G4Media.ro

Cine este grupul islamist terorist ISIS-K (IS-K) care a revendicat sângerosul atentat…

Cine este grupul islamist terorist ISIS-K (IS-K) care a revendicat sângerosul atentat de la aeroportul din Kabul

ISIS-K sau IS-K sau, pentru a-i da numele mai precis, Statul Islamic din Provincia Khorasan – este afiliatul regional al grupului Stat Islamic care activează în Afganistan și Pakistan. Regiunea Khorasan acoperă istoric Afganistanul, Pakistanul, Asia Centrală și părți ale Iranului.

Este cel mai extrem și violent dintre toate grupurile militante jihadiste din Afganistan, a fost înființat în ianuarie 2015, la vârful puterii IS în Irak și Siria, înainte de distrugerea autoproclamatului califat de către o coaliție condusă de SUA.

IS-K recrutează atât jihadiștii afgani, cât și pakistanezi, în special membri dezertori ai talibanilor afgani care nu consideră propria lor organizație suficient de extremă.

Gruparea IS-K a fost acuzată de unele dintre cele mai grave atrocități din ultimii ani, vizând școlile de fete, spitalele și chiar o maternitate, unde se pare că au împușcat femei însărcinate și asistente medicale.

IS-K are ca modus operandi lansarea atentatelor sinucigașe, folosirea unui vehicul sau a unei persoane care poartă o vestă cu bombă – urmată adesea de deschiderea focului.

Spre deosebire de talibani, al căror interes se limitează la Afganistan, IS-K face parte din rețeaua globală IS care încearcă să lanseze atacuri asupra țintelor occidentale, internaționale și umanitare oriunde le pot atinge.

IS-K are sediul în provincia estică Nangarhar, aproape de rutele de contrabandă cu droguri și persoane în și din Pakistan.

La apogeul său, grupul număra aproximativ 3.000 de luptători – dar a suferit pierderi semnificative în confruntări atât cu forțele de securitate americane și afgane, cât și cu talibanii. IS-K este condus de militantul Shahab al-Muhajir din iunie anul trecut. Liderii anteriori au fost capturați sau uciși de forțele americane și afgane.

IS-K are totuși legături cu talibanii. Potrivit experților în terorism islamist, există legături puternice între IS-K și rețeaua Haqqani, care la rândul ei este strâns legată de talibani.

Omul care se ocupă acum de securitate în Kabul este Khalil Haqqani, pentru a cărui captură Statele Unite oferă o recompensă de cinci milioane de dolari.

Mai multe atacuri teroriste majore între 2019 și 2021 au implicat colaborarea dintre IS-K, rețeaua talibanilor Haqqani și alte grupuri teroriste cu sediul în Pakistan”, a declarat la BBC dr. Sajjan Gohel de la Fundația Asia Pacific care monitorizează de mai mulți ani rețelele islamiste din Afganistan.

Când talibanii au preluat conducerea la Kabul la 15 august, grupul a eliberat un număr mare de prizonieri din închisoarea Pul-e-Charki, inclusiv militanți ai IS și al-Qaeda. Acești oameni sunt acum în libertate.

Dar IS-K are diferențe majore cu talibanii, acuzându-i că au abandonat Jihadul și câmpul de luptă în favoarea unei soluționări de pace negociate în “hotelurile elegante” din Doha, Qatar.

Militanții IS-K reprezintă acum o provocare majoră de securitate pentru noul guvern taliban, unul din puținele lucruri pe care conducerea talibanilor le împărtășește cu serviciile de informații occidentale.

BBC, Sky News / Foto: Captură youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...