrat cu el timp de patru ani, până când s-au certat din cauza plății.

„La televizor a dat impresia că este prea rigid. A trebuit să-l facem mai natural, mai relaxat”, a declarat Humeau. Primul lucru pe care l-a învățat a fost să își înceapă interviurile cu un „bonjour” corect și cald, menit să îl ajute să se asigure că va avea parte de o audiență corectă chiar și în rândul celor care nu susțineau partidul. De asemenea, el susține că i-a arătat cum să zâmbească. „Dar nu este un zâmbet adevărat”.

A funcționat. Le Pen l-a pus în fruntea listei RN pentru alegerile europene din 2019, iar partidul a obținut 23 de procente, împingându-l pe cel al lui Macron pe locul al doilea.

Apoi, în 2022, el a devenit președintele RN, după ce Le Pen s-a dat la o parte pentru a se concentra pe conducerea fracțiunii sale record de 89 de membri în Adunarea Națională a Franței după scrutinul parlamentar din iunie acel an.

Bardella este primul din afara familiei Le Pen care devine președintele RN după 50 de ani de la fondare. El l-a învins la președinție pe Louis Aliot, 54 de ani, primarul din Perpignan, care a fost partenerul lui Marine.

Despre Bardella însuși se crede că până de curând a avut o relație cu Nolwenn Olivier, fiica surorii mai mari a lui Marine, Marie Caroline, în vârstă de 64 de ani. Bardella își protejează cu înverșunare viața privată și el și Olivier au fost rareori, dacă nu chiar niciodată, fotografiați împreună.

Ultimele șapte zile au demonstrat creșterea siguranței sale de sine. A fost aclamat ca un erou la un important târg agricol, la o zi după ce vizita lui Macron la același eveniment a fost marcată de lupte între protestatari și poliție. El a fost la fel de lucid joi, la o conferință de presă într-o sală de conferințe de pe malul Senei.

„Frexit”, cândva politica de partid, este istorie, a spus Bardella. „Nu te retragi din joc atunci când câștigi”, a explicat el, făcând referire la sondajele care arată că RN, împreună cu aliații naționaliști de dreapta precum Alternativa pentru Germania (AfD), ar putea obține aproape o treime din voturi.

Nu va fi suficient pentru a transforma Europa așa cum își doresc, dar le va spori influența la Bruxelles. Controale mai stricte asupra imigrației în Europa, precum și în Franța, rămân, ca întotdeauna, în fruntea listei de dorințe a RN; de asemenea, acesta dorește să dilueze politicile de mediu ale Bruxelles-ului, „acordul verde”, și se opune continuării integrării și extinderii UE.

Ca și în alte țări, rezultatul va fi un referendum asupra celor aflați la putere și un indicator al valului de opinie. La alegerile prezidențiale franceze din 2027, Macron nu va putea candida pentru a treia oară. Le Pen, în vârstă de 55 de ani, care a pierdut deja trei candidaturi la președinție, speră să îi succeadă la Palatul Élysée la ceea ce va fi aproape sigur ultima sa încercare.

Ea a declarat că, dacă va fi aleasă, îl va numi pe Bardella prim-ministru, o mișcare neobișnuită într-o țară în care președinții își numesc și destituie premierii după bunul plac. Este o decizie care are sens din punct de vedere electoral: sondajele arată că Bardella este mult mai popular decât ea în rândul alegătorilor mai tineri și din marile orașe.

Cu toate acestea, asupra lui Le Pen planează un caz de lungă durată care implică presupuse plăți fictive în perioada în care a fost europarlamentar. Dacă se va ajunge la proces și va fi condamnată, ea ar putea primi o interdicție de 10 ani în politică, împiedicând o candidatură la prezidențiale. Le Pen a negat că a comis vreo infracțiune.

În același timp, Bardella, cândva mulțumit să i se supună, a dat recent semne de independență crescândă; acest lucru este în special în ceea ce privește Rusia, unde a adoptat o linie mai dură decât Le Pen, care este încă pătată de întâlnirile din trecut cu președintele Putin și de decizia sa de a lua un împrumut de 9,4 milioane de euro de la o bancă rusă obscură, la câteva luni după anexarea Crimeii în 2014.

Discursul protejatului în ascensiune pentru funcția supremă ar putea totuși să sosească puțin mai devreme decât a planificat Le Pen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. voteaza impotriva sanctiunilor rusiei si impotriva ajutorului catre ucraine. sa ne pazeasca dumnezeu de asa cozi de topor.